Danmark kræver bakterie-dræbende program til opvaskemaskiner

Illustration: Jollier/Bigstock

Danmark vil kæmpe for, at opvaskemaskiner i EU fremover får et særligt bakteriedræbende program. Programmet skal sikre, at vandet bliver 70 grader varmt i mindst ti minutter for at sikre, at enhver multiresistent mikrobe er afgået ved døden, når lågen åbnes. Det fremgår i et notat til Folketingets Europaudvalg.

Notatet er sendt til EU-Kommissionen, som vil gennemføre det såkaldte ecodesign-direktiv, som skal sikre mere energieffektive apparater, herunder altså opvaskemaskiner.

EU vil have os til at vælge øko-programmet

Hovedargumentet i kommissionens forslag er ellers i første omgang at fremhæve opvaskemaskiners økonomiprogram bedre. Det skal tilskynde forbrugerne til i højere grad at benytte maskinens mest miljøvenlige program, også selv om det tager længere tid og benytter lavere temperaturer. Derfor må kun dette ene program mærkes med 'eco', hvis det står til kommissionen. Desuden skal el- og vandforbrug fremgå tydeligt, men dog kun testes uafnængigt for eco-programmet.

Energikravene strammes ikke i første omgang, når de nye regler træder i kraft i 2021, men først i 2024.

Til gengæld skal producenterne tvinges til at gøre det enklere at reparere deres opvaskemaskiner. For det første skal de sælge reservedele i mindst syv år efter, at det sidste eksemplar af en model er sendt på markedet. Dernæst skal det være nemt at afmontere komponenterne for at genanvende dem, og reparatører skal have adgang til information om, hvordan de kan fikse fejl på maskinerne.

Vask ved 70 grader - og test, om vandet bliver varmt nok

Det er alt sammen meget godt, mener regeringen, som vil stemme for. Men så er der lige bakterierne.

»Statens Serum Institut anbefaler stærkt, at der af hensyn til beredskab mod epidemier/multiresistente bakterier, tilføjes krav i forordningen om et program, der sikrer opvask med en temperatur på mindst 70 grader i ti minutter, samt at de temperaturer, som angives for vaskeprogrammer, verificeres som del af det generelle tilsyn med forordningens overholdelse,« står der i notatet til Europaudvalget.

Det støtter Forbrugerrådet, og det samme gør regeringen derfor. Den vil arbejde på, at der ikke blot kommer et sådant særligt bakteriedræbende program, men at temperaturen på de 70 grader »bliver verificeret ved stikprøver under det almindelige tilsyn«.

Tidligere har test vist, at producenter af vaskemaskiner snyder med temperaturen for at opnå bedre energimærkning, således at temperaturen i tøj, der bliver vasket på et 60-graders-program, ikke når over 50 grader.

Læs også: Temperaturfejl i vaskemaskiner lader støvmider overleve tøjvasken

Forslaget kommer til afstemning på et møde i, hvad EU kalder Den Regulerende Komité, 8. januar. Får kommissionen, som Danmark venter, kvalificeret flertal, skal det efterfølgende forelægges for EU-Parlamentet og Ministerrådet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...der kan vaske ved 70°C og som i øvrigt vasker på 15 min.

Det bedste er at anskaffe maskiner med både koldt- og varmvandstilslutning - så sparer man på strømmen så det kan mærkes, der burde være krav om det.

 • 12
 • 6

En moderne maskine tager kun nogle få liter vand ind ad gangen, så vandet vil aldrig nå at blive varmt i mit hus ved maskinen. Så jeg vil gerne være fri for en lov om det.

 • 18
 • 3

Jeg mindes at have læst at det kunne være sundere at vaske op i hånden. Årsagen skulle bl.a. være at det netop ikke fjernede alle bakterier 100% og derved stimulerede immunforsvaret i uskadelige doser. Mennesket er jo designet til at fungere i et miljø med alverdens bakterier og immunforsvaret kan angiveligt blive overfølsomt hvis det kun sjældent udsættes for bakterier. Der skulle eksempelvis ikke forekomme astma hos i mere primitive samfund.

Er der evt. nogen der har mere viden om dette og hvis det er korrekt så er det vel en dårlig idé at gøre vasken helt steril?

 • 8
 • 9

Man kunne vel også montere bakteriedræbende UV-C lys i maskinen, hvis det virkelig er så stort et problem med bakterier? Det kunne jo virke på alle programmer uanset temperatur.

 • 6
 • 5

Hvad så med tøj, jeg har da både undertøj og håndklæder, der ikke må gå på mere end 30-40 grader, heraf må noget endda slet ikke tumbles. Rengøringsklude med! Men udetørring virker bakteriedræbende, dog nok mest i godt vejr om sommeren. ;-)

I øvrigt vasker jeg kattenes mad- og vandskåle af i så varmt vand som jeg kan holde til (med gummihandsker), men deres bakker skylles og vaskes kun i varmt vand med sæbe.

Til gengæld er jeg meget omhyggelig med min håndhygiejne. Men jeg kommer altså ikke til at koge min opvask- eller få den på 75 grader Celcius.

Hvad er formålet? Findes der særlige dansk producerede opvaskemaskiner, der vasker på 75 grader eller hvad?

Mvh Tine- der bruger sæbe. Skal ting være lugtfri/sterile bruges Rodalon, men så skylles der godt efter. Ellers er eddike også godt.

 • 3
 • 13

Måske giver kravet om et 70 C program mening set fra et samfundsperspektiv (det kan jeg ikke vurdere), men det har da intet med Eco design at gøre (det mindsker ikke ligefrem produktets miljø påvirkning). Hvis det skal indføres, så find en bedre lovgivning at gøre det i således at Eco design ikke forplumres med andre formål end produkters miljøpåvirkning.

Naturligvis skal Eco design lovgivningen tillade evt. 70 C programmer, men ikke gøre dem krævede.

 • 3
 • 3

Ja, bakterier er godt for helbredet. Dog ikke sygdomsfremkaldende bakterier, og specielt ikke hvis de er multiresistente. Men hvad opnår man ved at slå dem ihjel i opvaskemaskinen, når de så overlever alle andre steder?

 • 10
 • 4

Men hvad opnår man ved at slå dem ihjel i opvaskemaskinen, når de så overlever alle andre steder?

Præcis. Jeg ser langt de fleste mennesker næsten hver dag, uanset alder, køn osv - stå med fingeren dybt begravet i næsen, ørene, øjnene og munden eller alt muligt andet. Nys og host er direkte i hånden og det meste kan tørres elegant af i bukserne. Kuglepenne, blyanter, dankort, nøgler skal helst personligøres imellem tænder og læber, så de bære et ganske nydeligt præg af effektivitet og tydelig indikation af ro, stabillitet og fraværd af usikkerhed. Og alt hvad man kan finde af bumser, hudorme, forkølelsessår, udslet, skæl, samt madrester imellem tænderne - det graver man lystigt i, så alle kan få enten direkte eller visuel glæde af det, både nu og ved senere nærkontakt. Hvor mange sutter ikke på fingrene når de bladre i samtlige sedler/papire, som de udlevere til andre eller i avisen, som f.eks ligge fremme på grillen. Det er også meget nemmere at stikke fingrene ned i glassene, når flere skal bæres samtidig, i kombinationen med alt ovenstående, kort før man servere på både cafe'er og restaurenter. Hvordan er der nogen der kan forundres eller i det hele taget stille spørgsmålstegn ved, at vi er tæt beslægtet med dyr? Lidt eksponering er da sikkert fint og jeg er da nogenlunde overlevet indtil nu - men hvor går grænsen egentlig for fornuft, til egentlig frygt og reel afsky?

 • 5
 • 8

Kunne der ikke i hvert program være en afslutning hvor det hele varmes op til 70 grader de sidste ti minutter, så er den vel løst, hvis det sker pr. automatik.

Personligt har jeg et program der vasker på 70 grader, og bruger som regel også dette pga. bakterier, da min opvaske godt kan stå i dage inden maskinen er fyldt.

Mht. vasketøj er det straks værre når meget tøj ikke kan tåle mere end f.eks. 40 grader. Den rigtige sæbe må formodes, at kunne gøre en del, men risikoen for at bekterier og svampespore overlever, den er til stede.

Håndklæder, vaskeklude ,undertøj og lignende bakteriebomber de får dog som regel de 90 grader, så jeg er helt sikker på, at diverse ting dør undervejs!

 • 2
 • 2

Gad vide om skraldemanden husker at afspritte håndtaget af på min skraldespand, når han sætter den på plads efter tømning. Han kommer lige fra en svineavler. Mon ikke risikoen er mindst lige så stor den vej, for multiresistense bakterier.

 • 5
 • 7

Det er et rigtig godt spørgsmål.

»Statens Serum Institut anbefaler stærkt, at der af hensyn til beredskab mod epidemier/multiresistente bakterier, tilføjes krav i forordningen om et program, der sikrer opvask med en temperatur på mindst 70 grader i ti minutter, samt at de temperaturer, som angives for vaskeprogrammer, verificeres som del af det generelle tilsyn med forordningens overholdelse,« står der i notatet til Europaudvalget.

Søger man lidt på multiresistente bakterier finder man hurtigt ud af at MRSA fylder en del. Husdyr MRSA er en undergruppe af MRSA og eftersom man aldrig har taget problemet alvorligt i landbruget er de fleste svinebesætninger i dag smittebærere (fødevarestyrelsen angiver 88% i 2016 opgørelsen).

Det er muligt det giver mening at lave bakteriedræbende vaskemaskiner, men måske skulle vi starte med at kigge på hvor problemet opstår og tage fat på at løse det i stedet for at fokusere på symptomerne?

https://da.wikipedia.org/wiki/Antibiotikar... https://www.regionh.dk/hospitalsinfektione... https://www.dr.dk/nyheder/indland/antal-sm... https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon...

 • 6
 • 1

.....der kørte i 10 minutter med vandet varmet op til mindst 70 grader uden at der var tøj i maskinen, ville de i maskinen værende legionella og andre bactusser være dræbte og intet tøj ville skades. Tøj der vaskes ved ved 30 grader kan næppe blive bacteriefrit. I "gamle" dag var alt undertøj kogevask, netop for at fjerne uønskede microber.....og luseæg!

 • 6
 • 1

Jeg mangler lidt forståelse her.

Har man tænkt sig at temperaturen altid skal op på de 70°, eller er det kun for at rense selve maskinens interne dele?

For hvis der altid vaskes op med så høje temperaturer, så ødelægges rigtig meget glas.

@Bjarke, 70° er slet ikke nødvendigt for at undgå legionella, 50° er nok.

 • 3
 • 1

I stedet for at vaske med 70 grader varmt vand, kunne det så ikke være mere energieffektivt at fylde maskinen med damp. Eller tørre med 70+ graders varm luft.

 • 1
 • 3

Kære EU politikere m.v.

HVOR er det videnskabelige belæg for at for at indføre et 70 graders program på opvaskemaskiner ud fra et hygiejnisk synspunkt?

I opvaskemaskiner kommer temperaturen op på +80 grader i tørreprogrammet, så opvasken bliver desinficeret. SÅ stop hysteriet, og sørg for at vi får nogle gode maskiner i husholdningerne. DE skal være effektive og holbare samt bruge så lidt energi og vand som muligt.

 • 6
 • 4

Må sige jeg finder ikke forslaget så tosset igen. Blev selv for et par år siden beriget med norovirus pga af utilstrækkelig rengøring, eller mangel på viden om hvad det kræver for at gøre korrekt rent efter et udbrud. Og der skal faktisk en del til og sæbe gør ingen forskel ej heller sprit. Vi får flere bakterier i vores hverdag og andre ting der gør det svære at bekæmpe med traditionel rengøring. Her kan mere læses om det: https://www.regionh.dk/til-fagfolk/Sundhed... Det er overraskende hvor hårdt der skal gås til værks og klorin er desværre noget vi igen skal til at bruge i større omfang også på hospitalerne, da vi ellers ikke har midler der kan komme de nye bakterier og andet til livs. Norovirusen er ikke ny, kendt som Roskildesyge er ekstrem hårdfør og ekstrem smidtsom og klorin eller meget høj temperatur (80-90 grader) er det eneste den dør af.

Lige en ting mere foreslaget omhandler kun opvaskemaskiner og de ønsker der skal være et program der har den ønskede funktion. Tøjvask er ikke nævnt, men som en skriver undertøj der ikke vaskes ved 60 grader vil give problemer på et tidspunkt. Omtalen omkring Rodalon som et problem er kun rigtigt hvis man ikke følger anvisnignerne som er at neutraliser det med normal sæbevask bagefter. Men sådan er jo alt hvis man griber det forkert an og ikke har respekt for den kemi man nu benytter.

 • 3
 • 0

NEJ TIL Sygehusrengøring i sunde familier Min pointe er, 1- Mig bekendt er der ikke målt sundhedsfarlige bakterier på service eller i tørreprocessen på husholdningsopvaskemaskiner. Men ok, med krav til industri/sundhedsvæsen 2 - Det er vigtigt at vi ikke overfører rengøringsstandard fra sygehuse til sunde og raske familier. Er vi raske skal vi jo ikke fjerne alle de gode bakterier. Jo mere sterilt vi lever jo dårligere bliver ens immunforsvar. 3 - Jo mere vi desinficerer jo større forbrug af energi og eller kemikalier. Begge dele er skidt for natur, miljø og menneskeheden.

 • 10
 • 1

@ Christian Nobel Jeg har forestillet mig programmmer der kører uden uden tallerkner i opvaske maskinen og uden tøj i vaske maskinen og tager hensyn til nedenstående tal. Det er ikke for at rengøre maskinerne, men for at dræbe legionella.

Temperature affects the survival of Legionella as follows:[3]

Above 70 °C (158 °F) – Legionella dies almost instantly At 60 °C (140 °F) – 90% die in 2 minutes (Decimal reduction time (D) = 2 minutes) At 50 °C (122 °F) – 90% die in 80–124 minutes, depending on strain (D = 80–124 minutes) 48 to 50 °C (118 to 122 °F) – can survive but do not multiply 32 to 42 °C (90 to 108 °F) – ideal growth range 25 to 45 °C (77 to 113 °F) – growth range Below 20 °C (68 °F) – can survive, even below freezing, but are dormant

https://en.wikipedia.org/wiki/Legionella

 • 1
 • 4

Det kan man da kalde at rette Bager for smed, eller rettere rette opvask for landbrug. Vi skal altså ikke indrette vores hjem som sterialiceringscentraler fordi landbruget insisterer på at levere forgiftede produkter. Smittefare skal fjernes ved kilden, altså i svinestaldene.

 • 3
 • 8

indenbords hvert år, men det er da ikke ensbetydende at man ikke må benytte sig af den viden som findes, for at beskytte sig imod de værste dødsmåder.

@ Stig Larsen betal landmanden. hvad det koster at at holde staldene bakteriefri og det vil ske overnight.....men så længe forbrugerne ikke vil betale for varerne....så!

 • 4
 • 0

Nu blev jeg alligevel så nysgerrig, at jeg fik fundet brugsanvisningen frem til den Bosch, jeg købte for et år siden. Den har:

Intensiv program ved 70° - ca. 2 timer En hygiejne funktion, hvor den øger og holder temperaturerne i ekstra lang tid på de enkelte programmer. En maskinpleje funktion, der kører ved 70° i ca. 1,5 timer - den skal åbenbart indikere, når det er nødvendigt (har dog aldrig set det), og skal køre uden service i maskinen.

Hmm...jeg tror nu, at den bliver stående på Eco...

 • 2
 • 0

Re hul i hovedet. Vi havde på et tidspunkt et farligt vrøvl med at min daværende partner fik svamp, hun mente at jeg "gemte" på svampen, og gav den tilbage ved først givne lejlighed, efter at hun havde bejkæmpet den. Da vi opdagede at vaskemaskinen "snød" med 60 graders programmet, udskiftee vi den, og problemet med svamp og smerter forsvandt, og bedst af alt jeg blev frikendt. Ordentlig hygiejne omfatter også ordentlig vast af tøj, ikke blot ligegyldige koldtvands afskyldninger.

 • 3
 • 0

Hvad så med tøj, jeg har da både undertøj og håndklæder, der ikke må gå på mere end 30-40 grader, heraf må noget endda slet ikke tumbles. Rengøringsklude med! Men udetørring virker bakteriedræbende, dog nok mest i godt vejr om sommeren. ;-)

Må jeg foreslå dig, at købe håndklæder og undertøj der tåler 60°C vask? Følgende tekstiler skal vaskes ved min.60°C for at dræbe bakterier og støvmider:

 • Undertøj
 • Håndklæder
 • Karklude
 • Viskestykker
 • Sengetøj
 • Gulvklude
 • Støveklude
 • Rullemadrasbetræk
 • 6
 • 1

Må jeg foreslå dig, at købe håndklæder og undertøj der tåler 60°C vask? Følgende tekstiler skal vaskes ved min.60°C for at dræbe bakterier og støvmider:

JØ m.fl.

Da jeg nærige rad ikke har investeret i tørretumbler, og tøjet nem begyndt at lugte surt ved 40 gr. C, besluttede jeg for 2 år siden, at vaske AL tøj ved 60 gr C - både symtetisk og farvet bomuld! Uld holdt jeg selvfølgelig udenfor min beslutning

Ingen problemer - alt vasketøj holder fint til temperaturen, og surt tøj er forsvundet

 • 4
 • 0

En moderne A++ eller A+++ tørretombler kan vel være et rimeligt alternativ til fx skjortevask ved 40 grader og for anden vask måske kun 60 grader hver anden eller tredje gang.

Lars :)

 • 0
 • 0

Den samme syge og forældede tankegang, der medfører at vore speedometre skal vise for meget, af hensyn til produktionstolerancer(fnis), tilskynder fabrikanterne af hårde hvidevarer til at gå præcis til den lavest tilladelige temperatur, der er tilladt ved f.eks. "60 grader", fordi det målte energiforbrug derved bliver lavere.

Lad os dog for h... få speedometre der viser den reelle hastighed og vaskemaskiner, der varmer vandet op til 60 grader på 60 grader programmet, og lad os selv vælge at køre den korrekte hastighed og lad os selv vælge at vaske ved lavere temperatur end 60 grader, hvis vi vil.

Lovgiverne er alt for farvede af sælgere og andre professionelle løgnere, der i omgangen med hinanden er vant til at alle tal skal korrigeres for sælgerens notoriske over- og underdrivelser.

 • 4
 • 1

Da jeg nærige rad ikke har investeret i tørretumbler, og tøjet nem begyndt at lugte surt ved 40 gr. C, besluttede jeg for 2 år siden, at vaske AL tøj ved 60 gr C - både symtetisk og farvet bomuld! Uld holdt jeg selvfølgelig udenfor min beslutning

Ingen problemer - alt vasketøj holder fint til temperaturen, og surt tøj er forsvundet

Hej Karsten.

Jeg bruger en anden løsning, der virker rigtig godt for vores husholdning. Undertøj, håndklæder etc. bliver selvfølgelig vasket ved 60 gr. C. Alt andet tøj bliver vasket ved 30 gr. C.

Vores sportstøj (og evt. tøj, der lugter surt) bliver vasket med tilsætning af en tablet C30, og det bliver vasket ved 30 gr. C.. Det virker. Før jeg begyndte på C30, så kunne jeg kun have en løbetrøje på en gang førend den stank. Nu kan jeg bruge en løbetrøje 3 gange uden den stinker. Jeg har nogle skjorter, som jeg kun kunne have på en 1/2 dag. De skjorter er ikke længere et problem.

Vi tører tøjet i vores vaskekælder, hvor vi har en luftaffugter stående, så vi bruger aldrig tørretumbler (undtagen når vi vasker dyner).

Mvh Bjørn

 • 0
 • 0

Godt at sææte det mere i perspektiv. Desuden ved vi allerede hvorfra i opvaskemaskinen mikrober mm. koncentrerer sig. Det er i sumpen før pumpen. Al snavs og bakterier opfanges i og omkring filtrene.

Bedre var det om der sættes fokus på denne del af maskinen, da det er her problemet er. Et "rense" program svarer jo blot til snydesoftware i dieselbiler, det er designet af filter og pumpe der mangler innovation. Tømmes sumpen mellem vask? Renses filtrene ordentligt? Bliver vandet rent nok til recirkulation?

Der findes undersøgelser der besvarer flere spørgsmål, så vi skal bare stille de rigtige spørgsmål for at finde de løsninger der virkeligt løser problemet. Først skal vi dog kende årsagerne til problemet.

 • 0
 • 0

Er det ikke en sund mulighed at have i både opvaskemaskine og vaskemaskine i forhold til fremtidig antibiotikaresistens? Antibiotikaresistens der ikke er så hypotetisk mere. Altså rettidig omhu.

Folk ser ud til at have glemt at grunden til gamle dages kogevask og lignende netop var at folk blev syge og ikke havde adgang til antibiotika.

Antibiotikaresistens er netop mere udbredt i udlandet når folk bliver indlagt på sygehuset og der blev jo netop påvist i bakterier fundet i opvaskemaskiner og vaskemaskiner i den artikel der blev henvist til tidligere i tråden.

Selv uden antibiotikaresistens er både norovirus, samonella, campylobacta, svampeinfektioner og allergi ikke sjældnen i befolkningen hvor det er en stor hjælp med kogefunktionstilvalg på maskinerne.

Og er det ikke bedre at kunne bruge vand end kemikalier? Hvad virker de imod? Hvor lang tid skal de virke? Hvordan skal de blandes? Er de selv årsag til resistens?

Virker tørring egentlig som foreslået?

I laboratoriet tørsterriliserer man ved meget højere temperaturer end 100 grader for at sterilisere effektiv .

Med de eksempler på folks generelle hygiejne nævnt før i tråden er der ingen fare for at folk ikke bliver udsat for bakterier og vira hver dag og får trænet deres immunsystem.

At have et tilvalgsprogram med højere temperatur er et tilvalg og ikke tvang til brug. Jeg mener det er rettidig omhu, gør livet nemmere i ikke helt så sjældne situationer og har ikke noget med hospitalshygiejne at gøre.

Fordelen er også at i tilfælde af en epidimi har man alle ting man skal bruge. Vand, el og temperatur.

Man er ikke afhængig af at skulle sætte en større produktion igang, som vi f.eks. har set med håndsprit.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten