Danmark bevilger 63 millioner kr. til verdens største teleskop

Folketingets finansudvalg har bevilliget en engangsudgift på 37 mio. kr. fordelt over en tiårig periode til bygningen af European Extremely Large Telescope (E-ELT). Udvalget har samtidig godkendt, at Danmarks årlige bidrag til European Southern Observatory gradvist stiger fra 20,2 mio. kr. i år til 24,6 mio. kr. i 2022.

Den samlede ekstraudgift for staten er 60,5 mio. kr. i perioden 2013-2022.

European Southern Observatory har meddelt, at det samlede danske bidrag er på 8,5 mio. euro (63,4 mio. kr.), og at det resterende beløb dækkes af Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU.

E-ELT bliver udstyret med et spejl på 39,3 meter. Det skal bygges ved Cerro Armazones i det nordlige Chile tæt ved ESO’s Paranal-observatorium.

Læs også: Nyt europæisk superteleskop skal bygges i Chile

Det samlede budget for E-ELT er på 1.083 mio. euro (8,1 mia. kr.), som tilvejebringes fra ekstrabidrag og stigninger i det medlemslandenes årlige kontingenter samt bidrag fra nye medlemslande – ikke mindst Brasilien.

De første forslag om E-ELT opererede med et endnu større spejl på 42 meter og et budget på 7,5 mia. kr. Siden er prisen steget, tidsplanen forskudt nogle år, og man har måttet acceptere et lidt mindre teleskop, så budgettet ikke blev helt urealistisk.

Til trods herfor repræsenterer E-ELT et gigantisk spring i forhold til verdens største spejlteleskop, Gran Telescopio Canarias på La Palma (en af de Kanariske Øer), der har et spejl på 10,4 meter i diameter.

Læs også: Spanien indvier verdens største teleskop

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det allerførste koncept var faktisk et 100m spejl. Det kunne man simpelthen ikke se som fysisk/teknisk muligt, så næste version var et 42m spejl (til at lede efter svar på life, the universe osv....) Det blev budgetmæssigt barberet til først 40 og siden 39m.

39m er stadig et enormt teleskop.

 • 6
 • 0

Er lidt trist over at et rigt land som DK ikke engang kan svinge sig op på én promille af projektsummen :-|

 • 3
 • 0

hvorfor er danmark så nærig med forskning, det er dumt!! hvad skal vi så leve af i fremtiden !! ja man skal ikke kontakte nogle ude i universet ,det kan være farligt!!jan

 • 3
 • 2

Fra linket om OWL: "It has been estimated that a telescope with a diameter of 80 meters would be able to spectroscopically analyse Earth-size planets around the forty nearest sun-like stars."

At kunne lave spektroskopisk analyse af exoplaneter bør være den hellige gral i astronomien. Jeg er overbevist om at så snart vi kan gøre det, så vil vi finde biologisk liv derude. Jeg er nærmest ligeglad med hvad NASA eventuelt en dag finder af fossile mikrober på Mars. Mars er trods alt bare en frossen ørkenplanet, med en atmosfære der er giftig for mennesker at indånde.

Men hvis vi kan måle at en exoplanet har de samme stoffer i sin atmosfære som Jorden har, så betyder det sandsynligvis at det myldrer med liv på den planet. Prøv at overveje hvad det vil betyde her på Jorden, hvis vi finder en eller flere planeter derude som vi må erkende højest sandsynligt myldrer med biologisk liv.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten