Danmark er det suverænt mest kødspisende land i verden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmark er det suverænt mest kødspisende land i verden

Store bøffer er noget, vi normalt forbinder med USA eller måske Argentina, men det land i verden, der konsumerer mest kød per indbygger, er Danmark.

Det fremgår af World Resources Institutes opgørelse over kødforbrug per indbygger per land. USA ligger med 124,8 kilo 20 kilo under det danske forbrug på en femteplads. Efter Danmark kommer New Zealand, Luxemburg og Cypern.

Ifølge opgørelsen spiser danskerne over 50 procent mere kød end vores naboland Tyskland og over dobbelt så meget, som de spiser i Sverige, Norge og Finland.

Klimachef i ingeniørvirksomheden Niras Torben Chrintz oplyser dog, at den opgjorte kødmængde er i såkaldte slagtekroppe, hvilket betyder, at det måske kun er omkring 120 kilo kød, der reelt serveres på de danske tallerkener.

»Men der er alligevel tale om en af de bedste internationale undersøgelser, for det er den eneste undersøgelse, der opgøres på samme måde på tværs af grænser,« siger han.

Undersøgelsen tager højde for, at der både importeres og eksporteres kød fra de enkelte lande.

Om det store kødforbrug også er en sundhedsrisiko, er dog langt fra sikkert.

Lektor på Københavns Universitet Anders Sjödin gør opmærksom på, at hvis det kød, man spiser, ikke er specielt fedt, så er der ikke entydige beviser på, at et stort kødindtag er sundhedsskadeligt.

»Der er eksempelvis undersøgelser, der viser, at et højt indtag af protein kan have en mættende effekt og dermed måske modvirke udviklingen af fedme, som er et af de helt store helseproblemer i Denmark idag. Men der findes samtidigt undersøgelser, der tyder på, at der er en sammenhæng mellem stor indtagelse af rødt oksekød og kræft i tarmen, så det er ikke så enkelt, at man kan sige, at det entydigt er skadeligt eller gavnligt,« konstaterer han.

Selve den danske placering i toppen af tabellen kommer ikke bag på forskeren, der er lektor på Insitut for Humanernæring og er tilknyttet universitetets Opus-projekt.

»Danmark er et lille og rigt land, der har en lang tradition for at spise kød,« fremhæver han.

Dokumentation

World Resources Institute: Meat Consumption: Per capita

Jeg tror mere, der er tale om, at folk smider meget ud, for jeg tror virkelig ikke, at folk i Danmark spiser 328g/dag i gennemsnit. Kigger man på de forskellige aldersgrupper, vil man sikkert regne ud, at voksne mellem 18 og 50 år skal spise over 500g/dag for at holde dette gennemsnit - det tror jeg simpelthen ikke på!
Det passer nok lidt bedre, hvis vi smider halvdelen ud, men tager det med i regnestykket.

  • 0
  • 0