Danfoss klar til at betale til million-dyr oprydning på Als

12. september 2019 kl. 15:422
Danfoss klar til at betale til million-dyr oprydning på Als
Himmark Strand er blevet undersøgt flere gange over de senere år. Der er fundet både oliefilm på vandoverfladen, dioxin og vinylklorid i både havbunden og vandet. Illustration: Rambøll / Region Syddanmark.
En oprydning af Danfoss’ forurening på Himmark Strand på Als kan koste et trecifret millionbeløb. Danfoss vil gerne bidrage til betalingen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I godt tyve år kørte Danfoss tonsvis af industriaffald, olieprodukter, tungmetalholdigt slam og opløsningsmidler til Himmark Strand på den nordlige del af Als. Her blev affaldet gravet ned eller brændt af.

Processen var fuldt lovlig, da det skete mellem 1955 og 1977, men i dag er forureningen stadig så omfattende, at Region Syddanmark netop har måtte udvide et adgangsforbud og forbyde badning ved stranden.

Læs også: Badning forbudt: Danfoss-forurening på Nordals værre end antaget

Regionen har endnu ikke et fuldt overblik over forureningens sammensætning og udbredelse, men det daværende Sønderjyllands Amt har tidligere vurderet, at det er kørt mellem 22.000 og 53.000 m3 affald ud på lossepladsen. Fordi forureningen ikke truer grundvandet har man ikke tidligere villet gøre noget ved forureningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i dag skal regionerne også tage hensyn til overfladevandet og grænseværdierne for indholdet af eksempelvis det kræftfremkaldende stof vinylklorid er overskredet mange gange. Derfor kigger regionen nu på oprensningsmetoder, og selv om regionens projektleder på forureningen, civilingeniør Kristian Dragsbæk Raun, stadig venter på de sidste prøver fra strandområdet, tør han godt give et forsigtigt bud på, hvad det vil koste at rydde op.

Lossepladsen på den nordøstlige side af Als var i brug fra 1950'erne frem til 1970'erne. Illustration: Region Syddanmark.

»Hvis man vælger de hurtigste metoder, så kan det komme op på et trecifret millionbeløb. Hvis man derimod bruger biologiske metoder, kan det gøres billigere, men så vil det tage længere tid.«

Danfoss klar til at betale

Fordi lossepladsen var lovlig, er Danfoss ikke forpligtet til at betale for oprydningen, men det vil koncernen alligevel gerne være med til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ikke drøftet et beløb, for vi ved ikke præcis, hvad det kommer til at koste. Det næste stykke tid skal afklare, hvad der er den bedste løsning,« siger pressechef Mikkel Thrane til avisen Jyske Vestkysten.

Specialsyet løsning

Regionen har en god ide om, hvilken type affald, der er kørt ud på lossepladsen, men præcist hvor meget og hvor på den 600 meter lange strand, det er placeret vides endnu ikke. Men indenfor to-tre uger forventer Kristian Dragsbæk Raun at få resultater fra 88 boringer på land, hvorfra der er udtaget ca. 250 jordprøver og 65 vandprøver.

I midten af oktober forventer han at udgive en rapport med de samlede resultater. Sideløbende skal forureningens udbredelse under havbunden dog undersøges nærmere, så man kan finde ud af, hvilke metoder, der skal bruges hvor og estimere omkostningerne.

Læs også: Millionbeløb på vej til Jyllands kæmpeforureninger: »Det er slet, slet ikke nok«

»Hvilke løsninger, der vil være bedst, afhænger både af forureningens mængde, sammensætning og placering. Selv om vi har erfaringer fra tidligere sager og fra Kærgård Plantage, hvor man har kørt en masse test, så kan vi ikke bare tage en eller anden løsning ned fra hylden. Løsningerne skal udvælges og sammensættes til den konkrete forurening,« forklarer Kristian Dragsbæk Raun til Ingeniøren.

Danfoss vil hurtigt i gang

Ifølge Jyske Vestkystens artikel er Danfoss dog også i gang med at undersøge forureningen sammen med Sønderborg Kommune.

»Det handler om at sikre fremdrift. Vi vil gerne så hurtigt som muligt i gang med at finde en løsning,« fortæller Mikkel Thrane og understreger, at man løbende har udvekslet resultater med regionen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Redaktør, BuildingTech -
12. september 2019 kl. 16:04
Redaktør, BuildingTech

Hej Magnus

Vi har rettet fejlen.

VH Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

1
12. september 2019 kl. 16:02

Stærkt at man tager ansvar og del i oprydningen! Men kan man med rette kalde Danfoss for en pumpekoncern? Kan ikke lade være med at tænke om det er endnu en navneforveksling med Grundfos ;)