Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danmark fryser eller skifter energikilde: Gasforbruget er i år faldet med mere end 20 procent

PLUS.
Hashøj Biogas ligger i Slagelse Kommune og er et af de biogasanlæg, der nu skal levere til gasnettet fremfor at producere strøm. Illustration: Hashøj Biogas

Forbruget af ledningsgas faldt i de første ni måneder af 2022 med 20,3 procent sammenlignet med samme periode sidste år, opgøres det i et nyt notat fra Energistyrelsen.

Og ser man specifikt på naturgasforbruget, så er det faldet med hele 28,3 procent. Nu er der nemlig mere biogas i rørledningerne end nogensinde før.

Forklaringen på nedgangen i forbruget skal dels findes i de rekordhøje gaspriser, som tvinger virksomheder og husholdninger til at skrue ned for forbruget, men som nævnt også i den rekordhøje andel af mere klimavenlig biogas, der er opgraderet (CO2 fjernes for at opnå stort set ren metan) og sendt ud på nettet.

»Denne udvikling omfatter dels en stigning i forbruget af bionaturgas på 15 pct. og dels et fald i naturgasforbruget på 28,3 pct. (i de første ni måneder sidste år var biogas-andelen på 21,3 procent, red.) i forhold til samme periode sidste år,« fremgår det af ‘Energistatistikken for de første ni måneder af 2022.

Historisk set har stort set al gassen i det danske ledningsnet været naturgas, men som tallene viser, øges mængden af biogas år efter år.

I tredje kvartal af 2022 lå biogassens andel på hele 40 procent af ledningsgassen.

Produktionen af sol- og vindkraft var rekordhøj

Ikke kun biogassens andel sætter rekord.

Vinden har nemlig blæst mere, og der har været flere solskinstimer sammenlignet med de første ni måneder sidste år.

Det har medført en nye rekorder fra vind og sol, som producerede henholdsvis 22,4 og 68,4 procent mere end samme periode sidste år.

Illustration: Energistyrelsen

»Stigningen i vind- og solkraftproduktionen bidrager til et fald i det samlede energiforbrug, da vind- og solkraftanlæg producerer strøm uden tab af brugbar energi, mens el produceret på termiske kraftværker (med biomasse, kul, gas og olie) også afstedkommer et konverteringstab,« skriver Energistyrelsen.

På trods af den rekordhøje elproduktion fra vind og sol havde Danmark en nettoimport af el i de første ni måneder af 2022 på cirka 5,2 PJ.

Dette var trods alt lavere end nettoimporten af el på 16,1 PJ i samme periode sidste år.

Fald i forbruget af kul og biomasse

Både kul- og biomasseforbruget faldt i årets første ni måneder. Det samlede kulforbrug faldt med 5,9 procent, mens kulforbruget i de centrale kraftvarmeværker faldt med 4,4 procent. Forbruget af biomasse på de centrale kraftværker var 9,6 procent lavere sammenlignet med sidste år.

Men selvom det på de fleste fronter ser ud til at gå den rigtige og mindre klimaskadelige vej i de første ni måneder af 2022, så steg forbruget af både olie og jetbrændstof. Olieforbruget steg med 7,1 procent sammenlignet med samme periode sidste år og udgør fortsat en meget stor andel af danskernes energiforbrug.

Illustration: Energistyrelsen

Forbruget af jetbrændstof steg med 91,5 pct. i de første ni måneder af 2022 i forhold til samme periode sidste år, men er fortsat på et lavere niveau end før COVID-19-pandemien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Statistik for andre dele af Europa kan ses på https://www.bruegel.org/dataset/european-n... Der er data til og med oktober, og en opdeling mellem gas til el og de øvrige ting, og for nogle lande er der også data for industri særskilt fra husholdninger.

Europæere har sparet på gassen. Graf på https://twitter.com/McwilliamsBen/status/1...

I Tyskland var forbruget i oktober 2022 34 % lavere end i oktober 2021. https://bruegel.org/dataset/european-natur...

Så sandsynligheden for at gassen skal rationeres, er lav, hvis vi sparer gas som vi gjorde hen over sommeren.

Men i krig sker der jævnligt uforudsete ting. Importen af energi til Europa er stadig enorm.

Bruegel har også sammenfattet import-statistik på https://www.bruegel.org/dataset/european-n... .

Bonus: De fleste af energistyrelses statistikker kan man finde via https://ens.dk/service/statistik-data-noeg...

  • 18
  • 0

I mangel af mere direkte statistik på hvor mange huse, der tager en anden varmekilde i brug end gas og olie, kan man se på salget af varmepumper.

Fjernvarme-selskabernes indsats for at skaffe og tilslutte nye kunder anslås at nå ca. 20.000 kunder (mest boliger) i år 2022.

Installationen af varmepumper, der kan varme vand op, har retning mod 40.000 til 45.000 solgte varmepumper, hvor mange erstatter et fyr (nok mest gas, men også olie og en smule træpillefyr).

Når nogen siger der er 380.000 eller 400.000 gasfyr i Danmark, så må det tal fra starten af 2022, og nu er antallet så nok reduceret med omkring 50.000 fyr, rundt regnet. Til nytår kan omkring 60.000 fyr være erstattet af fjernvarme og varmepumper.

Kilder:

Stigningen i salg af varmepumper YoY, dette år ift. forrige år og samme periode, her 1. halvår

Kilde: https://twitter.com/janrosenow/status/1569...

  • 13
  • 0

Nogen har lavet en rundspørge i Tyskland blandt fremstillings-virksomheder, med følgende resultat:

  • 75% saved natural gas without production cuts
  • 14% saved gas through production cuts
  • 7% did not save gas

Kilde: https://twitter.com/OliverRuhnau/status/15...

Flere gas-data om forbruget i Tyskland på https://www.econstor.eu/handle/10419/265522 eller et resumé i tweets på https://twitter.com/LionHirth/status/15875... .

Er der noget om at teglværker i Danmark har skitet metangas ud med LPG (propan og butan) leveret med tankvogn? Randers Tegl: https://www.kosangas.dk/oliekonvertering-e... (Jeg synes at have hørt en anekdote om et teglværk på Fyn, der også fik leveret LPG med tankvogn) Der er måske mange virksomheder med store proces-ovne, der har skiftet metan ud med LPG?

  • 9
  • 0

Fjernvarme-selskabernes indsats for at skaffe og tilslutte nye kunder anslås at nå ca. 20.000 kunder (mest boliger) i år 2022.

@ Nikolai

Ca 28.000 nye kunder i 2020 og ca 31.400 nye kunder i 2021. Spændende om der nås op over 40.000 i 2022 ?

  • 5
  • 0

er vel et spørgsmål om graduering? 😉

I vores lille husholdning har vi i år sparet ca 25% på gassen. Bevares, vi har haft et særdeles lunt efterår, men termostaterne er skruet ned fra normalt 22° til nu 20°. Der er sat WiFi styrede termostater på de vigtigste radiatorer, så vi kan skrue meget ned for varmen, hvis vi er væk i flere dage. Kortere brusebade, ingen spa og generelt en meget større awareness omkring energiforbruget.

Tænker vi på sigt vil supplere gasfyret med en luft til luft - afhængig af, hvad der sker med gas og elpris. Luft til luft har den kæmpefordel, at man - i modsætning til gas - kan udnytte fluktuerende priser.

Lidt sørgeligt i virkeligheden, men det var åbenbart ussel mammon, der skulle til, før vi kunne tage os sammen 😌

  • 14
  • 0

Lidt sørgeligt i virkeligheden, men det var åbenbart ussel mammon, der skulle til, før vi kunne tage os sammen 😌

Selverkendelse er sundt. :-) Nogen gange kan det også bruges til at optimere måden man forsøger at nå sine mål.

Selv er jeg også blevet mere sparsom med energiforbruget, og for mig har motivationen primært været forestillingen om potentialet i at Putins regime får færre penge ind. Altså jo lavere efterspørgsel på gas, kul og olie, jo lavere priser på verdensmarkedet, og des mindre behov får indkøbere til at handle med Rusland, for at dække deres behov.

Nu viser statistikken at nogen har gjort en mærkbar forskel hvad gas angår. Så det er ikke helt håbløst med de bidrag vi hver især skaber.

  • 1
  • 1

Ussel mammon eller ej - nu er det vel sådan at netop ussel mammon for rigtig mange er netop det bedste incitament til at spare på gassen, men det hjælper jo ikke når gasforbruget afregnes "kollektivt" ud fra et gennemsnitligt forbrug og en fordelingsnøgle. Min nyeste gasaftale lyder: 6.6 Distributionsselskabet beregner fordelingen af Kundens forbrug ud fra gældende fordelingsnøgle i Kundens geografisk afgrænsede distributionsområde. Herefter fordeles Kundens periodeforbrug af gas efter denne procentfordeling og summeres op pr. måned. Kundens forbrug af gas placeres dermed i de enkelte måneder ud fra det kollektive forbrugsmønster i Kundens regionale distributionsområde og er dermed uafhængigt af, hvornår Kundens konkrete forbrug af gas har fundet sted. Jeg kunne i princippet slukke for fyret og vælge at fryse når prisen var højest, men det vil jo ikke betyde noget som helst. Er der noget i sigte om elektroniske gasmålere ?

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten