Dankortet flytter ind i dig: Betal med din finger

Illustration: Anna Kraynova, BigStock

I dag starter Nets en åben test på Copenhagen Business School af en ny betalingsmåde, så du ikke behøver hive hverken kort eller telefon frem ved kassen.

Du kan nemlig nøjes med at scanne din finger, skriver Nets i en pressemeddelelse.

Studerende og alle interesserede gæster er velkomne til at betale med deres finger, hvis de blot er oprettet i systemet – og har knyttet deres kortoplysninger til fingeren.

»Testen på CBS viser, at teknologien udvikler sig ekstremt hurtigt i disse år. Hidtil har vi talt om mobilbetalinger som det nyeste nye, men nu bliver man selv sit Dankort,« siger Jeppe Juul-Andersen, direktør hos Nets med ansvar for Dankort, i pressemeddelelsen.

Ikke et fingeraftryk

Biometriske scannere er ikke nyt, da telefoner og døre mange steder allerede i dag kræver adgang med fingeraftryk. Det betyder dog, at der også er en risiko for, at man kan kopiere fingeraftryk.

Derfor kigger systemet, der er udviklet af Fingopay, ikke på fingeraftrykket, men på blodårene inde i fingeren – et såkaldt veinID – og de er næsten umulige at kopiere.

»Dit Dankort vil ikke nødvendigvis altid være af plastik. Det kan både være en app eller en infrastruktur, der sætter dig i stand til at betale med dit glatte ansigt eller din pegefinger. Forsøget på CBS er blot første skridt ud i denne verden,« siger Jeppe Juul-Andersen i pressemeddelelsen.

Nets lover derfor, at sikkerheden er mindst lige så høj, som den er ved mobilbetaling, og der vil desuden altid være mulighed for at koble kort og finger fra hinanden igen.

Systemet er nu kun i sin testfase og er ikke klar til at blive rullet ud i stor skala endnu, men afhængigt af, hvordan brugerne reagerer i testen på CBS, vil løsningen kunne implementeres i større omfang i fremtiden.

Fingopay har lagt følgende video på YouTube, der forklarer, hvordan systemet grundlæggende virker:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fagre ny verden der stiller nogle helt nye centrale spørgsmål. Er det virkeligt det vi gerne vil ?

Kan godt se sikkerheden er i top, det vil blive ret så svært at misbruge. Men hvad med registrering. Med et kort kan man trods give hustruen lov til at handle og derfor kan der ikke helt stoles på registreringen. Det er noget svært her.....

Næsten. Så hvad nu NÅR det bliver kopieret? Hvordan skifter jeg så min "kode" som nu er en del af min krop?

Ja, og hvad hvis man kommer ud for et uheld og får brændt hånd/fingre ?

 • 1
 • 1

For mig at se er det fantastiske ved denne teknologi, at man kan identificere sig med sin krop, uden at kompromittere sit privatliv væsentlig, i modsætning til med fingeraftryk.

Kan godt se sikkerheden er i top, det vil blive ret så svært at misbruge. Men hvad med registrering. Med et kort kan man trods give hustruen lov til at handle og derfor kan der ikke helt stoles på registreringen. Det er noget svært her.....

Lige nu er det jo i en forsøgsperiode, men det vil nok i sidste ende være en registrering man får foretaget i sin bank.

Ja, og hvad hvis man kommer ud for et uheld og får brændt hånd/fingre ?

Så går du ned i din bank, viser ID, og registrerer en anden finger, eller går tilbage til kort.

 • 4
 • 0

Tag lige det systemet med ud på en bygge plads og se om det virker når folk bruger hænderne til fysisk arbejde der er mere end at trykke taster. Jeg vil se test af det af beton arbejdere, skov folk, anlægsgartnere og lign. Dem finder de nok ikke mange af i test miljøet på CBS...

Hvordan med temperature? blodårene er jo ikke lige synlige ved alle temperature eller hvis personen er syg? Men måske er det i virkeligheden lavet til at betale for kaffe på kontoret eller i kantinen sammen med alle de andre kontor krigere. Jeg mangler virkelig bevis for at det kan fungere udenfor meget snævre rammer før jeg ser det som noget andet end spøg og skæmt designet til at plyndre endnu flere personlige data ud af folk.

 • 5
 • 3

Kan godt se sikkerheden er i top, det vil blive ret så svært at misbruge.

Hvordan kan du egenlig se det? Bare fordi ingen af os reelt har nogen ide om, hvor unikt blodåre mønstret i vores fingre er eller ikke er betyder det vel hverken at det er unikt (med en given detaljegrad) eller at det er svært at efterligne.

Basalt set er det "security by obscurity" ligesom mange andre biometriske identifikationsmetoder.

Så længe man ikke stikker sig selv blår i øjnene og bilder sig selv ind at det er perfekt, kan det dog være ganske glimrende til formålet. Hvis de mere traditionelle metoder ikke bliver fjernet.

Et problem jeg kan se er dog at der er ved at være lidt for mange parallelle identifikations-metoder i brug til betaling. Hvis jeg både kan betale med magnetstribe, chip og pin, swip, telefon-app, kortnummer/udløbsdato/CVV og nu også med en fingerscanning er der rigtig mange mulige angrebs-metoder kriminelle kan bruge til at stjæle mine penge.

 • 7
 • 0

Fagre ny verden der stiller nogle helt nye centrale spørgsmål. Er det virkeligt det vi gerne vil ?

Når grådighed [1] får tilstrækkeligt luft, så mister finanssektoren sin selvkontrol.

2014 Dengang betales 17 milliarder kroner for Nets, som 2016 børsnoterede med en værdiansættelse på 30 milliarder kroner + 75%. Et år efter i 2017 værdifastsættes Nets til 33,1 milliarder kroner + 10%.

 • 0
 • 0

Lige nu er det jo i en forsøgsperiode, men det vil nok i sidste ende være en registrering man får foretaget i sin bank.

Vil aldrig ske.. blot endnu en tåbelig 'betalingsdims'.

Finanssektorens forskellige dele er døgnet rundt til salg for hvem som helst, der er lav eller ingen etik, selvkontrollen er manglende.

De har tilmed knap forstand på penge jfr. deres ynkeligheder ifm. finanskrisen, så enhver form for biometrik i deres hænder er virkelig dumt.

 • 1
 • 2

Hvis teknikken kun er er i 2D. Så kan det rette plaster snyde teknikken.

 • 0
 • 2

Kan systemet beskytte mod dét?

Da jeg læste overskriften var jeg bekymret for om en afhugget finger lige pludselig ville få stor værdi for suspekte typer, men pressemeddelelsen siger heldigvis at identifikationen kun virker hvis der er blodomløb i fingeren. Det kunne være interessant at vide hvilken teknik der benyttes.

I øvrigt kan man vel sige at bankerne har lyttet til de mange kunder, som har sagt at de kan få fingeren :-)

 • 4
 • 0

Når jeg tænker på hvor mange andre betalingsmetoder jeg har, så lyder det nærmest som en løsning der leder efter et problem.

 • 2
 • 1

fuckfingeren? For det har jeg da lyst til at gøre overfor de tekno-freaks, der tror de kan bestemme alt i vores liv.

For resten - hvad gør den, der har mistet hænderne i en ulykke eller pga. sygdom, eller er født uden? Skal de bruge tungen?

 • 1
 • 2

Så her kommer lige en mere.

arne lund. Hvad mener du med "tekno-freaks, der tror de kan bestemme alt i vores liv" ? Der er ikke nogen, der bestemmer du skal bruge det her. En person, som har mistet hænderne kan jo bare bruge noget andet. Man jo også håbe, at han som minimum har nogen proteser, for ellers er han også nødt til at kunne bruge tungen for at indtaste pinkoden til dankortet...

John Johansen, Hvis du synes du har for mange betalingsmetoder, så drop dog nogen af dem. Der er ingen, som tvinger nogen til, at bruge alle de betalingsmuligheder, der findes.

Rune Hjelm, Tror det er de færreste kriminelle, der er villige til at gå fra dankortsvindel o.l. til at risikere straf for røveri, grov vold, lemlæstelse og evt. mord, for at hæve 5000 kroner i en automat med videoovervågning.

Jesper Jepsen, Nu har jeg ikke lige tallene, og gider egentlig heller ikke finde dem, men jeg er ret sikker på, at det nok nærmere er håndværkerne og jord-betonarbejderne, som befinder sig i den snævre gruppe. De fleste danskere har sgu pikhud på fingerene tror jeg (jeg er en af dem).

Kan man ikke bare glæde sig over den teknologiskeudvikling der er? Hvis man ikke har lyst til at bruge en ny metode eller ikke kan, så lad være. Der er ingen tvang (for det meste...)

God weekend allesammen.

 • 3
 • 1

Jeg har svært ved at tro, biometrisk identifikation vil komme til at begrænse sig til dankort. Dertil vil jeg sige, at der kunne være andre måder end en automat at benytte identifikationen på. Den kunne måske bruges som login til netbank? Og så bliver det måske risikoen værd.

Forresten kan problemet eksistere på et lavere niveau end det helt psykotiske, f.eks. ved at man bare bedøver personen mens misbruget står på.

 • 0
 • 1

John Johansen, Hvis du synes du har for mange betalingsmetoder, så drop dog nogen af dem. Der er ingen, som tvinger nogen til, at bruge alle de betalingsmuligheder, der findes.

Jeg gav vist ikke udtryk for, at jeg mener der er for mange betalingsmetoder, Gorm. Derimod mener jeg, det er vanskeligt at finde behovet for netop denne. Hvorledes overtrumfer den f.eks. det kontakt- og pinkodeløse dankort?

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten