Danfoss-filter klar til milliardmarked for afsaltning af havvand

Danfoss AquaZ forventer til næste år at være klar med et nyt filter, der kan afsalte havvand langt mere energirigtigt end i dag.

Filteret skal gafle en bid af det kæmpestore marked for afsaltningsfiltre på i alt fem milliarder kroner.

Det fortæller Jørgen Steen-Pedersen, der er administrerende direktør i Danfoss AquaZ, der har Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss, som medinvestor.

Læs også: Nanofilter renser med aquaporiner

»Vores filter er et kvantespring inden for vandrensning, for det bliver verdens mest effektive til formålet - og vil revolutionere vandrensningen. Og omsætningspotentialet er enormt,« siger han.

Filteret fungerer ved hjælp af nanoteknologi, hvor vandet renses ved at trænge igennem, hvad man kalder verdens mest effektive vandkanal, nemlig aquaporiner, der er naturens vandkanaler af protein

Aquaporiner transporterer normalt vand ind og ud gennem biologiske cellevægge.

Danfoss AquaZ placerer aquaporinerne på små kugler i nanostørrelse, der tilsammen danner en membran.

Aquaporiner er så selektive, at de udelukkende transporterer rene H2O-molekyler - og dermed er de yderst effektive. Vandet er altså 100 procent rent efter filtrering.

I forhold til de nuværende filtertyper kræver membranerne et meget mindre tryk på vandet for at fungere, og derfor bruger filteret kun 20-30 procent af energiforbruget pr. kubikmeter i forhold til normalt.

»Den nuværende teknologi til afsaltning er meget energikrævende og dermed meget bekostelig. Men med vores filter mener vi, at afsaltning af havvand vil kunne få et gennembrud,« siger Jørgen Steen-Pedersen.

Membranfilteret kan ikke bare anvendes til afsaltning af havvand, men også til rensning af flodvand til drikkevandsformål.

Affaldsmaterialet, der filtreres fra, bliver kontinuerligt skyllet væk fra membranoverfladen. Kun en del af vandet - ca. 60-80 procent - trænger nemlig igennem membranen. Resten føres bort og tager affaldsstofferne med. Princippet kaldes 'cross flow'.

Lige nu tester Danfoss AquaZ membraner, der har en diameter på 25 mm. Om et år forventer Danfoss AquaZ at have færdigudviklet filtre til specielle formål.

»Vi forventer at gå på markedet næste år med filtre til specielle formål, som jeg ikke kan oplyse. I 2013 forventer vi at være klar med store membraner, som kan anvendes i store afsaltningsanlæg,« siger Jørgen Steen-Pedersen.

Udfordringen er, at membranen skal kunne holde til store tryk og mekanisk slid.

»Det kan vores membran. Med kugleopbygningen har vi nøglen til at få en kommercielt interessant membran,« siger han.

Konkurrenten: Fint at vi er flere

Et andet dansk firma, Aquaporin, arbejder med samme grundteknologi til filtrene, men en anden tilgang til teknologien.

Aquaporin eksperimenterer med bærelag af både såkaldte block co-polymerer og lipider, mens bærelaget til nanokuglerne i AquaZ er af polymerer.

Til afsaltningsfiltre benytter Aquaporin sig af osmose, det vil sige vandet diffunderer selv igennem membranen, hvorved man undgår at skulle sætte energikrævende tryk på det.

Administrerende direktør Peter Holme Jensen, Aquaporin, mener, det er fint, at flere virksomheder udvikler på et produkt med det samme hovedformål.

»Det kan man sammenligne med, hvor vindmølleindustrien stod for 20 år siden. Der var også flere virksomheder på markedet i Danmark. Bliver der udviklet en masse ekspertise på området i Danmark, kan det være med til, at vi bliver verdensførende,« siger han.

Danfoss AquaZ blev etableret som et joint venture mellem Danfoss Ventures, BankInvest og MT Technologies i 2006.

Fakta: Afsaltning vinder frem

Afsaltning af havvand er ved at blive en vigtig metode til at skaffe drikkevand.

I Algeriets hovedstad, Algir, drikker 150.000 mennesker dagligt afsaltet havvand

I Barcelona har man åbnet et af Europas største afsaltningsanlæg. Anlægget til to milliarder kroner kan producere 200 millioner liter vand om dagen svarende til 25 procent af vandforbruget i metropolen, der huser cirka 4 millioner indbyggere. Det blev etableret, fordi man sidste år måtte sejle vand ind i store tankskibe fra Rhône-floden i Frankrig.

Prisen for afsaltet drikkevand er ca. fem kroner pr. kubikmeter, hvor drikkevand fra floder, søer eller grundvand koster mellem 3 og 10 kroner pr. m3.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med en pris på normalt brønd vand i danmark som strækker sig fra 2,5 til 5kr pr kubikmeter, så kan det ik vare længe inden at afsaltet vand kommer under. Det syns jeg giver anledning til at høre hvad der er bedst for os at drikke. Er det brøndvandet, hvad det nu indeholder af salte og mineraler og evt restgifte, eller er det det afsaltede vand?. Og indeholder afsaltet vand i det hele taget de mineraler og salte som grundvandet indeholder?

(bemærk der staves frem for at skrive m2 for at undgå at debatten derejer sig hen imod måden der skrevet m2 på, frem for det jeg har i sinde at spørge om) ;).

MvH Peter

 • 0
 • 0

Med en pris på normalt brønd vand i danmark som strækker sig fra 2,5 til 5kr pr kubikmeter...

(bemærk der staves frem for at skrive m2 for at undgå at debatten derejer sig hen imod måden der skrevet m2 på, frem for det jeg har i sinde at spørge om) ;).

MvH Peter

Det er en rigtig god idé med at skrive kubikmeter, frem for at skrive m2. Kubikmeter er m3 og kvadratmeter er m2. :-)

Men Peter, jeg er helt enig med dig, debatten bliver ofte afsporet af bagateller.

 • 0
 • 0

Hvis man udelukkende drikker direkte fra anlægget, vil man tilsidt skylle mineralerne ud af kroppen, så der er en tilvirkning for at give det (H2O) drikkevandskvalitet/indhold. Og også at vande tørre områder medfører udvaskning af naturlige salte og andet, så det skal også indtænkes. Sæler har så at sige et saltfilter, som de 'drikker' med, så man kan jo ikke lade være med at tænke om det kan have været inspirationskilden.

Venlig hilsen Holger

 • 0
 • 0

LOL - her gør man sig umage og så bommer man den alligevel :). Tak for den "nænsomme" behandling af Anders og Svend. :).

Jeg ved i Libyen hvor de vander med grundvand fra store depoter under ørkenen, render de ind i problemet at der danner sig for mange salte i overfladen da der ik vandes nok til at de kan sive ned. Kunne man lade det afsaltede løbe igennem et stort sandfilter?

MvH Peter

 • 0
 • 0

Er det bare mig eller har journalisten fået noget galt i halsen?

"Til afsaltningsfiltre benytter Aquaporin sig af osmose, det vil sige vandet diffunderer selv igennem membranen, hvorved man undgår at skulle sætte energikrævende tryk på det."

For det første benytter begge metoder sig vel af osmose? For det andet, er det stadig nødvendigt at skulle sætte tryk på, når man ønsker at vandet skal bevæge sig mod koncentrationsgradienten. Men det kan være de har tænkt sig kun at lave sodavand med deres membran. Så kan glucosekoncentrationen trække vandet ind...

 • 0
 • 0

kan man ikke bare lede havvandet ind i en beholder der opvarmes af solen har en rende inden i og oven over renden en metalstang der er beskyttet imod solen monteret med køleribber så . vandampen kondenseres på metallet og drypper ned i renden.

 • 0
 • 0

Gad vide hvordan de beskytter aquaporinerne mod biologisk nedbrydning? Der er jo mikrober og proteaser i de typer vand der nævnes.

Må lige kommentere et andet indlæg:

Hvis man udelukkende drikker direkte fra anlægget, vil man tilsidt skylle mineralerne ud af kroppen, så der er en tilvirkning for at give det (H2O) drikkevandskvalitet/indhold.

Vi får langt hovedparten af vores mineraler fra kosten. Vores forfædre og slægtninge i dyreriget har vel klaret sig fint med regn og overfladevand. Det med at drikke grundvand er et ret moderne påhit.

Og også at vande tørre områder medfører udvaskning af naturlige salte og andet, så det skal også indtænkes.

Situationen er vel ikke anderledes end for regn?

 • 1
 • 0

Her er et fantastisk eksempel på en teknologi, som er i perfekt symbiose med vindmøller. Andlægget producere 'til lager' når vinden blæser og tapper derfra når vinden står stille.

Jeg mindes at have læst om et projekt i det vestlige Australien, hvor de har det problem, at bjergene langs kysten suger al fugten ud af luften - derfor er der ørken så langt øjet rækker på den anden side. Jeg mener de talte om at bruge et osmoseanlæg drevet af vindmøller. Ellers skulle man synes, at de måtte have masser af sol der, som kunne bruges til termisk afsaltning. Men det er måske netop problemet, at der er mange skyer og regn langs kysten, hvor afsaltningen skal foregå..?

Forsyningen af rent vand er ved at være et problem mange steder i verden uden det dog formår at skabe lige så store overskrifter som lidt varmere vejr om 100 år. Jeg håber de gode folk fra AquaZ bliver styrtende rige på at udvikle en teknologi som i den grad tjener menneskeheden.

 • 0
 • 0

Til søs lavede jeg drikkevand af havvand ved at udnytte hovedmotorens varme vand via en såkaldt evaporator. Princippet er ret enkelt og vandet var da drikkeligt. Mineraler og salte i det fremstillede drikkevand har jeg ikke så meget orientering om, men som skrevet, får vi vel disse mineraler gennem kosten. Vandet var udmærket at bade i. Der skulle ikke bruges så meget sæbe.

Og så var der ham sømanden, der sad på en bar i Rotterdam og pralede med, at han kunne smage alverdens drinks og fortælle mærke og årgang - med bind for øjnene. Det kom så an på en prøve, og sandelig: alle drinks, han smagte på, benævnte han korrekt. Praleriet fortsatte. Bare hæld ti forskellige drinks i ét glas, og jeg skal fortælle hvilke drinks der er i glasset. Og sørme: han kunne skille alle ti drinks ud ved navn. Servitricen (den søde lille filur) ville så tage pis på sømanden og satte et glas med postevand i labberne på ham og spurgte, om han også kunne fortælle hvad dette glas indeholdt. Sømanden tog en slurk, og hans ansigt fordrejede sig i rædsel og væmmelse, og han spyttede mundfulden ud over baren. Fy for satan, gispede han, det har jeg dog aldrig smagt; men jeg er sikker på, at det ikke kan sælges!

 • 0
 • 0

Kære Claus, Det med at skylle mineraler ud, var en kyndig der fortalte tilbage først i 90'erne, hvor Jeg var optaget af min lille celle i to dele, sort bund + klar top, 1 m2= 8 l dgl. og var både i VestSahara og Oman, med mit anlæg, men man må også tænke at mange af de steder der afsaltes havvand, er det varmt og meget større væskeforbrug end her i DK, og Jeg tvivler på at der er steder hvor det er ren H2O i hanerne. Ja, de tørre områder, netop fordi det ikke eller sjældent regner, fx ml. Alice Springs og Adelaide taler et utal af hvide områder i landskabet sit salte sprog, og Libyen som Peter J. nævner. Venlig hilsen, Holger

 • 0
 • 0

Til de vandinteresserede havde DTU's DYNAMO magasin en samling interessante artikler om emnet for et stykke tid siden:

http://www.dtu.dk/upload/dtu%20kommunikati...

Her er de sundshedsmæssige forhold mellem brugen af afsaltet havvand og grundvand belyst i artiklen:

http://www.dtu.dk/upload/dtu%20kommunikati...

hvor forhold lige fra huller i tænderne til hjerte-kar-sygdomme undersøges.

I en anden udgave af bladet kan man også læse mere om Aquaporins teknologi, som, ud fra hvad jeg kan læse af ovenstående, er stort set identisk med Danfoss AquaZ's (ligesom deres forretningsplaner er det):

http://www.dtu.dk/upload/dtu%20kommunikati...

De "hemmelige" specielle formål, nævnt ovenfor i Danfoss artiklen, er sikkert filtre til at gøre vand ultrarent, da vandrensning med aquaporiner kan lave vand 10.000 gange mere rent, end det reneste vand der kan fremstilles i dag.

M.v.h. Tore Dehli Stud. M. Sc. Eng.

 • 0
 • 0

Hej Holger. Det du beskriver lyder ellers også som en fin løsning til varme ulande. Jeg er stadig lidt skeptisk overfor det med mineraler skulle blive skyllet ud. Eller rettere, det bliver de uanset hvad man drikker. Det vigtige er at de bliver erstattet. Her er det så at jeg mener at kosten er langt langt vigtigere end vandet.

Tak for links Tore. Som jeg forstår det med sundheden er der ikke tale om at man risikerer en generel "udvanding" af kroppens mineralbeholdning, men at man kan få lidt mindre af nogle ganske bestemte mineraler. Jeg anerkender fuldt ud pointen med fluor. Det løses nu let med tilsætning. Man er også inde på calcium og magnesium... Her vil jeg fastholde at kosten er den dominerende kilde til disse stoffer. Men det er da muligt at vandet også har en målbar betydning. Igen kan man let tilsætte disse hvis det ønskes.

Et andet aspekt der lige faldt mig ind. I det vand som ikke kommer gennem aquaporin filteret er havvandets mineralindhold opkoncentreret. Det kunne måske gøre det rentabelt at indvinde visse stoffer det. F.eks. ædelmetaller, næringssalte eller uran. Bare en tanke.

 • 0
 • 0

Jeg tænker på hvad man kan regne med at ledningsevnen vil være ned på med sådan et filter. vi bruger i dag omvend osmose + EDI for at komme ned i ledningseven, således at vi kan og må brug det i produktionen. vi skal ned under 0,9 microsimens

 • 0
 • 0

Det er FARLIGT at drikke vand. Jo hvis man ikke har styr på mineral/salt balancen. I forbindelse med det en gang så populære tarmskylning m.m. drak en "klient" ca. 15 liter almindeligt hanevand, hvilket han vist desværre døde af. Han omkom altså.

Trist der ikke oplyses nærmere om de aktuelle trykforhold, da forskellen mellem "rent" vand og salt-vand ligger på ca. 30 Bar, så selv til sodavandsfremstilling skal der bruges et TRyk, for at opnå et produktionsvolumen. ;-)

 • 0
 • 0

Var det ikke også W.C.Fields, der sagde følgende: Jeg drikker aldrig noget, der er stærkere end whisky til morgenmad !

 • 0
 • 0

Flere skriver Osmose men mener de ikke Omvendt Osmose (reverse osmosis) kun en enkelt bruger dette udtryk. På Ghar Lapsi - Reverse Osmosis Plant på Malta smagte jeg på deres "drikkevand" http://www.wsc.com.mt/content/water-produc... Det smagte såmænd helt godt og kun med en enkelt af mig fornemmet bismag. Malta producerer også vand fra Undergrunden mest opsamlet i nogle Gallerier dog kun en forsvindede brøkdel der iblandes det afsaltede vand Trykket på cellerne var enormt og som jeg husker det var udnyttelsen kun en 20 til 30 % men man udnyttede noget af trykket ved at lade spildvandet drive en turbine som så trak noget af energien ud igen.

 • 0
 • 0

så om det i tv men det var jo blot et meget fint filter der lige som i artiklen filtrede ting større end vandmolekyler fra, og slet intet med osmose at gøre så for mig at se er omvendt osmose meget misvisende navn, da der ikke findes omvendt osmose , kun osmose :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten