Danisco effektiviserer mejerier i ulande med resistente bakterier

8. oktober 2010 kl. 12:421
Opdagelse om hvordan bakterier bliver resistente vil give længere oppetid i osteproduktionen. Med den nye viden vil Danisco nemlig undgå, at virus angriber mejeriernes bakterier, der producerer ost og yoghurt af mælk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Grundvidenskabelig opdagelse af forskere hos Danisco kan løse et af de store problemer for mejerierne, fastslår den danske virksomhed.

Forskerne har fundet ud af, hvordan bakterier bliver immune over for virusangreb - såkaldt phage. Det kan Danisco udnytte til at levere bakterier til mejerierne, der er mere modstandsdygtige over for virusinfektioner.

Mejerierne bruger bakterierne - kaldet kulturer - til at omdanne mælk til ost, yoghurt og så videre.

»Det er et stort gennembrud, der også har mødt respekt videnskabeligt. Branchen har søgt en løsning længe, for phage er et meget stort problem for mejerierne,« siger Daniscos forskningsdirektør, Andrew Morgan i dag, hvor den danske fødevarevirksomhed har inviteret institutionelle investorer, analytikere og journalister til Braband til en såkaldt "Capital Markets Days".

Optager virussens DNA

I dag bliver mejerierne nødt til at skifte mellem forskellige kulturer jævnligt, og hvis de får virus, bliver de nødt til at lukke produktionen ned og gennemføre massiv rengøring, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et stort globalt problem, der stiger i takt med, at vores kunder får produktion i udviklingslande med dårligere hygiejne. Vi kan med denne viden levere en unik løsning, der kan sikre længere livscyklus for kulturer og dermed mere oppe tid for produktionen,« siger Fabienne Saadane-Oaks, der er direktør for Daniscos kulturdivision.

Danisco er verdens anden største leverandør af mælkesyrebakterier. Den største er danske Chr. Hansen og de andre kultur-producenter er langt mindre end de to danske giganter.

Andrew Morgan forklarer til Ing.dk, at det, forskerne har fundet ud af, er, at når bakterierne angribes af phage optager de en del af virussens DNA, hvilket gør dem resistente, da de kan bruge dette mod den næste virus, der angriber.

Danisco kan udnytte denne viden til at sikre, at de sælger kulturer med resistens. Teknologien kaldes Crispr (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats).

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. oktober 2010 kl. 13:55

Vira der hæmmer bakteriers reproduktion = ikke godt hvis man vil syrne mælk med mælkesyrebakterier