Danmark går enegang i 5G: Virksomheder må ikke byde på frekvenserne

Plus17. november 2020 kl. 15:111
Danmark går enegang i 5G: Virksomheder må ikke byde på frekvenserne
Illustration: Nanna Skytte.
Det kan blive besværligt at samarbejde med nabolandene, når virksomheder som Grundfos, Mærsk og TV2 skal sætte private 5G-netværk op. Det skyldes at de danske myndigheder vælger en markant anderledes model end i Tyskland og Sverige. Ekspert frygter, at virksomhederne vil opgive 5G.
Artiklen er ældre end 30 dage

Teleoperatører som TDC NET, Telia, Telenor og 3 skal fortsat have eneret på de radiofrekvenser, der afsættes til dedikerede mobilnetværk, også når vi tager skridtet til næste generation, 5G. Sådan lyder det fra de danske telemyndigheder i Energistyrelsen, som dermed vælger en anden model end vores nabolande i Tyskland og Sverige, hvor private virksomheder for nyligt har fået mulighed for at reservere lokale frekvenser til lukkede private 5G-netværk på fabrikker, havneterminaler eller tv-studier.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. november 2020 kl. 15:55

Det virker ikke gennemtænkt...

For det første vil jeg mene at 60 MHz ikke er tilstrækkeligt spektrum når man kigger på fremtidens krav til båndbredde, hvorfor jeg ville have foretrukket at man fulgte Tyskland i dette henseende (eller som minimum Sverige). Vi ender med at have et frekvensbånd som, på sigt, ikke er brugbart til privat brug pga. manglende båndbredde.

For det andet vil virksomheder efter de første 4 år ikke længere have mulighed, for at få tilgang til private 5G frekvenser, da deadline for tilkendegivelse af interesse, om brug i et specifikt område skal ske indenfor denne 4 årige periode. Dette kunne være problematisk i forhold til etablering af nye virksomheds lokationer da dette i fremtiden vil gøre disse frekvenser ubrugelige. Dette virker ikke gennemtænkt eller specielt konkurrence venligt, og kunne hæmme industri udviklingen i Danmark da det ikke ville motivere virksomheder til at bygge nyt nye steder da man ikke kan få adgang til vigtige private 5G frekvenser. Da 5G bliver ufatteligt vigtigt for fremtiden, i forhold at drive virksomhed – og specielt industri/produktions virksomhed – så vil jeg mene at det eneste vi opnår ved disse regler er at virksomheder i stedet vælger at lægge produktion, udvikling og kontorer uden for Danmark hvor det er nemmere at få tildelt tilstrækkelige 5G frekvenser til "privat" brug. Ellers kan det, på sigt, være svært at være konkurrence dygtig.

Og ja, Energi styrelsen har givet udtryk for planer om at tildele frekvenser til private brug i både 26GHz og over i 3,8-4,2 GHz frekvensbåndet, men for at dette er interessant for industrien, så er det vigtigt at vi har harmoniseret standarder i EU. Derudover er det vigtigt (specielt for industri/produktions virksomheder) at dette er i de lavere frekvens bånd som har bedre dækningsgrad.