Danmark får et helt nyt mobilnet, der vender branchen på hovedet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmark får et helt nyt mobilnet, der vender branchen på hovedet

Danmark får i år et helt nyt mobilnet, der bryder markant med de principper, som branchen har fungeret efter i årtier.

Det nye net kan ikke bruges til tale, men udelukkende data. Og hvor hver ny generation af de eksisterende mobiltnet bringer stadig vildere datahastigheder med sig, er den her yderst begrænset: 12 bytes per besked.

Nettet bruger heller ikke frekvenser, som selskabet bag skal købe dyre licenser af den danske stat til at benytte. Det sender på det åbne frekvensbånd omkring 868 MHz med alle de restriktioner, som følger med.

Landsdækkende for 20 millioner

Til gengæld er der ikke tale om en milliardinvestering. For 20 millioner kroner forventer stifteren, Daniel Bachmann, at kunne banke de mellem 200 og 250 sendere op, der skal til at dække hele landet.

Der er heller ingen risiko for at skulle oplade terminalerne, som i det nye fagsprog kaldes objekter, flere gange om dagen. Nettet benytter en ekstremt strømbesparende teknologi, som gør, at de enheder, der kobles på, under optimale omstændigheder kan klare sig med samme batteri i 18 år.

Sigfox hedder teknologien, som Daniel Bachmann og hans partnere har købt licens til af et fransk selskab ved samme navn. Netværkene dækker allerede 12 lande, og flere andre er ligesom Danmark på vej.

Til Internet of Things

Nu tager vi lige et par buzzwords. For der er i fagsproget tale om et såkaldt LPWAN, Low-Power Wide-Area Network. Dem skyder der flere alternativer op til i disse år, hvor alle taler om Internet of Things, IoT, som et udtryk for, at flere og flere genstande fra hverdagen bliver forbundet til internet. Det danske selskab hedder da også IoT Denmark.

Den mest kendte konkurrent er LoRa, som har en hel alliance bag sig, og som nogle af de traditionelle teleselskaber satser på. Mellem dem er hollandske KPN, som netop har bygget et netværk baseret på den teknologi.

Den franske forretningsmodel er da også meget speciel. Daniel Bachmann og de danske partnere driver således deres eget selskab, men de betaler en afgift for at få lov til at benytte teknologien. Der er tale om franskmændenes helt eget tekniske setup og ikke en åben standard, sådan som mobilbranchen er vant til at aftale dem.

Hver eneste enhed, som kommer på netværket, uanset hvor i verden, kommunikerer således med de samme servere fra moderselskabet.

Mange teknologiselskaber udvikler dog enheder til den franske teknologi. Sigfox har godkendt godt 100 forskellige produkter, hvoraf hovedparten er koncentreret inden for forbrugsmåling af vand, varme og el samt tyverisikring og røgalarmer.

Abonnement: Ned til en euro om året

Fordelen for kunderne er udover det ekstremt lave strømforbrug også en meget enkel prissætning. Der er intet simkort, men hver enhed skal betale et gebyr til det lokale selskab. Det kan være så lavt som en euro om året og gå op til 14 euro, hvis der skal sendes mange beskeder. Mange skal dog tages med forbehold. For mere end 140 beskeder om dagen, svarende til en besked hvert tiende minut, á 12 bytes er ikke tilladt.

Den melding får umiddelbart Ingeniørens journalist til at udstede en latter, der godt kan virke en smule nedladende.

»Ja, det kan du godt grine af,« siger Daniel Bachmann.

»Vi har været vant til at bruge lige så meget data, som det skal være. Båndbredden er blevet større og større, så vi kan streame film osv. Nu vender vi det hele på hovedet: Når du kun kan sende 12 bytes, skal du tænke dig rigtig, rigtig godt om.«

»Det, som gør det rigtigt interessant, er, at vi kan tilbyde meget lang levetid på batteriet, når der bliver sendt så lidt og sjældent.«

Mål: Mere end en million enheder på det danske netværk om to år

Så går han ellers i gang med at opremse de oplagte anvendelsesmuligheder for IoT Denmarks mobilnet. Vi nøjes med et enkelt eksempel: En sensor, der registrerer, om vandet i sommerhuset løber. Hvis det er tilfældet, fordi rørene er frostsprængt i løbet af vinteren, bliver der automatisk sendt en besked. Og systemet kan automatisk sende en besked retur med en kommando om at lukke en ventil.

Daniel Bachmann regner med, at firmaet løber rundt i løbet af et par år. Til den tid skal der gerne være mellem en og halvanden million enheder på, og det regner han ikke for noget problem.

Han forventer dog heller ikke at have markedet for sig selv. Ud over teknologier som bluetooth og zigbee, der tilbyder dækning med lavt strømforbrug, hvor der er andre netværk i nærheden til at sende data videre ud på internet, vil de store mobilselskaber også tage konkurrencen op.

»Der er ingen tvivl om, at teleselskaberne kommer med nye produkter. De er på vej med flere tiltag,« konstaterer Daniel Bachmann.

Gratis roaming overalt, hvor der er dækning

Han frygter dog ikke nye standarder for mobilkommunikation, som bringer strømforbruget ned. Det skyldes blandt andet Simkortet, som ikke findes hos Sigfox. Det gør både enhederne dyrere og strømforbruget højere. Hos Sigfox er enheder blot på netværket med et ID-nummer, så snart der bliver sat strøm til, og de kan roame frit og gratis i alle de lande, hvor der er dækning.

Foreløbig er seks sendere på plads herhjemme, og Daniel Bachmann er positivt overrasket over, hvor lang dækningen rækker, når man sammenligner med traditionel mobiltelefoni. Den udbygning, der finder sted i løbet af efteråret, skal ikke blot sikre, at IoT Denmark bliver landsdækkende herhjemme, men også, at der kommer indendørs dækning i byerne.

Eksempel på anvendelse - fra artiklen:

En sensor, der registrerer, om vandet i sommerhuset løber. Hvis det er tilfældet, fordi rørene er frostsprængt i løbet af vinteren, bliver der automatisk sendt en besked. Og systemet kan automatisk sende en besked retur med en kommando om at lukke en ventil.

Virker det ikke lidt som om Storm P. har været primær inspirationskilde til den anvendelse?

  • 5
  • 11

28. juli 2016, ing.dk: Bruce Schneier: Internet of Things vil dræbe i fremtiden:
Citat: "...
Han mener, at de [Internet of Things] kan skabe 'stor-skala katastrofer' i fremtiden, hvis ikke der tages hånd om deres sårbarhed over for hacking.
...
Chefteknolog i IBM og bestyrelsesmedlem i Electronic Frontier Foundation Bruce Schneier sender nu et råb ud i verden om en voksende fare ved Internet of Things (IoT). Han mener, at regeringerne er nødt til at træde i karakter og lave regler for at beskytte befolkningen.
...
I en tidligere artikel talte Version2 med Peter Kruse, fra CSIS, som testede 15 IoT produkter, og fandt sårbarheder hos alle.
...
»Det her er ikke noget, som markedet kan løse[…] firmaer er motiveret til at skjule usikkerheder i deres systemer for deres kunder […] virksomheders interesser matcher ofte ikke borgernes,« skriver han.
..."

  • 6
  • 0

Det er vel som man tager det.
Tænker du at den stump der kan mærke vandet løber lige så godt også bare kan slukke for vandet?

  • 10
  • 0