Danmark er på Mars!

6. august 2012 kl. 11:545
Danmark er på Mars!
Illustration: NASA.
En forskergruppe på Niels Bohr Institutet skal blandt andet undersøge det karakteristiske røde støv på Mars.
Artiklen er ældre end 30 dage

Marsgruppen på Niels Bohr Institutet fulgte landingen af Mars-bilen Curiosity her mandag morgen med særlig interesse, da forskerne vil være direkte involverede i eksperimenter og udforskningen af den røde planet.

Og stemningen blev da også unødvendig dramatisk, da Tycho Brahe Planetarium transmitterede Mars-bilen Curiositys landing for pressen og en gruppe forskere.

Fire minutter før landingen, netop som rumsondens faldskærm skulle til at folde sig ud, røg internetforbindelsen, og livebillederne forsvandt.

Læs også: Se imponerende video af rumsondes rejse til Mars

Artiklen fortsætter efter annoncen

En vågen tilskuer blev opdateret over sin mobiltelefon. Han bekræftede, at landingen var overstået planmæssigt. Ganske kort efter kom der igen billeder - denne gang fra en jublende Nasa-forsamling.

En sms tikkede ind fra Marsgruppens leder, Morten Bo Madsen, der befinder sig i Nasas kontrolcenter.

'Det ser ud til, vi har en mission', stod der ifølge et gruppemedlem i beskeden.

Glæden i Planetariet var ikke til at tage fejl af. Det var billeder af en dansk adgangsbillet til udforskningen af Mars.

Skal undersøge det røde støv

Gruppen har tidligere udmærket sig med deres forskning og er derfor direkte involveret i Nasas mission. Gruppens fokus i forskningen er planetens geologiske udvikling. Særligt interesseret er man i planetens røde støv, der kendetegner planetens udseende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Miljøet er tørt, og der er masser af støv. Vi vil gerne vide mere om støvets dannelse, og hvad det består af. Vi ved, at det er magnetisk, men vi har endnu ikke identificeret de mineraler og forbindelser, som gør, at støvet og planeten er rød,« siger post.doc. Kjartan Kinch fra Marsgruppen.

Man håber ligeledes på, at støvet kan sige noget om vores egen planet, Jorden.

»Støvet og dets oprindelse er interessant, fordi Mars minder meget om, hvordan Jorden så ud engang. Vi kan faktisk bruge det som et museum om Jorden, før livet opstod,« siger Asmus Kofoed, cand.scient. fra Marsgruppen.

Videnskabspolitisk arbejde venter forude

Ud over Marsgruppen vil der være andre videnskabelige grupperinger, der med forskellige videnskabelige mål vil have indflydelse på forskningen. Derfor er der også en vis mængde politik og lobbyisme omkring, hvilke eksperimenter der skal foretages først, og hvor meget energi der vil blive lagt i.

»Morten Bo Madsen fra Marsgruppen (gruppens leder,* red.*) sidder i Californien og skal tale vores sag og forsøge at få foretaget de målinger, som vi er ekstra interesserede i. Men man må også være åben over for nye data, så vi vil også følge missionen generelt. Forhåbentlig vil der inden for de næste par uger blive tændt for en stor hane af data, som vil vælte ud over os, og forhåbentlig kan vi opdage noget i de data, som andre ikke opdager,« siger Kjartan Kinch.

Til at begynde med vil der blive foretaget test af Curiositys styresystem, inden Mars-bilen skulle være klar til at køre om en uge.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. august 2012 kl. 13:26

Jeg venter på, at de får en sandprøve med tilbage fra Mars, så vi kan undersøge den på jorden. Jeg tror ikke rigtigt, på de undersøgelser der gøres på mars.

Tager du pis på os?

3
6. august 2012 kl. 13:23

Jeg venter på, at de får en sandprøve med tilbage fra Mars, så vi kan undersøge den på jorden.

AFAIK, så kommer der ikke noget materiale retur til jorden.

Jeg tror ikke rigtigt, på de undersøgelser der gøres på mars.

Den kommentar er ikke så interessant, med mindre du kunne lokkes til at begrunde den.

2
6. august 2012 kl. 13:11

Det er svært at overvurdere hvor stor en teknisk bedrift NASA er lykkedes med her. Et fartøj der med heatshields, faldskærme, skycranes og et hav af andre ting autonomt lander i et relativt ukendt miljø millioner af kilometer fra jorden er nok blandt noget af det sværeste man kan forestille sig rent ingeniørmæssigt. Der er så mange svære teknologier, så mange ubekendte, og så mange contingencies at det slet ikke er sjovt.</p>
<p>Jeg er fantastisk imponeret.

Jeg venter på, at de får en sandprøve med tilbage fra Mars, så vi kan undersøge den på jorden. Jeg tror ikke rigtigt, på de undersøgelser der gøres på mars.

1
6. august 2012 kl. 12:30

Det er svært at overvurdere hvor stor en teknisk bedrift NASA er lykkedes med her. Et fartøj der med heatshields, faldskærme, skycranes og et hav af andre ting autonomt lander i et relativt ukendt miljø millioner af kilometer fra jorden er nok blandt noget af det sværeste man kan forestille sig rent ingeniørmæssigt. Der er så mange svære teknologier, så mange ubekendte, og så mange contingencies at det slet ikke er sjovt.

Jeg er fantastisk imponeret.