Danmark fryser eller skifter energikilde: Gasforbruget er i år faldet med mere end 20 procent

Plus23. november 2022 kl. 16:347
Danmark fryser eller skifter energikilde: Gasforbruget er i år faldet med mere end 20 procent
Hashøj Biogas ligger i Slagelse Kommune og er et af de biogasanlæg, der nu skal levere til gasnettet fremfor at producere strøm. Illustration: Hashøj Biogas.
Udover mere biogas i det danske ledningsnet, så slår vindmøller og solceller i år ny rekord.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forbruget af ledningsgas faldt i de første ni måneder af 2022 med 20,3 procent sammenlignet med samme periode sidste år, opgøres det i et nyt notat fra Energistyrelsen.

Og ser man specifikt på naturgasforbruget, så er det faldet med hele 28,3 procent. Nu er der nemlig mere biogas i rørledningerne end nogensinde før.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
13. december 2022 kl. 20:52

Ussel mammon eller ej - nu er det vel sådan at netop ussel mammon for rigtig mange er netop det bedste incitament til at spare på gassen, men det hjælper jo ikke når gasforbruget afregnes "kollektivt" ud fra et gennemsnitligt forbrug og en fordelingsnøgle. Min nyeste gasaftale lyder:6.6 Distributionsselskabet beregner fordelingen af Kundens forbrug ud fra gældende fordelingsnøgle i Kundens geografisk afgrænsede distributionsområde. Herefter fordeles Kundens periodeforbrug af gas efter denne procentfordeling og summeres op pr. måned. Kundens forbrug af gas placeres dermed i de enkelte måneder ud fra det kollektive forbrugsmønster i Kundens regionale distributionsområde og er dermed uafhængigt af, hvornår Kundens konkrete forbrug af gas har fundet sted.Jeg kunne i princippet slukke for fyret og vælge at fryse når prisen var højest, men det vil jo ikke betyde noget som helst. Er der noget i sigte om elektroniske gasmålere ?

6
25. november 2022 kl. 13:06

Lidt sørgeligt i virkeligheden, men det var åbenbart ussel mammon, der skulle til, før vi kunne tage os sammen 😌

Selverkendelse er sundt. :-) Nogen gange kan det også bruges til at optimere måden man forsøger at nå sine mål.

Selv er jeg også blevet mere sparsom med energiforbruget, og for mig har motivationen primært været forestillingen om potentialet i at Putins regime får færre penge ind. Altså jo lavere efterspørgsel på gas, kul og olie, jo lavere priser på verdensmarkedet, og des mindre behov får indkøbere til at handle med Rusland, for at dække deres behov.

Nu viser statistikken at nogen har gjort en mærkbar forskel hvad gas angår. Så det er ikke helt håbløst med de bidrag vi hver især skaber.

5
24. november 2022 kl. 09:14

er vel et spørgsmål om graduering? 😉

I vores lille husholdning har vi i år sparet ca 25% på gassen. Bevares, vi har haft et særdeles lunt efterår, men termostaterne er skruet ned fra normalt 22° til nu 20°. Der er sat WiFi styrede termostater på de vigtigste radiatorer, så vi kan skrue meget ned for varmen, hvis vi er væk i flere dage. Kortere brusebade, ingen spa og generelt en meget større awareness omkring energiforbruget.

Tænker vi på sigt vil supplere gasfyret med en luft til luft - afhængig af, hvad der sker med gas og elpris. Luft til luft har den kæmpefordel, at man - i modsætning til gas - kan udnytte fluktuerende priser.

Lidt sørgeligt i virkeligheden, men det var åbenbart ussel mammon, der skulle til, før vi kunne tage os sammen 😌

4
24. november 2022 kl. 03:51

Fjernvarme-selskabernes indsats for at skaffe og tilslutte nye kunder anslås at nå ca. 20.000 kunder (mest boliger) i år 2022.

@ Nikolai

Ca 28.000 nye kunder i 2020 og ca 31.400 nye kunder i 2021. Spændende om der nås op over 40.000 i 2022 ?

3
23. november 2022 kl. 23:31

Nogen har lavet en rundspørge i Tyskland blandt fremstillings-virksomheder, med følgende resultat:

  • 75% saved natural gas without production cuts
  • 14% saved gas through production cuts
  • 7% did not save gas

Kilde: https://twitter.com/OliverRuhnau/status/1595415907932700677/photo/1

Flere gas-data om forbruget i Tyskland på https://www.econstor.eu/handle/10419/265522 eller et resumé i tweets på https://twitter.com/LionHirth/status/1587547903614230530 .

Er der noget om at teglværker i Danmark har skitet metangas ud med LPG (propan og butan) leveret med tankvogn? Randers Tegl: https://www.kosangas.dk/oliekonvertering-energiraadgivning/cases/kunde-cases-h-%C3%A5/randers-tegl/ (Jeg synes at have hørt en anekdote om et teglværk på Fyn, der også fik leveret LPG med tankvogn) Der er måske mange virksomheder med store proces-ovne, der har skiftet metan ud med LPG?

2
23. november 2022 kl. 20:45

I mangel af mere direkte statistik på hvor mange huse, der tager en anden varmekilde i brug end gas og olie, kan man se på salget af varmepumper.

Fjernvarme-selskabernes indsats for at skaffe og tilslutte nye kunder anslås at nå ca. 20.000 kunder (mest boliger) i år 2022.

Installationen af varmepumper, der kan varme vand op, har retning mod 40.000 til 45.000 solgte varmepumper, hvor mange erstatter et fyr (nok mest gas, men også olie og en smule træpillefyr).

Når nogen siger der er 380.000 eller 400.000 gasfyr i Danmark, så må det tal fra starten af 2022, og nu er antallet så nok reduceret med omkring 50.000 fyr, rundt regnet. Til nytår kan omkring 60.000 fyr være erstattet af fjernvarme og varmepumper.

Kilder:

Stigningen i salg af varmepumper YoY, dette år ift. forrige år og samme periode, her 1. halvår

Kilde: https://twitter.com/janrosenow/status/1569593254542479363

1
23. november 2022 kl. 19:28

Statistik for andre dele af Europa kan ses påhttps://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-demand-trackerDer er data til og med oktober, og en opdeling mellem gas til el og de øvrige ting, og for nogle lande er der også data for industri særskilt fra husholdninger.

Europæere har sparet på gassen. Graf på https://twitter.com/McwilliamsBen/status/1592512479909019648

I Tyskland var forbruget i oktober 2022 34 % lavere end i oktober 2021. https://bruegel.org/dataset/european-natural-gas-demand-tracker

Så sandsynligheden for at gassen skal rationeres, er lav, hvis vi sparer gas som vi gjorde hen over sommeren.

Men i krig sker der jævnligt uforudsete ting. Importen af energi til Europa er stadig enorm.

Bruegel har også sammenfattet import-statistik på https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports .

Bonus: De fleste af energistyrelses statistikker kan man finde viahttps://ens.dk/service/statistik-data-noegletal-og-kort/maanedlig-og-aarlig-energistatistik