Danisco tænker globalt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danisco tænker globalt

Igen og igen mærker ingrediensgiganten Danisco den europæiske skepsis over for genteknologi.

Som verdensomspændende virksomhed skal Danisco være med på den nyeste teknologiske udvikling. Det gælder også genteknologi, hvor virksomheden forsker og udvikler nye enzymer, som produceres ved hjælp af gensplejsede mikroorganismer. Og der er stor forskel på efterspørgslen i og uden for Europa.

»Der er en langt mindre efterspørgsel i Europa, fordi der er mange fødevarevirksomheder, som ikke ønsker at blive sat i forbindelse med genteknologi. Derfor baserer vi vores udvikling langt mere på de markedsbehov, der er uden for Europa, siger Egon Bech Hansen, vicepresident innovation i Danisco.

Det er da heller ikke tilfældigt, at valget faldt på amerikanske Genencor, da Danisco for nylig var ude for at udvide koncernen.

«Med Genencor kommer tyngden i Daniscos biotek til at ligge i USA. Det er klart en fordel, for det er jo dér, markedet rykker, siger Egon Bech Hansen, der mener, at Europa sakker bagud på grund af den manglende accept.

I stedet skulle man se udvikling af nye enzymer som en skånsom løsning til at forbedre smag, konsistens, sundhed og sikkerhed, mener han.

Når genmodificeringen foregår i mikroorganismer er det vesteuropæiske marked ikke afvisende, men stadig tilbageholdende. Et eksempel er en ny såkaldt xylanase, som Danisco for to år siden udviklede ved hjælp af genmodificering. En xylanase er et enzym, der tilsættes i hvedemel for at få et mere stabilt dejsystem. Med Daniscos nye xylanase får dejen i bageriet bedre egenskaber, og forbrugeren får et brød af bedre og mere ensartet kvalitet, fordi den ikke hæmmes af de såkaldte inhibitorproteiner, der ellers hæmmer de øvrige xylanaser på markedet.

I Sydamerika blev Danisco-xylanasen hædret med FISA-prisen som den mest innovative fødevareingrediens i 2004. Men vesteuropæerne skeptiske, fordi genteknologi indgår i produktionen.

»Den nye xylanase har været en stor succes. Den har solgt rigtig godt i USA, i Sydamerika og i Østeuropa, men det går noget langsommere i Vesteuropa,« fortæller Egon Bech Hansen, der ikke vil oplyse konkrete omsætningstal.

På planteniveau droppede Danisco genteknologien sidst i 1990'erne. Virksomheden var ellers blandt de første med en gensplejset sukkerroe, som minimerede behovet for sprøjtemidler, men den massive modstand i befolkningen var den direkte årsag til, at Danisco droppede planerne om den gensplejsede sukkerroer. I dag arbejder virksomheden kun med genteknologi i mikroorganismer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten