Det får efter alt at dømme foreløbig ingen konsekvenser for de danske landmænd, marker eller bier, at et flertal af EU-landene st. bededag vedtog at stramme forbuddet mod pesticidgruppen neonikotinoider (på engelsk forkortet neonics), fordi de mistænkes for at medvirke til at slå bier ihjel.
Danmark i klub med Rumænien, Ungarn og Tjekkiet
Danmark blev ellers nedstemt. Kun Rumænien, Ungarn og Tjekkede støttede vores modstand mod at stramme EU-forbuddet.
Regeringen kunne stemme imod at stramme forbuddet, fordi Dansk Folkeparti i sidste øjeblik sprang fra, hvad oppositionen troede var en aftale om at bakke forbuddet op.
Læs også: DF sprang fra aftale - regeringen sikret flertal for kamp mod pesticid-forbud
Forbuddet mod neonics gjaldt i forvejen blomstrende afgrøder. Fredag blev det udvidet til al brug uden for lukkede kredsløb i drivhuse.
Miljøstyrelsen har i forvejen givet dispensation til, at Danmark bejdser rapsfrø, som sås i efteråret. Styrelsen mener ikke, at de doser, vi bejdser frøene med, skader bierne.
Læs også: Danske raps smøres i bi-dræbende pesticid, som EU vil forbyde
EU's fødevaresikkerhedsagentur, Efsa, kom i februar med tre omfattende rapporter om neonics. De konkluderer blandt andet, at det ikke kan udelukkes, at også bejdsning af vinterraps skader bierne. Miljøstyrelsen afviste konklusionen, fordi de studier, der ligger til grund, er foretaget med dobbelt så høje doser, som vi tillader herhjemme.
Læs også: Sverige går stik imod Danmark og siger nej til bi-dræbende pesticid
I første omgang indebærer det strammede EU-forbud, at også den danske Miljøstyrelsen skal tilbagekalde tilladelserne til at bejdse frø fra ikke-blomstrende afgrøder med neonics.
Styrelsen ændrer derimod ikke praksis, når det gælder om at behandle ansøgninger om dispensationer fra EU-forbuddet, som gives for en vækstsæson ad gangen. Det fastslår kontorchef Mette Hyldebrandt-Larsen i en mail. Hun henviser til, at dispensationerne stadig kan udstedes efter EU's pesticidforordnig.
Miljøstyrelsen vurderer den danske brug af neonics til at være sikker
»Miljøstyrelsen foretager en konkret faglig vurdering af, om der findes alternativer, og om der kan fastsættes tilstrækkelige risikobegrænsende foranstaltninger for at sikre miljø -og sundhedsmæssige hensyn,« som hun formulerer det.
Danske landmænd kan derfor også søge om dispensation til at bejdse frø fra blandt andet roer og kinakål, som er nogle af de afgrøder, der ellers bliver ramt af det udvidede EU-forbud. Mette Hyldebrandt-Larsen oplyser, at ansøgninger om dispensationer for det nye forbud vil blive behandlet efter samme retningslinjer som den tidligere version af forbuddet.
I en opfølgende mail gør hun opmærksom på, at Miljøstyrelsen efter den nye EU-beslutning modsat tidligere kan fastsættes krav til, at efterfølgende afgrøder ikke må være attraktive for bier.
Regeringen byggede sin modstand mod at udvide EU-forbuddet på, at Miljøstyrelsen vurderer, at de danske landmænds brug af neonics til f.eks. roer ikke skader bierne. Det er altså nøjagtig samme argument, som Miljøstyrelsen de tre foregående år har benyttet til at udstede dispensationer til at bejdse rapsfrø.
Læs også: Danmark modarbejder forbud mod bidræbende pesticider
Styrelsen har altså taget stilling til, at bejdsningen af sukkerroefrø er uskadelig for bierne. Derfor er der lagt op til, at forbuddet ikke umiddelbart får betydning herhjemme, hvis ellers landmændene og deres producenter søger om at få lov til at beholde neonics på dispensation.
Den stik modsatte konklusion fremkom ellers i Landbrugsavisen i weekenden i forbindelse med et interview med formanden for interesseorganisationen Landbrug & Fødevarers sektion for planteproduktion, Torben Hansen. Artiklen konkluderer, at det nu er slut med dispensationer, men reglerne for at udstede dem er der altså ikke ændret på.
Kulegravning af dispensationer
Hvis EU vil forhindre neonics på danske marker, må kommissionen selv gribe ind og stoppe dispensationerne. Indtil videre har den nøjedes med at modtage orienteringen om, at de bliver udstedt.
Læs også: Hvad hjælper forbud mod bi-dræbende pesticider, hvis landmændene alligevel får dispensation?
Kommissionen har dog sat Efsa til at vurdere syv landes dispensationer til neonics. Danmark er ikke mellem dem. Kommer Efsa frem til, at dispensationerne er udstedt i strid med reglerne, så bliver presset fra miljøorganisationer for at undersøge andre landes dispensationer, herunder de danske, dog sandsynligvis endnu voldsommere end i dag.
Læs også: Bidræber-pesticider: For første gang skal vagthund undersøge dispensationer
Dispensationerne kaldes på engelsk 'emergency authorizations' eller 'emergency derogations' for at markere, at tilladelser kan kun udstedes i nødstilfælde, hvor der ikke er alternativer til at undgå, at afgrøderne bliver ødelagt.
Oppositionen herhjemme forsøger at presse regeringen til at sætte et system op til at forudse angreb af rapsjordlapper, som spiser de spirende frø, så der kun bruges neonics, hvis der er mange jordlopper. Sådan et system eksisterer dog ikke endnu.
Læs også: Opposition: Regeringen udvander beskyttelsen af dansk natur og vores bier
Enhedslisten har stillet et beslutningsforslag om at forbyde neonics herhjemme. Det bliver behandlet til maj og havde uden dispensationerne været unødvendigt, nu der er et EU-forbud.
Partiets miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, er derfor meget interesseret i, hvad der sker med Miljøstyrelsens dispensationer.
»Nu må vi se, om der er yderligere spørgsmål, som vi skal have belyst, inden forslaget bliver behandlet. Enhver tvivl bør komme bierne til gode,« siger han.
Læs også: Politisk flertal vil have regeringen til at stramme brugen af pesticider
Efsas rapport om dispensationerne bliver færdig til juni.
