Danmark lurer på at hente flydende gas sejlet til Polen

Energinet.dk kigger til Polen efter gas, når landet snart åbner sin LNG-terminal i Swinoujscie.

Foruden russisk gas vil Swinoujscie også importere 1,5 milliarder kubikmeter naturgas om året over en 20-årig periode fra Quatargas i Mellemøsten. Gassen fra Mellemøsten skal sejles til landet på store skibe.

Gassen fra Polen bliver dog kun ført til Danmark, hvis den såkaldte Baltic Pipe projekt bliver en realitet, og det ligger nu stille. Oprindeligt var det nemlig planen, at Danmark skulle forsynes med naturgas fra Norge via Skanled-projektet, der skulle føre en gasledning fra Norge til Danmark. Så blev Polen også interesseret. De købte sige ind i det norske gasfelt Skarv, og spurgte om ledningen kunne føres videre til Polen, hvilket blev døbt Baltic Pipe projektet.

Men på grund af økonomisk krise og faldende efterspørgsel blev Skanled-projektet i april udsat på ubestemt tid. Alligevel har energinet.dk, sammen med Sverige og Polen, nu lavet en ansøgning til EU om at finansiere 50 procent af en kompressorstation og rørforbindelse ved Avedøre, i tilfælde af at de forliste Skanled og Baltic Pipe projekter genoplives.

Desuden har energinet.dk søgt om bevilling til en ekstra gasledning fra Ellund til Egtved for at få gas den anden vej, dvs fra Tyskland til Danmark og Sverige, samt to kompressorstationer, én ved grænsen og én ved Langeskov på Fyn.

Energinet.dk's begrundelse for at kunne vende gasstrømmen den anden vej er dels de stadig mere tomme gasfelter i Danmark og dels en øget forsyningssikkerhed, hvor man kan spille på flere heste samtidigt.

»Primært handler det for os om at sikre, at det danske og svenske marked får lige så meget gas, som de gør nu,« siger Pia Løvengreen Alessi til Ingeniøren.

»Når den danske gas går ned, så vil vi kunne supplere med gas fra Tyskland og Polen.«

Dokumentation

Info om LNG-terminalen
Pressemeddelelse fra energinet.dk

Emner : Naturgas
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det hedder sgu da ikke et "sugerør"! Sugerør er noget man bruger når man drikker Cola på McDonalds. Og det suger man i! Gas transporterer man i rørledninger - og dem suger man altså ikke i. Det ville højst sandsynligt også betyde at rørledningen kolapsede. Gas rørledninger er tryksatte.

Havde det med "sugerør" stået i Anders And eller Ugens Rapport, havde jeg ikke protesteret. Men når det står i ingeniørernes fagblad "Ingeniøren", synes jeg nu nok det lige bliver et nummer for populært.

Har I ingen ingeniører på "Ingeniøren"?

mvh Kristian Lund Jepsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten