Danmark er mere sårbart: Flere byer i risiko for oversvømmelse
Esbjerg, Kolding, Vordingborg og Nyborg er føjet til Kystdirektoratets liste over risikoområder, der er særligt udsatte for ekstreme oversvømmelser fra hav eller vandløb.
Derudover er eksisterende risikoområder ved Køge Bugt og Nakskov blevet udvidet væsentligt. Oversvømmelsesfaren for Køge Bugt er udvidet til også at dække København, og udvidelsen ved Nakskov dækker det meste af det sydlige Lolland.
Sådan lyder konklusionen på en rapport, som Kystdirektoratet har udgivet. Rapporten er i høring indtil 22. oktober.
Sidst opdateret i 2011
Den nye vurdering kommer syv år efter, at man for første gang udpegede de oversvømmelsestruede områder i Danmark i 2011.
Foruden Køge Bugt og Nakskov blev risikoområderne fra den første rapport udpeget til at være Holstebro, Randers Fjord, Juelsminde, Vejle Fredericia, Aabenraa, Odense Fjord og Korsør. Disse områder er også medtaget i den nye version af rapporten.
Ved udarbejdelsen af den første rapport i 2011 brugte Kystdirektoratet et sæt enkle kriterier til at bestemme, hvordan risikoområderne skulle udpeges. Der skulle være minimum 500 husstande inden for det oversvømmede område, og den akkumulerede ejendomsværdi skulle være 2 milliarder kroner.
I den nye vurderingsrapport har man valgt at udvide mængden af sårbarhedselementer. Kriterierne i den gamle rapport fokuserede alene på befolkningstæthed og skadespotentialet på ejendom i et givent område, »men ikke på faktorer som menneskers sundhed, miljø, kulturarv og økonomisk aktivitet, som direktivet (EU's oversvømmelsesdirektiv, red.) foreskriver«, lyder det i den nyudgivede rapport.
Kystdirektoratet har taget højde for følgende faktorer i vurderingen: Befolkningstal for området. Arealanvendelse såsom by- eller landområde. Kulturarv i form af fredede bygninger eller emner fra Unescos verdensarvsliste. Infrastruktur især i form af lufthavne eller trafikerede områder. Risikovirksomheder som for eksempel opbevarer vis mængde farlige stoffer. Beredskaber i form af eksempelvis hospitaler eller brandstationer. Kritisk infrastruktur såsom rensnings- eller forsyningsanlæg. Økonomisk aktivitet i form af virksomheder, der har lokaler i det givne område.
Ny vurderingsmetode
Ved den nye vurdering udpeges risikoområderne ved at sammenholde sandsynligheden og omfanget af en oversvømmelse med oversvømmelsens konsekvenser.
Kystdirektoratet har vurderet sandsynligheden ved at kigge på historiske ekstremhændelser. Hvis der ikke findes historiske data, er der blevet lavet en statistisk tusindårshændelse, der tager højde for, hvad der kan ske i de konkrete områder.
Til at beregne konsekvenserne tages der højde for antal indbyggere, arealanvendelsen, antallet af fredede bygninger eller anden kulturarv, infrastruktur, beredskaber, risikovirksomheder, kritisk infrastruktur og økonomisk aktivitet.
Kystdirektoratets nye vurderingsrapport er nu i høring indtil den 22. oktober 2018, før den endelige udpegning fastlægges i slutningen af året.
De udpegede kommuner skal derefter fastlægge risikostyringsplaner for, hvordan man kan lave den nødvendige sikring og forebyggelse mod oversvømmelser.
Beslutningskompetencen for kystsikringsanlæg er fra den 1. september i år overgået til udelukkende at være hos kommunerne. Kystdirektoratet, der tidligere har delt dette ansvar med kommunerne, kan stadig inddrages i forhold til vejledning på området.
Læs også: Kommuner skal afgøre sager om kystbeskyttelse uden om staten
