Danmark halter langt bagefter med genanvendelse af affald
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmark halter langt bagefter med genanvendelse af affald

Fra at være klassens grønne duks er Danmark i dag sakket voldsomt agterud på affaldsområdet. Herhjemme brænder vi nemlig affaldet fra vores husholdninger af i stor stil, mens landene omkring os sparer både ressourcer og udledning af drivhusgasser ved at genanvende plast, metal og papir.

En ny opgørelse udarbejdet af rådgiverorganisationen Copenhagen Resource Institute viser, at danskernes genanvendelse af husholdningsaffald og affald fra mindre virksomheder har stået stille på 23 pct. fra 2001 til 2010. I samme periode har Tyskland øget genanvendelsen fra 34 til 45 pct.

En sammenligning, som Ingeniøren har udarbejdet, viser desuden, at mens svenskere og tyskere sorterer alt fra konservesdåser til plastdunke og køkkenaffald, sker det kun i meget begrænset omfang herhjemme.

Selv papir og pap sorterer danskerne - med 40 kilo pr. person om året - langt dårligere end tyskerne, som er oppe på 99 kilo. For hvert kilo papir, vi indsamler og genanvender, sparer vi atmosfæren for to kilo CO2, fordi vi ikke skal fælde og forarbejde træer.

»Vi er ikke gode nok til at sortere i husholdninger, på kontorer og i institutioner. Når vi ser på de lande, vi normalt sammenligner os med, er de i højere grad i stand til at plukke de lavthængende frugter,« siger chefkonsulent Christian Fischer, Copenhagen Resource Institute.

Teknisk direktør Claus Petersen fra konsulentfirmaet Econet påpeger, at der hverken har været politisk interesse for genanvendelse eller økonomisk støtte til at udvikle systemer til det.

»Tidligere kom folk rejsende hertil fra Japan, Sverige og det øvrige Europa for at se på innovative affaldsløsninger, men i dag skal vi selv til udlandet for at finde dem,« siger han.

Ifølge lektor Tjalfe Poulsen fra Aalborg Universitet er danskerne 'elendige' til at sortere, selv om det er forbundet med store miljøfordele. Vores nuværende genanvendelse af storskrald og erhvervsaffald sparer årligt miljøet for ca. 1,5 ton CO2 pr. indbygger, viser undersøgelser fra Aalborg.

Det kan øges med op til en tredjedel - knap et halvt ton årligt - hvis vi begynder at sortere papir, metal, plast og organisk affald lige så godt som vores naboer, vurderer lektoren.

Således kan sortering af husholdningsaffald spare atmosfæren for 2 millioner ton CO2. Til sammenligning er udslippet fra de 250.000 private danske oliefyr på 1,2 ton CO2.

Også professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet anslår, at en besparelse i størrelsesordenen 400 kilo CO2 pr. dansker er realistisk:

»Der er en stor miljøfordel i at genanvende mere og forbrænde mindre, end vi gør i dag,« siger han.

Danmark halter efter sine egne affaldsmål. Den såkaldte sigtelinje er at genanvende beskedne 20 pct. af dagrenovationen i 2012, men i den seneste statistisk fra 2009 var genanvendelsen kun 12 pct. Hele 80 pct. bliver brændt af.

Miljøminister Ida Auken (SF) har ikke ønsket at kommentere sagen, da ministeriet er midt i at udarbejde en ny ressourcestrategi. I stedet henviser hun til Miljøstyrelsen, hvor ingeniør Martin Sune Møller erkender, at andre lande er længere fremme.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten