Marsgruppen på Niels Bohr Institutet fulgte landingen af Mars-bilen Curiosity her mandag morgen med særlig interesse, da forskerne vil være direkte involverede i eksperimenter og udforskningen af den røde planet.
Og stemningen blev da også unødvendig dramatisk, da Tycho Brahe Planetarium transmitterede Mars-bilen Curiositys landing for pressen og en gruppe forskere.
Fire minutter før landingen, netop som rumsondens faldskærm skulle til at folde sig ud, røg internetforbindelsen, og livebillederne forsvandt.
Læs også: Se imponerende video af rumsondes rejse til Mars
En vågen tilskuer blev opdateret over sin mobiltelefon. Han bekræftede, at landingen var overstået planmæssigt. Ganske kort efter kom der igen billeder - denne gang fra en jublende Nasa-forsamling.
En sms tikkede ind fra Marsgruppens leder, Morten Bo Madsen, der befinder sig i Nasas kontrolcenter.
'Det ser ud til, vi har en mission', stod der ifølge et gruppemedlem i beskeden.
Glæden i Planetariet var ikke til at tage fejl af. Det var billeder af en dansk adgangsbillet til udforskningen af Mars.
Skal undersøge det røde støv
Gruppen har tidligere udmærket sig med deres forskning og er derfor direkte involveret i Nasas mission. Gruppens fokus i forskningen er planetens geologiske udvikling. Særligt interesseret er man i planetens røde støv, der kendetegner planetens udseende.
»Miljøet er tørt, og der er masser af støv. Vi vil gerne vide mere om støvets dannelse, og hvad det består af. Vi ved, at det er magnetisk, men vi har endnu ikke identificeret de mineraler og forbindelser, som gør, at støvet og planeten er rød,« siger post.doc. Kjartan Kinch fra Marsgruppen.
Man håber ligeledes på, at støvet kan sige noget om vores egen planet, Jorden.
»Støvet og dets oprindelse er interessant, fordi Mars minder meget om, hvordan Jorden så ud engang. Vi kan faktisk bruge det som et museum om Jorden, før livet opstod,« siger Asmus Kofoed, cand.scient. fra Marsgruppen.
Videnskabspolitisk arbejde venter forude
Ud over Marsgruppen vil der være andre videnskabelige grupperinger, der med forskellige videnskabelige mål vil have indflydelse på forskningen. Derfor er der også en vis mængde politik og lobbyisme omkring, hvilke eksperimenter der skal foretages først, og hvor meget energi der vil blive lagt i.
»Morten Bo Madsen fra Marsgruppen (gruppens leder,* red.*) sidder i Californien og skal tale vores sag og forsøge at få foretaget de målinger, som vi er ekstra interesserede i. Men man må også være åben over for nye data, så vi vil også følge missionen generelt. Forhåbentlig vil der inden for de næste par uger blive tændt for en stor hane af data, som vil vælte ud over os, og forhåbentlig kan vi opdage noget i de data, som andre ikke opdager,« siger Kjartan Kinch.
Til at begynde med vil der blive foretaget test af Curiositys styresystem, inden Mars-bilen skulle være klar til at køre om en uge.
