Danmark hænger på regningen ved grønlandsk oliekatastrofe

18. juni 2010 kl. 14:3816
Grønlands selvstyre må frit tillade olieboringer, men Danmark har ansvaret for konsekvenserne, fastslår oppositionen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Grønlands selvstyre har fuld råderet over sin undergrund og kan frit tillade prøveboringer i fiskenes yngleområder. Men det er Danmark, der har ansvaret for de sikkerheds- og miljømæssige konsekvenser på havet, hvis det går galt.

Det fastslår den radikale miljøordfører, Johs. Poulsen. Derfor vil han sammen med Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov og miljøudvalgets formand Ida Auken, SF, rejse sagen over for regeringen og opfordre den til at påtage sig dét ansvar.

Opfordringen kommer efter, at miljøminister Karen Ellemann for nylig på et møde med de arktiske miljøministre i Illulisat i Diskobugten gjorde det klart, at offshore olieboringer i Arktis ikke var hendes område. Råstofudvinding på havets bund hører under Råstofdirektoratet, forklarede hun de arktiske miljøministre, der på mødet bad om et pusterum, indtil de blev præsenteret for teknologiske løsninger på et blow-out (eksplosionsagtigt olieudslip) i Arktis.

Anledningen var det grønlandske råstofdirektorats planer om at tillade offshore-prøveboringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet fik det skotske olieselskab, Cairn Energy, der aldrig før har prøvet at bore offshore, i mandags tilladelse fra Grønlands råstofdirektorat til at prøvebore i Baffin-bugten, 300 km fra øen Disko, der er fiskeyngleplads. Det har skabt uro i de de arktiske lande. Eksempelvis har Canada krævet at deltage i prøveboringerne med en observatør.

Ifølge Aqqaluk Lynge, grønlandsk formand for ICC, Inuit Circumpolar Council, har Råstofdirektoratet ingen demokratiske forpligtelser, hvilket gør det umuligt for den almindelige grønlænder at forstå konsekvenserne.

Risici til havs er Danmarks

Han mener, at den danske regering faktisk kan gøre noget. For selv om selvstyret har overtaget råstofudvinding, har Danmark ansvaret for de sikkerheds- og miljømæssige risici til havs. Det er den radikale Johs. Poulsen enig i:

»Det internationale havmiljø er dansk ansvar. Alt hvad der vedrører sikkerhed, vil Danmark blive involveret i, hvis der skulle ske noget. Det er værd at undersøge, hvad vi i den forbindelse kan gøre. Det kan jeg ikke se, at miljøministeren og resten af regeringen kan undslå sig for,« siger han.

Krav om demokratisk kontrol

At Grønland ikke har noget, der svarer til de danske VVM'er, gør det i Johs. Poulsens øjne til et selvstændigt problem at få en samlet miljøvurdering, der også inddrager befolkningen i debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Regeringen må tage ansvar for at sikre, at der er betryggende vilkår for at give tilladelsen til at prøvebore. Gør den det ikke af egen drift, vil vi rejse det over for regeringen,« lover Johs. Poulsen.

Det vil SF's miljøordfører, Ida Auken også:

»På baggrund af Aqqaluk Lynges udtalelser til ing.dk vil jeg nu rejse sagen over for miljøministeren. Det er uacceptabelt, at en instans kan tillade prøveboringer i Arktis uden demokratisk kontrol,« siger hun og tilføjer:

»Det er uansvarligt, at den danske miljøminister kaster ansvaret fra sig. Da hun kom hjem fra mødet, var hendes melding jo den modsatte, at hun var stolt over at miljøministrene tog ansvar for det arktiske miljø.«

Også Socialdemokratiets miljøordfører, Mette Gjerskov, er bekymret:

»I lyset af BP's blow-out i Den mexicanske Golf må vi sikre miljøet, når der gives udvindingstilladelser. Allerede i dag vil jeg bede om en redegørelse fra miljøministeren. Hun må tage kontakt til sin grønlandske kollega og få at vide, hvad der præcis foregår, og hvilke undersøgelser, der ligger til grund for at give den tilladelse,« siger Mette Gjerskov.

Tag selvstyret alvorligt

Men hvis Danmark blander sig i grønlandske forhold, gør vi os til dommer over det grønlandske demokrati, påpeger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen.

»Hvis vi mener selvstyret alvorligt, skal grønlænderne selv træffe afgørelser, så længe de ikke bryder internationale aftaler,« siger han, men tilføjer:

»Når det er sagt, synes jeg personligt, at det er meget beklageligt, at den grønlandske regering ikke lytter til de øvrige lande i Arktis og får undersøgt teknologi og miljøkonsekvenserne af at bore i Arktis til bunds.«

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
Indsendt af Òli Hans Hansen (ikke efterprøvet) den søn, 06/20/2010 - 03:12

Så vidt jeg ved har man i færøsk område, prøveboret på land og til søs. Er der nogen der ved, hvem der skulle betale, såfremt man havde haft noget af den samme oplevelse, som BP har i golfen?

Undres lidt over, at et samfund med ca. 5000 sjæle, kan have det samme tilsyn samt beredskab, som et land med 5 mio. mennesker. Eller har man et beredskab, som faktum ligger et eller andet sted i København? Og alt der imellem er vi ikke vidende om? Det er nu ikke skrevet for at være skadefro. Men skal ses i lyset af, at om det ene selvstyre har dette under kontrol, så bør det da kunne kopieres til det andet selvstyre. Såfremt der er er noget dybere liggende som er specificeret!

Per Clausen har jo travlt med at komme til håndvasken før der er noget andet at vaske, end det aspekt, at der faktum findes andre sjæle deroppe nordpå, der har et mere jordnært syn på verden, end at det nationale budskab kommer næst efter vorherre. Det ville være hyggeligt, om de folkevalgte, tog deres ansvar alvorligt, og tænkte lidt på dem, som tænker på rigsfællesskabet, som et gode. Og ikke som noget som fanden har skabt på en mandag.

Mvh.

16
19. juni 2010 kl. 20:02

".....With BP's gulf gusher casting Big Oil in the worst possible light, President Obama calls for the elimination of oil company subsidies.

[The replacement value of petroleum reserves - excluding health and military costs - is over one million (1,000,000) Federal Reserve Corporation "dollars" per gallon. - JPChance]........"

".........Now with the spill casting Big Oil in the worst possible light, calling for the elimination of oil company subsidies is one more way for Obama to show the public he wants to hold the industry accountable.

"The time has come, once and for all, for this nation to fully embrace a clean energy future," the president said......."

https://groups.yahoo.com/group/GlobalRelations/message/1078

https://progress.org/2010/obama.htm

15
19. juni 2010 kl. 19:51

[quote][quote]Er danskere virkelig så dumme .
Vi gav nordmænd olie i havet og....

Fik Per Hækkerup ikke en brandert i bytte? [/quote] Det må være skønt at kunne leve af fordomme og uvidenhed.https://www.danmarkshistorien.dk/undervisning-mm/myter-i-danmarkshistorien/myte-foraerede-haekkerup-nordsoeolien-vaek-pga-fuldskab/[/quote] Påtrods af dit link er der ingen tvivl om, at den kære Jens Otto Krag havde kendskab til hvor undergrunden blev delt op.

14
19. juni 2010 kl. 16:51

For mig at se, hjælper det os ikke at smide Grønland ud af rigsfællesskabet.

Det kunne hjælpe på, at vi ikke hænger på regningen alene, men det bliver en EU / NATO-sag.

13
19. juni 2010 kl. 16:04

Hvordan kan det blive Danmarks problem.
Hvis vi ikke bestemmer over Grønland på nogen måde kan vi ikke tildeles noget ansvar.</p>
<p>Undskyld sproget men, jeg vil skide grønlænderne i kæften hvis de borer efter olie og et uheld sker.
Hvorfor skal jeg betale for deres dumhed.</p>
<p>HVIS grønlænderne vil dele den olie med Danmark har vi et ansvar, men noget tyder kraftigt på de IKKE vil.</p>
<p>Vi har betalt en formue i alt for mange år, kun for at blive taget røven på.
Derfor fuck op med grønlænderne og træk stikket NU.
De må selv ud i kajakken og jage russerne/amerikanerne væk.</p>
<p>Det samme med Færøerne. Danmark skal være fri for de to lorte øer.

Sagen er at hvis vi ikke hjælper ved et eventuelt udslip, vil hele den nordlige halvkugle blive forurenet, herunder også Danske farvande. Problemet er så om der i det hele taget kan gøres noget i tilfælde af et voldsomt udslip. For mig at se, hjælper det os ikke at smide Grønland ud af rigsfællesskabet.

10
19. juni 2010 kl. 13:59

[quote]Er danskere virkelig så dumme .
Vi gav nordmænd olie i havet og....

Fik Per Hækkerup ikke en brandert i bytte?

[/quote] Jo netop, Nordmændene har skam betalt for den olie...

9
19. juni 2010 kl. 13:38

Er danskere virkelig så dumme .
Vi gav nordmænd olie i havet og....

Fik Per Hækkerup ikke en brandert i bytte?

8
19. juni 2010 kl. 13:36

Det er sgu' da ved at blive komisk med den ø deroppe.</p>
<p>1 Eget selvstyre = Ok
2 Deres olie = Ok
3 Åbenbart forsat bloktilskud = ?
4 Sker katastrofen sendes regningen til Danmark = ?

Jamen du har jo ikke fattet en meter!, det er jo netop den NYE ØKONOMI - ligesom med Internet boblen...man skaber værdier og skynder sig at give det hele værk før andre får samme geniale ide!

..samme gør at vi vil kæmpe med næb og klør mod Svenskernes påtænkte udvidelse af atomkraften for at bibeholde vores enestående høje Danske el-priser

/sarcasm off

7
19. juni 2010 kl. 09:09

Hvis der sker noget deroppe, så vil vi så med den regning alligevel. Det er mig ugribeligt at de danske politikere ikke griber ind overfor dette. jeg er stprt set ligeglad med hvad grøndlænderne mener, de skal bare til at slappe lidt af skal de. Olien løber ingen steder, og indtil vi har set overbevisende matriale hvorpå det skotske selskab vil håndtere boringen hvis noget går galt, så skal projektet skrinlægges.

Ida og Mette, spænd hjelmen venner. Det kan godt være at i er politikere, men derfor behøver man ikke at være dum, vel!!

Olien løber ingensteder. Grøndlænderne har levet godt på vores tilskud til dags dato, det vil de sikkert gerne gøre i 10 år endnu. Det er billigere end at rydde op efter en miljø katastrofe!

6
19. juni 2010 kl. 01:12

Er danskere virkelig så dumme . Vi gav nordmænd olie i havet og vi forære VORES Ø væk. .

Gad vide om vi også bare ville give væk jylland , ser absolut ingen forskel .

Når vi så endelig alligevel er så dumme at forære dem alt , undtagen forpligtigelser , så må der sgu da noget galt i knoppen på danske politikere.

5
18. juni 2010 kl. 22:03

Det er helt hen i hampen.</p>
<p>Danmark bør naturligvis komme af med grønland hurtigst muligt.</p>
<p>En ulykke i kategorien som vi ser i golfen vil næppe gøre noget positivt for DK's BNP.

Selv om vi kommer af med Grønland er det stadig et problem, de kan jo ikke selv betale prisen for en oprydning. I den sidste ende bliver det nok os alligevel.

Der tales også om mulig olie på Nordpolen, den ligger på endnu dybere vand og et uheld kan blive ekstremt dyrt eller måske endda umuligt at rydde op efter, før brønden er tom 30 år?

4
18. juni 2010 kl. 19:48

Det er helt hen i hampen.

Danmark bør naturligvis komme af med grønland hurtigst muligt.

En ulykke i kategorien som vi ser i golfen vil næppe gøre noget positivt for DK's BNP.

2
18. juni 2010 kl. 16:39

Engang skrev jeg her på siden</p>
<p>"18 mia. tønder olie af 100$ pr. tønde og 5 kr. pr. $. Det vil sige 9 billioner kroner, eller svarende til 4500 km firesporet motorvejsbro. Altså potentielt mulighed for endelig at finansiere broen rundt om Grøndland.</p>
<p>(ved ikke lige hvorfor jeg skriver dette:-)"</p>
<p>MEN NU VED JEG HVORFOR!!!

Jeg ved ikke om vi kan stoppe det her fra Danmark, hvis vi kan skal det være hurtigst muligt.

1
18. juni 2010 kl. 16:14

Engang skrev jeg her på siden

"18 mia. tønder olie af 100$ pr. tønde og 5 kr. pr. $. Det vil sige 9 billioner kroner, eller svarende til 4500 km firesporet motorvejsbro. Altså potentielt mulighed for endelig at finansiere broen rundt om Grøndland.

(ved ikke lige hvorfor jeg skriver dette:-)"

MEN NU VED JEG HVORFOR!!!