Danfoss vil være størst i Europa med varmepumper
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danfoss vil være størst i Europa med varmepumper

Danfoss går nu ind på det hastigt voksende marked for varmepumper. Målet er at blive den største producent i Europa inden år 2008. Virksomhedsopkøb og intelligente løsninger er redskaberne til succes.

»Nye krav til vore boliger kræver nye tekniske løsninger, og derfor satser Danfoss på varmepumper og på at blive Europas største producent af varmepumpeanlæg i 2008,« fortalte administrerende direktør Jørgen Mads Clausen på en energikonference i sidste uge.

Danfoss har siden først i årtusindet kikket på varmepumper som en ny forretningsmulighed inden for Danfoss-universet, der er energibesparelser og komfort.

I 2005 købte koncernen sin første varmepumpefabrik, nemlig svenske, velrenommerede Thermia. Sidste år kom en fransk og en schweizisk fabrik til; små 40 installatører er nu blevet uddannet til at dimensionere og montere Danfoss-anlæggene, og snart vil koncernen også gå ud til slutbrugerne.

Professor Peter Bruun, Center for Technology, Economics & Management (TEM) på DTU, kalder Danfoss' nye satsning meget interessant:

»Danfoss har set, at det bliver sværere og sværere at eksistere kun som underleverandør, og at fremtiden ligger i at skabe sig et mere entydigt brand - for eksempel som leverandør af miljørigtige varme-løsninger med et Danfoss-logo uden på,« siger han.

Direktør Carsten L. Sørensen fra Danfoss Heat Pumps vurderer dog, at konkurrencen kan blive hård:

»Det europæiske varmepumpemarked vokser voldsomt netop nu - for tiden omkring 30 procent om året - og mange virksomheder vil ind på markedet,« siger han.

For to år siden var der nærmest kun ét varmepumpe-marked - Sverige, hvor der i dag er installeret i alt 120.000 anlæg. Men nu er også Frankrig og Tyskland godt på vej.

I Danmark ligger salget af anlæg nu på 15.000 om året - mod 2.000-3.000 om året i 2002. Potentialet er ifølge Danfoss den halve million husstande, der i dag har oliefyr eller elvarme.

Også i Norge er salget af varmepumper øget kraftigt - fra 5.000 til 50.000 på fire år.

Carsten L. Sørensen vil ikke afvise, at Danfoss vil foretage yderligere opkøb af varmepumpeproducenter.

»Men en massiv fokus på området har ikke gjort det nemmere at købe op, så derfor gælder det først og fremmest organisk vækst nu,« siger han og tilføjer, at Danfoss Heat Pump divisionen er i gang med at udvide en fabrik i Polen, som skal samle varmepumpe-anlæggene.

Svensk udviklingsafdeling

Danfoss vurderer, at et vigtigt konkurrence-parameter på markedet bliver evnen til at tænke varmepumperne ind i samlede intelligente varmeløsninger. Derfor arbejder man netop med at opbygge hele, nøglefærdige varmepumpe-systemer, ligesom man satser på at gå i dybden med uddannelse af de VVS-installatører, som skal installere anlæggene.

Danfoss har placeret et kompetencecenter ved den svenske fabrik Thermia, hvor en halv snes ingeniører skal optimere og udvikle teknologien og tilpasse forholdene til de forskellige europæiske markeder. Man arbejder bl.a. med behovsstyring af kompressoren og med et nyt og mere effektivt koncept for varmtvandsbeholderen.

Selv om varmepumper er relativt dyre i anskaffelse, så giver de ifølge Danfoss en besparelse på varmeregningen på typisk 70 pct.

Ifølge varmepumpeekspert, centerchef Claus S. Poulsen, Teknologisk Institut, er rigtig mange producenter interesserede i at gå ind på markedet. Men alle vogter på hinanden:

»Jeg tror dog, at markedet bliver så stort, at der er plads til flere store spillere,« siger han.

Der er i forvejen omkring 10-15 mindre danske fabrikanter af varmepumper.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja det er fantastisk at se, at selv store industrikoncerner kan gøre noget for miljøet... Når der er marked for det  Jeg glæder mig over at de Jyske drenge i den ene og den anden fos(s), viser sig så innovative på markedet. Varmepumper fra Danfoss, supereffektive cirkulationspumper fra Grundfos... Så mangler vi bare at Popstars-Lomborg dropper sin verdensturné, DONG dropper olien til fordel for alternative energikilder og batterilagre og vi får el-biler, så er vi på vej til en god samvittighed. Et grønt Danmark er en ledelsesopgave!

  • 0
  • 0

Kære Bent Jensen.Svaret på dine spørgsmål ligger lige for. "Batteriet" findes.Det drejer sig om at bruge den energi vi bruger i dag bedre.Lagring af energi kan ske på en enkel måde. Så længe vi stadig bruger fossilt brændsel til opvarmningsformål i en del huse, kan perodevis opvarmning med vind-el (der jo findes periodevis) via varmepumper som duolistisk opvarmningssystem "lagre" energi ved at, i disse perioder, fortrænge det fossile brændsel og "lagre" det til senere brug, når det ikke blæser. Varmepumpen kan 3-doble energien i el og lagret (udskudt forbrug) af fossilt brændsel kan ske uden tab. (til sammenligning vil lagring af el via brint og tilbage til el give et tab på 70%)Hvornår mon vindmølleindustrien, politikerne og Energistyrelsen ser der er muligheder i at vind-el arbejder sammen med varmepumper?vh Mogens Bülow     mb.sde@energiforbrugeren.dkformand for Sammenslutttede Danske Energiforbrugerewww.energiforbrugeren.dk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten