Japanske Nissan og Mitsubishi og franske PSA går nu sammen med forskere fra DTU og en række private virksomheder om at udvikle en international standard for, hvordan elbiler kan tilpasse sig elnettet og for eksempel levere energi tilbage, når der er behov for det.
Dette kaldes også for V2G (Vehicle to Grid), og mange forventer, at det bliver standard for elbiler inden for en kort årrække at kunne levere el tilbage til elnettet, når ejeren af elbilen alligevel ikke skal bruge den.
De første forsøg i den retning er allerede taget på Frederiksberg, hvor en lille flåde af elbiler fra Frederiksberg Forsyning dagligt er med til at understøtte elnettet ved at kunne levere energi og effekt tilbage, mens de står til opladning.
Læs også: Nissan gør bilbatteri til kraftværk
Projektet hedder Parker, og foruden bilproducenterne og DTU deltager virksomheder som det italienske elselskab Enel, danske Insero og virksomheden Nuvve, der er opfinder af konceptet med den netintegrerede bil.
DTU-forskning bag projekt
Det er forskning fra DTU, som muliggør den proces, og derfor bliver det også Peter Bach Andersen fra Center for el og energi på DTU Elektro, der skal stå i spidsen for projektet:
»Det er vigtigt med en fælles definition af, hvad den net-integrerede elbil præcis er og skal kunne. Det sikrer, at biler - på tværs af bilmærker - har de egenskaber, der skal til, for at de bedst kan balancere elnettet. I Danmark kan vi både forme denne definition og praktisk demonstrere, hvordan bilerne kan bidrage til et elnet som det danske,« fortæller Peter Bach Andersen.
Læs også: Batteri skal hjælpe elnettet i ny københavnsk bydel
Målet med projektet er at definere og teste de tekniske egenskaber, som fremtidige elbiler skal kunne understøtte for at sikre en udrulning af biler, ikke bare kan stå og oplade batterier, men også kan levere energi og effekt tilbage til nettet og dermed være med til at balancere elnettet.
I den forbindelse siger Nicolas Joubaud, der er section manager for V2G hos Nissan:
»Nissan tror på, at net-integration vil revolutionere energimarkedet ved at transformere elbiler til aktive energikilder.«
Flere stik kæmper om markedet
Det er nemlig langtfra alle elbiler, der i dag er i stand til at indgå i sådan et system. For at det kan lade sig gøre, skal elstikket være udstyret med en speciel kommunikationsteknologi.
Og her er der allerede lagt en kløft ned gennem elbilerne fra de store producenter i verden. Lige nu er det kun stik-standarden CHAdeMO, som især de japanske producenter benytter sig af, der er i stand til at sende strøm tilbage til elnettet. For eksempel kan en Nissan Leaf allerede aflade til nettet, uden at der skal installeres ekstraudstyr.
Læs også: Britiske elbiler kan blive energilagre for tog
De fremherskende stik i de europæiske elbiler og amerikanske Tesla er Mennekes og Combo2-stikket, og de har endnu ikke fået integreret den funktion, forklarer Peter Bach Andersen:
»Derfor vil vi gerne forsøge at påvirke standardiseringprocessen, så vi i Europa ikke kommer til at stå tilbage for CHAdeMO, bare fordi vi bruger et andet stik. Det er derfor utrolig vigtigt, at PSA-koncernen er kommet med i projektet. De sidder med i den standardiseringsgruppe kaldet IEC 15.11.08, hvor bilproducenterne diskuterer stik-standarder. Her er det vigtigt, at også Combostikket i fremtiden kan indgå i et V2G-system,« siger Peter Bach Andersen, som understreger, at man i projektet ikke vælger side, men at stikstandarderne bør understøtte V2G uanset teknologi.
For at det kan lade sig gøre, skal det være muligt at kunne styre både aktiv og reaktiv strøm samt at lade bilen fungere som et regulært kraftværk - for eksempel så ejerens hus får en en basis-forsyning, hvis forbindelsen til det offentlige elnet skulle forsvinde.
Gode penge for bilejerne
Ønsket, om at kunne bruge elbilernes batteri til at støtte elnettet, er ikke bare noget som forskere og net-ejerne synes er en god ide. Beregninger har tidligere vist, at det også kan gå hen og blive en økonomisk god forretning for bilejeren.
Læs også: Elbiler kan blive en gevinst for nettet
Nissan har sammen med ENEL allerede etableret sig som energiselskab på det danske marked, og tidligere har der været meldinger ude om, at ejere af elbiler kunne se frem til at få gratis el til bilen eller måske til hele husstanden, hvis de stiller deres batteri til rådighed for elnettet. Der er dog endnu ikke set konkrete tilbud.
Projektet løber indtil 2018 og har et samlet budget på næsten 15 mio. kroner; de 9,7 mio. er finansieret af elforskningsprogrammet ForskEL. Parker bygger videre på erfaringerne fra de to tidligere projekter, EDISON og Nikola.
