Danmark får grønt lys til eksport af atomskrot

EU har nu løftet bommen for, at danske politikere uden problemer kan sende atomaffald fra Risø DTU til slutdepoter i andre lande, i stedet for at etablere et slutdepot i Danmark.

Ministerrådet, der er EU's øverste organ, godkendte nemlig tirsdag et nyt direktiv for håndtering af atomskrot i de 14 medlemslande med atomreaktorer.

Direktivet indeholder samtidig krav om, at medlemslandene senest i 2015 skal have udviklet nationale planer for håndtering af affaldet og vist dem til EU-Kommissionen. De planer skal inkludere tidsplaner og valg af model for deponering og leve op til retningslinjer fra IAEA, der bliver juridisk bindene.

Læs også: Seks placeringer af dansk atomaffald

233 kg bestrålet brændsels kan ende i udlandet

Et fælles slutdepot til dansk atomaffald kunne placeres i andre lande, der har langt større ekspertise med at behandle radioaktivt affald.

Lovgivning i både Finland og Sverige gør det dog umuligt for landene at modtage atomaffald fra Danmark.

Til gengæld har en sammenslutning af 10 lande, der blandt andet tæller Østrig, Irland og Slovenien, skabt organisationen European Repository Development Organisation (ERDO) og de er på udkig efter at lave et fælles depot i Europa.

Ideen om at deponere affaldet i et andet land end Danmark blev dog afvist af indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V), der ønsker at beholde det meste af affaldet i Danmark.

Bertel Haarder har dog tidligere gjort opmærksom på, at der endnu ikke er truffet en beslutning for de 233 kg bestrålet brændsel, der rummer en relativt stor mængde langlivede isotoper. Det kan derfor blive sendt til udlandet.

Ifølge direktivet bliver det også tilladt at eksportere sit affald til modtagere uden for EU. Men kun under særlige omstændigheder og hvis tredjeparten har et slutdepot i drift, hedder det i erklæringen fra Kommissionen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kunne da være sjovt hvis både Sverige og Tyskland valgte at slå grænsebommen i når Bertel Haarder (jeg mener det er ham der er ansvarlig minister) kommer tiggende.

EDIT: Efter også at have læst artiklen, så lader det til at hverken Sverige eller Tyskland ligger lige for mht. eksporten. Men jeg gad godt se det tog der skulle køre fra Risø til Slovenien eller et andet land med de 233 kg brændsel. Der plejer at være ret hæftige protester mod den slags, særligt i Tyskland.

 • 0
 • 0

Hvis man kan sejle til swinouscje fra københavn kan man vel også sende atomskrot den vej. Jeg går ud fra at polen er lidt bedretil at "håndtere" hærværksmænd end tyskland har været i forbindelse med atommarcher. Fra polen skal man bare mod syd. Så ender man i slovenien, ungarn eller et andet land der vil modtage.

 • 0
 • 0

Og jeg der troede vi var imod at eksportere miljøfarligt affald fra et land til et andet. Men det gælder åbenbart kun når DK skal hjælpe andre lande (Australien f.eks.) med deres affald, og ikke omvendt?

 • 0
 • 0

Karsten, hvordan mener du at man har skiftet standpunkt? Artiklen skriver da tydeligt

Ideen om at deponere affaldet i et andet land end Danmark blev dog afvist af indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V)

Det vil sige at man holder stædigt fast i at man på affaldsområdet ikke må gøre nytte af stordriftsfordele, men at affaldet skal spredet i et tyndt lag ud over hele kloden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten