Danisco effektiviserer mejerier i ulande med resistente bakterier

Grundvidenskabelig opdagelse af forskere hos Danisco kan løse et af de store problemer for mejerierne, fastslår den danske virksomhed.

Forskerne har fundet ud af, hvordan bakterier bliver immune over for virusangreb - såkaldt phage. Det kan Danisco udnytte til at levere bakterier til mejerierne, der er mere modstandsdygtige over for virusinfektioner.

Mejerierne bruger bakterierne - kaldet kulturer - til at omdanne mælk til ost, yoghurt og så videre.

»Det er et stort gennembrud, der også har mødt respekt videnskabeligt. Branchen har søgt en løsning længe, for phage er et meget stort problem for mejerierne,« siger Daniscos forskningsdirektør, Andrew Morgan i dag, hvor den danske fødevarevirksomhed har inviteret institutionelle investorer, analytikere og journalister til Braband til en såkaldt "Capital Markets Days".

Optager virussens DNA

I dag bliver mejerierne nødt til at skifte mellem forskellige kulturer jævnligt, og hvis de får virus, bliver de nødt til at lukke produktionen ned og gennemføre massiv rengøring, fortæller han.

»Det er et stort globalt problem, der stiger i takt med, at vores kunder får produktion i udviklingslande med dårligere hygiejne. Vi kan med denne viden levere en unik løsning, der kan sikre længere livscyklus for kulturer og dermed mere oppe tid for produktionen,« siger Fabienne Saadane-Oaks, der er direktør for Daniscos kulturdivision.

Danisco er verdens anden største leverandør af mælkesyrebakterier. Den største er danske Chr. Hansen og de andre kultur-producenter er langt mindre end de to danske giganter.

Andrew Morgan forklarer til Ing.dk, at det, forskerne har fundet ud af, er, at når bakterierne angribes af phage optager de en del af virussens DNA, hvilket gør dem resistente, da de kan bruge dette mod den næste virus, der angriber.

Danisco kan udnytte denne viden til at sikre, at de sælger kulturer med resistens. Teknologien kaldes Crispr (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats).

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten