Danmark og Tyskland giver håndslag på kommende brintrør

24. marts kl. 12:26
Danmark og Tyskland giver håndslag på kommende brintrør
På et pressemøde underskrev de to ministre en hensigtserklæring om en kommende brintledning Illustration: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.
Danmark og Tyskland har givet hånd på at undersøge de bedste muligheder for en brintledning, der skal fragte brint mellem de to lande i 2028.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2028 skal der løbe brint fra Danmark til Tyskland.

Sådan lyder den principaftale, som energiminister Lars Aagaard (M) og den tyske økonomi- og klimaminister, Dr. Robert Habeck, har givet hånd på fredag formiddag.

Der er altså ikke tale om en endelig investeringsaftale, men nærmere en hensigtserklæring mellem de to lande om en kommende investering.

Det danske mål er, at Danmark skal have en elektrolysekapacitet på 6 GW i 2030, hvilket er meget mere, end Danmark selv har brug for. Ifølge den tyske brintstrategi vil der være en efterspørgsel på mellem 76-96 TWh grøn brint i 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har industrien efterlyst en infrastruktur, så den overskydende brint kan forhandles på det europæiske marked.

I den infrastruktur er der nu taget det første spadestik, hvilket glæder administrerende direktør i brancheorganisationen Green Power Danmark, Kristian Jensen.

»Man må ikke undervurdere betydningen af denne aftale. Vi skal skabe sikkerhed for en infrastruktur til grøn brint, før virksomhederne for alvor tør investere i anlæg, der kan producere brint. Derfor er beslutningen om at lægge brintrør mellem Danmark og det kolossale marked i Tyskland ekstremt vigtig,« siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Han er dog ærgerlig over, at der ikke var tale om en endelig aftale, men blot en hensigtserklæring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lige nu står hele branchen og venter på, at de mange ambitioner bliver konkrete. En investeringsbeslutning nu kunne have været startskuddet til en række nye investeringer og arbejdspladser i Danmark,« siger Kristian Jensen.

Samme toner lyder fra direktøren for Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen, der glæder sig over, at der kommer mere »vished om, at brintinfrastrukturen bliver etableret,« men som hurtigt er videre til at påpege de øvrige områder, hvor brintinfrastrukturen bør udvides.

»Vi skal, udover brintrørledninger til udlandet, også have etableret en national brintinfrastruktur, så vi kan stimulere det danske hjemmemarked, og videreforædling af brint til diverse brændstoffer. Og så er ikke mindst storskalalagring af brint af meget stor betydning. Uden lagringsmulighed giver det ikke mening at producere de store mængder brint, vi skal bruge til at opfylde det forventede eksportbehov og nationale behov,« Tejs Laustsen Jensen i en pressemeddelelse, som dog kalder dagens aftale en af de »bedste aftaler for den danske brintindustri længe.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger