Danisco-forskere ruster madbakterier mod virusangreb

23. marts 2007 kl. 00:00
Ny forskningsresultater fra Danisco, som er offentliggjort i tidsskriftet Science, viser en ny vej til at bekæmpe fordærvede mælkeprodukter. Forskerne har gjort naturlige madbakterier modstandsdygtige over for virusangreb.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere fra Danisco har fundet en metode til at forhindre virus, såkaldte  bakteriofager, i at fordærve fødevarer. Resultaterne vækker opsigt, fordi Daniscos forskere har publiceret dem i det prestigefyldte tidsskrift Science.

Ved at manipulere med naturlige bakterier, der bruges til at producere ost og yoghurt, har forskerne indsat en DNA-streng, som gør bakterierne modstadsdygtige over for bakteriofager.

»Resultaterne udgør en længe søgt og fuldstændig naturlig løsning på bakteriofagproblemet« fortæller Patrick Boyaval, innovationschef i Daniscos laboratorier i Frankrig, i en pressemeddelelse.

Bakteriofager er en af klodens mest udbredte livsformer og samtidig et af de største problemer for producenter af mælkeprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet består i, at bakteriofagerne inficerer bakterierne i fødevarerne og formerer sig, indtil cellerne sprænges.

Bakterierne bruger fjendernes egne gener som skjold

Forskerne fra Danisco har fundet ud af, at en sekvens i selve bakterien er nøglen til at udvikle dens modstandsdygtighed.

Undersøgelsens omdrejningspunkt er en fortløbende sekvens i bakteriens arvemasse, der kaldes CRISPR. Forkortelsen står for Clustred Regulary Interspaced Short Palindromic Repeats og blev først identificeret i 2002.

I undersøgelsen fandt forskerne ud af, at CRISP-sekvensen minder om nogle af DNA-sekvenserne i bakteriofagerne, som inficerer bakterien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opstillede de computermodeller, hvor CRISPR-sekevensen fik lov til at stjæle dele af bakteriofagernes genetiske kode, så de blev modstandsdygtige over for angreb.

Danisco holder sig fra gensplejsning

Undersøgelsen er endt i gensplejsningsforsøg, hvor forskerne har skabt modstandsdygtige bakterier ved at ændre deres DNA.

»Vi gentager, hvad der sker naturligt i laboratoriet ved at bruge molekylær biologiske redskaber. Vi har også vist, at når vi tager dem kunstigt ud, så mister bakterien sin modstandsdygtighed,« siger fødevareforsker Philippe Horvath fra Danisco til Reuters.

Danisco vil dog ikke masseproducere de gensplejsede bakteriekulturer på grund af frygten for gensplejsede organismer i fødevarer. I stedet vil forskerne forsøge at få bakterierne til naturligt at udvikle modstandsdygtighed og derefter plukke dem ud til fødevareproduktion.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger