Dankort strammer net-sikkerhed

Sikkerheden ved at betale med betalingskort på Internettet får et nøk opad, når det om kort tid bliver obligatorisk at indtaste kontrolcifre ved brug af kortet til netbetaling. Fra 1. april skal alle kortindehavere oplyse de tre kontrolcifre, som siden 1. januar 1999 har været trykt på kortene.

Kontrolcifrene er typisk de tre sidste tal i den talrække, som er trykt bag på langt de fleste betalingskort sammen med kortnummer og udløbsdato.

900.000 kort uden sikkerhed

Men ikke alle Dankort er udstyret med kontrolcifre, da den ekstra sikkerhed først blev indført i 1999, og der er en levetid på 10 år på et helt almindeligt Dankort uden andre betalingsordninger tilknyttet.

I alt er der 3,2 millioner aktive kort i omløb, hvoraf 1,4 million er de rene Dankort uden andre ordninger tilknyttet. Af dem er de 500.000 udskiftet til den nye model med kontrolcifre, mens 900.000 kort ikke er udstyret med den ekstra sikkerhed. De gamle kort kan dog stadig bruges, oplyser kommunikationschef Jakob Rasborg fra Dankort A/S.

»Og der er ikke planer om at forcere udskiftningen. Det sker så vidt muligt ved normal udskiftning, men hvis en kortindehaver meget gerne vil have et kort med kontrolcifre, så går han ned og taler med sit pengeinstitut. Som forbruger er man dog ligeså sikker med et gammelt kort, for man hæfter jo ikke for misbrug af kortet på Internettet«, siger Jakob Rasborg.

Alligevel kan der dog ligge et potentielt problem i de gamle kort, da man fremover også i stigende grad kan komme ud for at skulle oplyse sine kontrolcifre i udenlandske netforretninger.

Hemmelig algoritme

De tre kontrolcifre som fremover skal øge kort-sikkerheden udregnes ved hjælp af en algoritme, som ikke er offentlig tilgængelig.

»Men hvis nogen kan bryde den algoritme, som de tre kontrolcifre udregnes efter, er vi da højst interesserede. Men det tror vi ikke, der er nogen, som kan,« siger Jakob Rasborg.

I januar måned blev der gennemført rekordmange betalinger med Dankort og Visa/Dankort på Internettet. I alt blev kortene brugt 187.799 gange.