Danmark overså i fem år grønlandsk ønske om ikke-spredningsaftale

Grønland står foran en beslutning om at opgive nul-tolerancen over for uran og forstår ikke, at Danmark har ignoreret et grønlandsk krav om at blive omfattet af ikke-spredningsaftalen.

'Det er i sagens natur meget beklageligt', karakteriserer energiminister Martin Lidegaard (R) nu Energistyrelsens brøler.

På trods af mindst fem påmindelser fra det internationale atomenergi-agentur (IAEA) har Energistyrelsen valgt at overse det grønlandske landstings enstemmige beslutning 18. maj 2004 om at tiltræde IAEA's tillægsprotokol til aftalen om ikke-spredning af atomvåben.

Danmark har ratificeret aftalen for både Danmark selv og Færøerne, men trods rykkere fra IAEA i både 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011, blev Grønland holdt ude af aftalen, der har betydning for Grønlands fremtidige muligheder for at producere og eksportere uran.

Det er Siumuts medlem af Landstinget og Folketinget, Doris Jakobsen, der har afkrævet regeringen et svar på, hvordan den har kunnet siddet den grønlandske beslutning overhørig.

Til Sermitsiaq har hun tidligere sagt, at Siumut ønsker, at Grønland skal eksportere uran, men at det skal foregå miljø- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Derfor er hun bekymret over, at 'Danmark ikke alene undlader at sætte tillægsaftalen i kraft for Grønland, men i stedet direkte ignorerer mindst frem henstillinger fra IAEA'.

Det er en beklagelig fejl, som Energistyrelsen har lavet, indrømmer energiministeren nu i sit svar til Folketingets grønlandsudvalg:

'I forlængelse af Danmarks tiltræden over for IAEA til Tillægsprotokol til Traktat om ikke-spredning af kernevåben, der skete inden for rammerne af Euratom, har Energistyrelsen ved en fejl ikke fået sikret den nødvendige udvidelse af ratifikationen for så vidt angår Grønland, i forlængelse af Grønlands Hjemmestyres tilslutning hertil i 2006. Det er i sagens natur meget beklageligt.'

Og så henviser han til et brev fra Energistyrelsens direktør, Ib Larsen, hvor han lover at få bragt tingene i orden i løbet af to-tre måneder.

Dokumentation

Læs brevet fra Energistyrelsens direktør:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sagen er vel et udtryk for, at DK har udviklet sig uden viden på det nukleare område.

Man har jo bevidst fjernet næsten al viden på området, ved seneste samråd kunne ministeren da heller ikke svare, hvordan man vil sikre kompetente beslutningsprocesser. Ministeren kendte spørgsmålet på forhånd, men har sikkert erfaret, at i det såkaldte videnssamfund DK findes kompetencen ikke længere.

Det er meget betænkligt, idet kompetencen er nødvendig i mange sammenhænge.

Og egentlig en ret pudsig situation, hvor man ser både en klimakommission og IDA forbigå emnet.

Sagsforløbet giver ihvertfald et indtryk af, at man har en skuffe i ministeriet, hvor sager ligger med teksten "det ved vi ikke noget om"(ironi kan forekomme".

 • 0
 • 0

Nok ikke så meget, da det ville overraske mig, hvis de var klar over det. Det virker mere som noget af en fejl længere nede i systemet (der er sikkert et par stykker der har lidt røde ører).

Men selvfølgelig var det deres ansvar, som de dog kan komme temmeligt nemt ud af medmindre der er dokumenter, der kan bevise deres kendskab til problemet. Så ville der være noget af et forklaringsproblem.

 • 0
 • 0

Også interessant at Energistyrelsens Direktør spørger om følgende: ” Det vil i den forbindelse være meget nyttigt, hvis du vil oplyse os om, hvilken grønlandsk myndighed vi skal kontakte for at sikre implementeringen af Tillægsprotokollen. ” Se artiklens dokumentations link

 • 0
 • 0

laver ikke fejl !!!

Det meget spændende spørgsmål er i stedet:

Hvad var det så, de lavede - og på foranledning af hvem...?

Hvis man kan få det oplyst, kan diskusionnen pludselig blive ganske morsom for visse - men ikke for andre !.

 • 0
 • 0

Hvor er det smart af dem at "spille " kineserkortet for at få vore hjemlige politikere til at vågne op.

Nu må det være slut med at betragte grønlændere som nogle tumper der konstant er bedøvede af alkohol og derfor er ude af stand til at tænke strategisk.

Det er godt gået af "Iskineserne" :o)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten