Danmark er ramt af større udbrud af salmonella

Illustration: Volker Brinkmann, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin.

Siden midten af oktober har 28 personer fordelt rundt i landet været ramt af en specifik type af Salmonella monofasisk Typhimurium, oplyser Statens Serum Institut, der sammen med DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen arbejder på at finde årsagen udbruddet.

Patienterne er både børn og voksne, og 18 af dem har været indlagt på hospitalet for at blive behandlet.

»Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød. Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor, at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet,« siger epidemiolog på Statens Serum Institut Luise Müller ifølge en pressemeddelelse fra instituttet.

Råt kød eller gennem andre fødevarer

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed.

Derfor er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, fordi det kan forebygge og behandle dehydrering, som ofte opstår i forbindelse med kraftig diarré og opkastninger.

Selv om smittekilden altså er ukendt, regner myndighederne med, at udbruddet skyldes fersk svinekød eller kød, der ikke er gennemstegt. Endelig kan salmonella-infektionen også opstå, hvis saft fra det inficerede svinekød kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke bliver opvarmet før spisning, skriver Statens Serum Institut.