Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danmark næsten alene: 25 ud af 27 EU-lande enten kræver eller anbefaler ansigtsmasker

PLUS.
Et fåtal af danskerne er begyndt at gå med ansigtsmasker på eget initiativ. men i mange lande er de et myndighedskrav. Illustration: Bigstock

Samtidig med at anbefalingerne til fysisk afstand er blevet slækket og den offentlige transport kan fylde alle pladser igen, er Danmark stort set alene om en genåbning uden at kræve beskyttelse af mund og næse i det offentlige rum.

Det viser en sammentælling, som Ingeniøren har gennemført. 25 ud af 27 EU-lande enten anbefaler eller - for størstedelens vedkommende - kræver, at deres borgere har ansigtsmasker på, når de eksempelvis handler eller transporterer sig.

I mange af landene vanker der ligefrem halvstore bøder på 100-200 euro for at krænke maskepåbudet.

Kun Danmark, Norge og Sverige afviser fortsat, at masker er relevante ud over til hospitalsbrug, til risikogrupper og i lignende situationer, hvor der er et særligt behov. Den holdning ligner WHO's, der i sine overordnede retningslinjer kun anbefaler at syge og dem, der sørger for dem, dækker ansigt og næse.

Indtil midten af april var Finland også på det hold.

Men så ændrede landets sundhedsstyrelse kurs, og anbefaler nu befolkningen at bruge masker, også hjemmelavede.

»Jeg anbefaler, at folk bruger stofmasker til at beskytte andre fra mulig infektion«, lød det fra myndighedens chef Markku Tervahauta ifølge avisen Helsingin Sanomat. Han tilføjede at, at selv om masker kan være ubehagelige, »er fordelene for befolkningen klart større end ulemperne«.

SSI: Hjælper ikke raske

Herhjemme har argumentet for ikke at anbefale ansigtsmaske til den brede befolkning været, at myndighederne ikke finder det påvist, at de beskytter mod smitte, og at det er mere effektivt at holde fysisk afstand og vaske hænder regelmæssigt.

Personer med coronasymptomer bør under alle omstændigheder holde sig isoleret, lyder det i anbefalingerne, som dog anerkender at for eksempel frisører eller andre, som i længere tid befinder sig ansigt til ansigt med andre, med fordel kan bruge visir eller maske.

»Det kan ikke anbefales at bruge hjemmelavede masker af stof, da et enkelt studie tyder på øget smitteforekomst ved brug af disse,« lyder det i retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

I et interview med Ingeniøren i februar, da epidemien kun lige var begyndt og knap var kommet til Danmark, sagde Brian Kristensen, leder Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut, at masker er så svære at bruge, at de i praksis ikke vil hindre smitte.

»Der er ikke nogen som helst dokumentation for, at det virker som beskyttelse, hvis man som rask tager ud i samfundet, hvor man forventer at folk ikke er raske. Det er aldrig nogensinde vist. Du har så mange situationer hver dag, hvor du alligevel kommer i kontakt med mennesker og det de sætter af, at du på et tidspunkt kommer i kontakt med det, uanset at du bærer maske,« sagde han.

SSI eksperten anerkendte dog, at der faktisk er dokumentation for, at masker kan begrænse mængden af viruspartikler, som smittede sender ud i deres omgivelser.

Professor anbefaler masker i bussen

Netop risikoen for at smitte - uden at vide det - var årsagen til, at Finland vendte på en tallerken i sine anbefalinger, og har også ligget til grund for maskeanbefalinger og -påbud i mange andre lande, som har gjort masker til en del af deres nedluknings- og genåbningsstrategi.

Også WHO fremhæver covid-19's asymptomatiske smitteperiode som et muligt belæg for at implementere masker bredt i et længere skriv, hvor verdenssundhedsorganisationen dog også har mange forbehold.

EU anbefaler til gengæld, at alle ansatte i den offentlige transport benytter ansigtbeskyttelse, og det samme gælder de, som kører med.

»Passagerer bør bruge ansigtsmasker i knudepunkter og offentlig transport, hvor fysisk afstand ikke kan overholdes fuldt til hver en tid,« lyder det i EU-kommissionens retningslinjer for, hvordan mobiliteten kan genoprettes.

Herhjemme fremhævede to virologer i sidste uge på ing.dk, at de nuværende retningslinjer for offentlig transport måske nok holder smittetryk nede, men ikke hindrer at en covid-19-positiv smitter sine medpassagerer, særligt ikke en såkaldt superspreder.

Læs også: Nu må bus og tog fyldes med siddende passagerer: »Man kan nemt risikere at blive smittet«

En af dem, virolog og professor ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, har på baggrund af åbningen af samfundet, og særligt de to meters afstand, som blev til en meter og siden endnu mindre i offentlig transport, ændret mening om masker.

Hvor han under nedlukningen fandt dem unødvendige, mener han nu, at de kan være en rigtig god ide. Også bare de helt enkle kirurgmasker. De hjemmesyede bør man til gengæld holde sig fra, da de kan gøre mere skade end gavn, siger han.

Virologen hælder dog mest til en myndighedsanbefaling snarere end et decideret maskepåbud.

»Der, hvor jeg især ser problemet, er den offentlige transport. Så der hælder jeg på nuværende tidspunkt til at bide hovedet af al skam og sige, at det kan være et fornuftigt tiltag. Vi har et meget lavt smittetryk lige nu, og vi vil gerne holde det dernede. Og selv om evidensen ikke er overvældende, er masker bedre end ingenting,« siger han.

Masker til salg i Danmark igen

Det store flertal af EU-landene er ikke alene om at anbefale eller ligefrem kræve ansigtsmasker af sine indbyggere. Størstedelen af verdens befolkninger lever således i lande, hvor myndighederne tror mere på maskernes fordele end Danmark, Norge og Sverige.

Mange asiatiske lande har maskepåbud, som også er indført i Australien, på store dele af det afrikanske kontinent og flere af de syd- og mellemamerikanske lande i forskellige kontekster.

Også i Canada anbefaler regeringen brug af ansigtsmasker. Det samme gælder USA, hvor føderale Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - decideret anbefaler at gå med maske, når man færdes, hvor det kan være svært at holde afstand.

Myndigheden, som er blandt verdens mest anerkendte på sit område, giver endda en opskrift på, hvordan man syer sin egen maske derhjemme.

»En stofmaske beskytter måske ikke den der bærer den, men den kan forhindre, at dens bærer spreder virus til andre,« fremgår det af hjemmesiden.

Herhjemme blev forretninger som apoteker og materialister i begyndelsen af epidemien bedt om ikke at sælge værnemidler til private, men kanalisere dem hen, hvor der var mest brug for dem.

Disse retningslinjer er dog nu ophævet, og ifølge Apotekerforeningen er der masker til salg flere steder i landet, om end det kan være i store pakninger.

Matas oplyser til Ingeniøren, at man er i gang med at få afprøvet og godkendt et maskesortiment til både børn og voksne - også risikogrupper - som er effektivt mod virus. Der er bestilt 300.000 masker, som vil komme til salg midt i juni.

Imens masker ikke er et nationalt krav herhjemme, er de det til gengæld, hvis man skal flyve med SAS, som har indført maskepåbud fra man går ombord i flyet til man står af igen.

Artiklen er rettet til 27 EU-lande, idet Storbritannien ikke længere er med i EU. Vi beklager fejlen, red.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kun Danmark, Norge og Sverige afviser fortsat, at masker er relevante ud over til hospitalsbrug, til risikogrupper

SSI eksperten anerkendte dog, at der faktisk er dokumentation for, at masker kan begrænse mængden af viruspartikler, som smittede sender ud i deres omgivelser.

Det er sørme godt, at myndighederne passer på, at de sårbare grupper ikke går og smitter os andre.

  • 4
  • 2

Maskeringsforbuddet er grunden til at Danmark ikke vil anbefale ansigtsmasker. Det kunne jo få nogle forkert farvede til at gå rundt med tøj vi ikke kan lide.

Retten til at diktere hvad andre har på, er så vigtig at danskere helt bogstaveligt er klar til at dø for den.

  • 8
  • 16

Enhver kan da indse at det hjælper med et mundbind. Til min overraskelse, da jeg købte et anden gang, fremhævede apoteket at de nye bind de havde fået virkede begge veje , både mod at jeg smittede andre og at de smittede mig. Det jeg havde fået før beskyttede kun andre. Hmmm, det var da rart at vide! Men det der er tale om også og måske især fra Søren Brostrøm er om det er prisen værd! Søren siger intet om hvormeget et menneske koster så han undlod at sige at vi faktisk ikke havde bind nok og det var derfor og fordi han mente at det var for dyrt for staten at han anbefalede ikke at bruge det. En ægte statsansats handlings mønster.

  • 5
  • 19

Hver gang nogen beskriver en hverdagssituation med en maske kan jeg komme i tanke om cirka 5-10 scenarier, hvor det ikke virker, fordi folk enten ikke sætter masken ordentlig på, eller irritation fra masken gør, at man hele tiden roder sig i ansigtet. Masker er ikke egnede til hverdagssituationer og langtidsbrug. Netop derfor tvivler jeg på, at det har den store effekt i bred forstand.

Masker er for mig at se et produkt af, at mennesker helt naturligt ønsker at "gøre noget", og de ønsker at sende et signal til andre om, at de er ansvarlige mennesker, som har styr på sagerne. Mange vil gerne gøre mere end bare at vaske hænder og nyse i albuen, og da masker er lidt en gråzone, som er blevet diskuteret vidt og bredt uden klare konklusioner for eller imod, så bliver det et naturligt næste skridt. Masker bliver derfor hurtigt noget med signalværdi uden beviser for at det virker. Lidt ligesom asiatiske lande, der finder på at desinficere gader og stræder.

Det eneste vi kan sige er, at de skandinaviske lande tilsyneladende ikke har lidt under manglende maskepåbud i den brede offentlighed.

  • 17
  • 3

Når man ser på tallene rundt omi Europa er der end ikke gran af antydning af evidens for at maskerne har nogen som helst form for reel virkning - bortset fra at de er et meget synligt tegn på at man "gør noget". Til gengæld fremmer de afgjort den "sociale afstand", som måske efterhånden er blevet et mål i sig selv?

  • 13
  • 4

Det er aldrig morsomt at indrømme en tåbelig beslutning, og den ultimative indrømmelse af en tåbelig beslutning, er, at man laver den om. Derfor bliver så få tåbelige beslutninger lavet om...

  • 6
  • 4

Endelig ser det ud til at myndighederne begynder at forstå betydningen af masker. Selv et stofmundbind fanger mange dråber, og sænker hastigheden på dem. Det er nok ikke helt forkert at antage at det er nogenlunde lige så sikkert at sidde 1 m fra en smittet med mundbind, som 2 m fra en smittet uden mundbind. Så de steder man er tæt, f.eks. i offentlig transport, eller frisøren, og kun de steder, bør man forlange, eller i det mindste anbefale brug af mundbind. Beskyttelse af bæreren afhænger meget af kvaliteten af mundbindet, om det er godkendt og om det bæres rigtigt. Og det er åbenbart kun det de har hæftet sig ved tidligere.

  • 3
  • 8

Der har i Danmark været en klar fokus på hvordan jeg beskytter mig selv mod andre. Mundbind er især gode til beskytte andre mod mig (og min evt. smitte). Selv hvis et munbind kun fanger 75 % af dråberne så er det en faktor 4 vi opnår. Som de udtrykker det vi Finland: "Jeg anbefaler, at folk bruger stofmasker til at beskytte andre." Så må vi se hvor længe det varer inden man får slugt den kamel her i landet. Ulempen kan være at folk tror at man kan se stort på de eksisterende regler for hygeine og social afstand hvis man har mundbind på.

  • 7
  • 3

Jeg har ikke eksakte tal, men når afstanden fordobles reduceres koncentrationen af partikler typisk med kvadratet på det. Altså en faktor 4. Og som nævnt ovenfor kan mange simple mundbind fange 75% af partiklerne. Altså også en reduktion på en faktor 4. Men selvfølgelig er det virkeligt træskomål. Kvaliteten af mundbindene og luftforholdene på det pågældende sted m.m. kan selvfølgelig flytte forholdene både meget op og ned. Derfor forsøgte jeg også med ordet "nogenlunde" at vise at det her ikke var eksakte tal, men viser noget om størrelsesordnen af betydningen.

  • 5
  • 3

Det er nok ikke helt forkert at antage at det er nogenlunde lige så sikkert at sidde 1 m fra en smittet med mundbind, som 2 m fra en smittet uden mundbind.

På samme (u)videnskabelige måde vil jeg tro, at en person som nyser i albuen fanger cirka lige så mange partikler som en person, der nyser i sit mundbind. Ingen ved dog noget om dette, og dét er vel netop årsagen til, at vi ikke i Skandinavien er blevet påbudt mundbind.

  • 5
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten