Dankortet flytter ind i dig: Betal med din finger

19. april 2018 kl. 14:0021
Dankortet flytter ind i dig: Betal med din finger
Illustration: Anna Kraynova, BigStock.
Nu behøver du ikke huske andet end din finger, når du skal betale. Nets og Fingopay er klar med en løsning, der scanner blodkarrene i din finger for at modtage dine betalingsoplysninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag starter Nets en åben test på Copenhagen Business School af en ny betalingsmåde, så du ikke behøver hive hverken kort eller telefon frem ved kassen.

Du kan nemlig nøjes med at scanne din finger, skriver Nets i en pressemeddelelse.

Studerende og alle interesserede gæster er velkomne til at betale med deres finger, hvis de blot er oprettet i systemet – og har knyttet deres kortoplysninger til fingeren.

»Testen på CBS viser, at teknologien udvikler sig ekstremt hurtigt i disse år. Hidtil har vi talt om mobilbetalinger som det nyeste nye, men nu bliver man selv sit Dankort,« siger Jeppe Juul-Andersen, direktør hos Nets med ansvar for Dankort, i pressemeddelelsen.

Ikke et fingeraftryk

Biometriske scannere er ikke nyt, da telefoner og døre mange steder allerede i dag kræver adgang med fingeraftryk. Det betyder dog, at der også er en risiko for, at man kan kopiere fingeraftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kigger systemet, der er udviklet af Fingopay, ikke på fingeraftrykket, men på blodårene inde i fingeren – et såkaldt veinID – og de er næsten umulige at kopiere.

»Dit Dankort vil ikke nødvendigvis altid være af plastik. Det kan både være en app eller en infrastruktur, der sætter dig i stand til at betale med dit glatte ansigt eller din pegefinger. Forsøget på CBS er blot første skridt ud i denne verden,« siger Jeppe Juul-Andersen i pressemeddelelsen.

Nets lover derfor, at sikkerheden er mindst lige så høj, som den er ved mobilbetaling, og der vil desuden altid være mulighed for at koble kort og finger fra hinanden igen.

Systemet er nu kun i sin testfase og er ikke klar til at blive rullet ud i stor skala endnu, men afhængigt af, hvordan brugerne reagerer i testen på CBS, vil løsningen kunne implementeres i større omfang i fremtiden.

Fingopay har lagt følgende video på YouTube, der forklarer, hvordan systemet grundlæggende virker:

Remote video URL

21 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
21. april 2018 kl. 15:45

Jeg har svært ved at tro, biometrisk identifikation vil komme til at begrænse sig til dankort. Dertil vil jeg sige, at der kunne være andre måder end en automat at benytte identifikationen på. Den kunne måske bruges som login til netbank? Og så bliver det måske risikoen værd.

Forresten kan problemet eksistere på et lavere niveau end det helt psykotiske, f.eks. ved at man bare bedøver personen mens misbruget står på.

19
20. april 2018 kl. 10:55

Så her kommer lige en mere.

arne lund. Hvad mener du med "tekno-freaks, der tror de kan bestemme alt i vores liv" ? Der er ikke nogen, der bestemmer du skal bruge det her. En person, som har mistet hænderne kan jo bare bruge noget andet. Man jo også håbe, at han som minimum har nogen proteser, for ellers er han også nødt til at kunne bruge tungen for at indtaste pinkoden til dankortet...

John Johansen, Hvis du synes du har for mange betalingsmetoder, så drop dog nogen af dem. Der er ingen, som tvinger nogen til, at bruge alle de betalingsmuligheder, der findes.

Rune Hjelm, Tror det er de færreste kriminelle, der er villige til at gå fra dankortsvindel o.l. til at risikere straf for røveri, grov vold, lemlæstelse og evt. mord, for at hæve 5000 kroner i en automat med videoovervågning.

Jesper Jepsen, Nu har jeg ikke lige tallene, og gider egentlig heller ikke finde dem, men jeg er ret sikker på, at det nok nærmere er håndværkerne og jord-betonarbejderne, som befinder sig i den snævre gruppe. De fleste danskere har sgu pikhud på fingerene tror jeg (jeg er en af dem).

Kan man ikke bare glæde sig over den teknologiskeudvikling der er? Hvis man ikke har lyst til at bruge en ny metode eller ikke kan, så lad være. Der er ingen tvang (for det meste...)

God weekend allesammen.

18
20. april 2018 kl. 08:42

Dankortet flytter ind i dig: "Bare buk dig fremover, så kommer vi med vaseline og gummihandske"

17
20. april 2018 kl. 08:25

fuckfingeren? For det har jeg da lyst til at gøre overfor de tekno-freaks, der tror de kan bestemme alt i vores liv.

For resten - hvad gør den, der har mistet hænderne i en ulykke eller pga. sygdom, eller er født uden? Skal de bruge tungen?

16
19. april 2018 kl. 22:47

Når jeg tænker på hvor mange andre betalingsmetoder jeg har, så lyder det nærmest som en løsning der leder efter et problem.

15
19. april 2018 kl. 21:04

Kan systemet beskytte mod dét?

Da jeg læste overskriften var jeg bekymret for om en afhugget finger lige pludselig ville få stor værdi for suspekte typer, men pressemeddelelsen siger heldigvis at identifikationen kun virker hvis der er blodomløb i fingeren. Det kunne være interessant at vide hvilken teknik der benyttes.

I øvrigt kan man vel sige at bankerne har lyttet til de mange kunder, som har sagt at de kan få fingeren :-)

14
19. april 2018 kl. 20:26

Stallone's fjende, en ultra-voldelig type, finder ud af, at der er biometrisk sikkerhed (øjenskanning) i verdenen, og skærer prompte øjet ud på et offer, som kan give ham adgang.

Kan systemet beskytte mod dét?

13
19. april 2018 kl. 20:22

Hvis teknikken kun er er i 2D. Så kan det rette plaster snyde teknikken.

12
19. april 2018 kl. 18:19

Gi en finger og de tager hele hånden.

11
19. april 2018 kl. 18:05

Lige nu er det jo i en forsøgsperiode, men det vil nok i sidste ende være en registrering man får foretaget i sin bank.

Vil aldrig ske.. blot endnu en tåbelig 'betalingsdims'.

Finanssektorens forskellige dele er døgnet rundt til salg for hvem som helst, der er lav eller ingen etik, selvkontrollen er manglende.

De har tilmed knap forstand på penge jfr. deres ynkeligheder ifm. finanskrisen, så enhver form for biometrik i deres hænder er virkelig dumt.

9
19. april 2018 kl. 17:24

Med et kort kan man trods give hustruen lov til at handle

(Host) Det må du vist ikke ...

8
19. april 2018 kl. 16:43

Kan godt se sikkerheden er i top, det vil blive ret så svært at misbruge.

Hvordan kan du egenlig se det? Bare fordi ingen af os reelt har nogen ide om, hvor unikt blodåre mønstret i vores fingre er eller ikke er betyder det vel hverken at det er unikt (med en given detaljegrad) eller at det er svært at efterligne.

Basalt set er det "security by obscurity" ligesom mange andre biometriske identifikationsmetoder.

Så længe man ikke stikker sig selv blår i øjnene og bilder sig selv ind at det er perfekt, kan det dog være ganske glimrende til formålet. Hvis de mere traditionelle metoder ikke bliver fjernet.

Et problem jeg kan se er dog at der er ved at være lidt for mange parallelle identifikations-metoder i brug til betaling. Hvis jeg både kan betale med magnetstribe, chip og pin, swip, telefon-app, kortnummer/udløbsdato/CVV og nu også med en fingerscanning er der rigtig mange mulige angrebs-metoder kriminelle kan bruge til at stjæle mine penge.

7
19. april 2018 kl. 16:22

Tag lige det systemet med ud på en bygge plads og se om det virker når folk bruger hænderne til fysisk arbejde der er mere end at trykke taster. Jeg vil se test af det af beton arbejdere, skov folk, anlægsgartnere og lign. Dem finder de nok ikke mange af i test miljøet på CBS...

Hvordan med temperature? blodårene er jo ikke lige synlige ved alle temperature eller hvis personen er syg? Men måske er det i virkeligheden lavet til at betale for kaffe på kontoret eller i kantinen sammen med alle de andre kontor krigere. Jeg mangler virkelig bevis for at det kan fungere udenfor meget snævre rammer før jeg ser det som noget andet end spøg og skæmt designet til at plyndre endnu flere personlige data ud af folk.

5
19. april 2018 kl. 15:24

For mig at se er det fantastiske ved denne teknologi, at man kan identificere sig med sin krop, uden at kompromittere sit privatliv væsentlig, i modsætning til med fingeraftryk.

Kan godt se sikkerheden er i top, det vil blive ret så svært at misbruge. Men hvad med registrering. Med et kort kan man trods give hustruen lov til at handle og derfor kan der ikke helt stoles på registreringen. Det er noget svært her.....

Lige nu er det jo i en forsøgsperiode, men det vil nok i sidste ende være en registrering man får foretaget i sin bank.

Ja, og hvad hvis man kommer ud for et uheld og får brændt hånd/fingre ?

Så går du ned i din bank, viser ID, og registrerer en anden finger, eller går tilbage til kort.

4
19. april 2018 kl. 15:08

... for første symptom er, at veinID ikke genkender dig.

3
19. april 2018 kl. 14:54

Fagre ny verden der stiller nogle helt nye centrale spørgsmål. Er det virkeligt det vi gerne vil ?

Kan godt se sikkerheden er i top, det vil blive ret så svært at misbruge. Men hvad med registrering. Med et kort kan man trods give hustruen lov til at handle og derfor kan der ikke helt stoles på registreringen. Det er noget svært her.....

Næsten. Så hvad nu NÅR det bliver kopieret? Hvordan skifter jeg så min "kode" som nu er en del af min krop?

Ja, og hvad hvis man kommer ud for et uheld og får brændt hånd/fingre ?

1
19. april 2018 kl. 14:40

"...et såkaldt veinID – og de er næsten umulige at kopiere."

Næsten. Så hvad nu NÅR det bliver kopieret? Hvordan skifter jeg så min "kode" som nu er en del af min krop?