Danish Crown: Produktion af svinekød skal være CO2-neutral i 2050
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danish Crown: Produktion af svinekød skal være CO2-neutral i 2050

Illustration: chayakorn76 / Bigstockphoto.com

Svinekødsproduktionen skal udlede mindst 50 pct. mindre klimagasser, og den samlede kødproduktion skal være klimaneutral i 2050. Det er ambitionen fra Danish Crown, der i dag annoncerede deres fremadrettede bæredygtighedsmål.

Dette skal ske via bæredygtighedscertificeringer til de 2.000 svinekødsleverandører, der er ansvarlige for udledning af denne slags klimagasser.

Svinekødsleverandørerne kan blive certificerede, hvis de følger de målsætninger om en mere klimavenlig praksis, som Danish Crown opstiller for dem.

Læs også: Vi behøver ikke skyde køerne, for at landbruget kan levere større CO2-reduktion end elbiler

Danish Crown forventer, at 90 pct. af svinekødsproduktionen skal komme fra certificerede svinekødsleverandører inden udgangen af 2019.

En individuel indsats

Indsatsen for bæredygtighedscertificering indeholder ikke nogle overordnede, samlede krav til de 2.000 svinekødsleverandører, da der er for stor variation i, hvilke ressourcer den enkelte leverandør har til rådighed.

Det fortæller Jens Hansen, der er pressechef hos Danish Crown, og ifølge ham er der derfor behov for en individuel vurdering af leverandørerne, når deres produktion skal certificeres.

»Hvis én leverandør i forvejen har den nyeste teknologi inden for gyllehåndtering, så er der jo ikke så meget mere, de kan gøre bedre. Hvis en nabo modsat har gammel teknologi, så kan de jo netop gøre mere her. Det er jo reelt, at der er brug for 2.000 individuelle strategier,« siger Jens Hansen.

En frivillig indsats indtil videre

Danish Crowns opgave bliver at opstille klimahensigtmæssige mål for de 2.000 svinekødsproducenter, så producenterne kan blive bæredygtighedscertificerede, og den process er indtil videre foregået ad frivillighedens vej.

»Hvis vi kan se, at vi kan drive en proces ad frivilighedens vej, så gider vi ikke slå dem i hovedet med krav,« siger Jens Hansen.

Jens Hansen understreger også, at grundlæggende krav til svinekødsleverandørerne kan komme på tale, hvis målene ikke kan opnås via en frivillig indsats.

Mellem 2005 og 2016 har svinekødsleverandørerne reduceret mængden af klimagasser i kødproduktionen med 25 pct., og via certificeringsprocessen skal man reducere den samlede mængde med yderligere 25 pct. for at nå op på den samlede reduktion på 50 pct. inden 2030.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De danske svinebønder producerer godt 30 mill. slagtesvin om året under kummerlige forhold http://www.globalen.dk/single-post/2019/01...
og det vil man åbenbart gerne fortsætte med.
Samfundsøkonomien er meget begrænset - tilskud, mishandling af grisene, gener for borgerne, klima- og miljøskader er enorme.
3 mill. (1/10) ville være rigeligt til at forsyne alle danskere (lille som stor) med svinekød - og danmarks tilskud, mishandling af grisene, gener for borgerne, klima- og miljøomkostninger ville falde tilsvarende
- og virkelig batte på vores CO2-regnskab.

  • 12
  • 9
  • for der vail altid være energiforbrug forbundet med produktionen:
  • dyrkning af foder
  • spørjtning af de afgrøder som svinere æder
  • transport til slagteriet og siden ud til forbrugerne
  • udbringning af gylle
  • bortskaffelse af døde grise (min. 25.000 om dagen( plus slagteaffald
  • og alt det andet.

Kun ét hjælper: total stop for animalsk produktion, slagtning og forbrug. Og til de, der ikke kan leve uden kød: spis fisk.

  • 3
  • 14

for der vail altid være energiforbrug forbundet med produktionen

- korrekt; men så køber man da bare klimaaflad for resten af pengene! :)

Men det må vel blive et problem, hvis tiltagene fører til højere omkostninger!?:

Det er dog ikke kun i Storbritannien, at virksomheden ser sorte skyer. Den danske forretning er også udfordret af hård konkurrence i detailhandlen, og virksomheden Danish Crown Pork sakker også bagud, skriver Danish Crown.

  • Omkostningerne på slagterierne i Danmark er markant højere, end i de lande vi konkurrerer med. Derfor skal alle dele af vores forretning levere for at sikre en konkurrencedygtig afregning til vores ejere, siger Jais Valeur

https://www.dr.dk/nyheder/penge/danish-cro...

  • 1
  • 4

Og til de, der ikke kan leve uden kød: spis fisk.


En stor del af kvoten er solgt udenlands, og havdambrug er ikke bedre for miljøet.
Måske en opdragelse i tollerance?

Hvad om de der spiser udenlandsk grønt og frugt flytter hen til der hvor det dyrkes, det vil forbedre klimaregnskabet. Danmark passer ideelt til malkekvæg, så det ville være tåbeligt ikke at udnytte den mulighed.

Hvis der endelig skal opgøres et CO2-regnskab for fødevarer, så skal det vist gælde alle fødevarer. Det er forkert at opremse et enkelt, uden dokumentation.

  • 10
  • 1

Svineproduktion, lufthavnen og København plus andre byer. Hold da op hvor det kører.
Regnedrengene får vist travlt med at eftervise de gyldne løfter, men det skal nok lykkes.

  • 4
  • 5

Men viktigast ändå är att det producerade köttet är fritt från MRSA oh rester av antibiotika. Sedan ett par år förekommer inget fläsk från Danmark i vårt kök.

Såg härom året en restaurang i Vancouver Kanada som i sitt skyltfönster meddelade att de använde kött som var fritt från antibiotika

  • 3
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten