Dan Jørgensen: Derfor skal vi have en klimalov
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dan Jørgensen: Derfor skal vi have en klimalov

Sammen med repræsentanter for regeringens støttepartier præsenterede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tirsdag regeringens ambitioner for den kommende klimalov ved et pressemøde i Naturcenter Amager Strand. Illustration: Frederik Marcher Hansen

Kun med en lov kan regeringen garantere, at Danmark ender med at leve op til regeringens løfter om at skære 70 pct. af udslippet af drivhusgasser. Det sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ved et klimapolitisk pressemøde tirsdag ved Naturcenter Amager Strand, inden han indledte forhandlingerne om en kommende klimalov.

I første omgang var regeringens støttepartier indkaldt til forhandlinger, og dem er regeringen i forvejen enig med. Derfor bliver det afgørende spørgsmål, ifølge klimaministeren, om også de borgerligere partier vil støtte klimaloven.

Senere på ugen vil de resterende partier i Folketinget blive indkaldt til møde på klimaministerens kontor, hvor man håber på at få så bred en aftale som overhovedet muligt.

Klimaloven forhandles de næste måneder. Efter forståelsespapiret skal der derefter følge en klimaplan, hvorefter der vil blive taget hul på mere konkrete virkemidler.

Også civilsamfundet skal inddrages

Det er ifølge klimaministeren ikke nok at henvende sig til de sektorer, man normalt ville henvende sig til, heriblandt landbruget og transportsektoren.

»Det er vigtigt, at man også inddrager civilsamfundet. Det er netop på grund af et massivt pres fra civilsamfundet og det borgerforslag, som endte i Folketinget, at man i dag tager hul på forhandlingerne om en kommende klimalov,« sagde Dan Jørgensen.

Læs også: Regeringsaftale sætter mål for klima og miljø

Han udtrykte forståelse for, at mange mener, det er et ambitiøst mål, når man endnu ikke har virkemidlerne og teknologien til at nå målet. Det er netop derfor, at målene skal garanteres ved lov:

»Det svarer til, at når det handler om økonomi, så har man en budgetlov. Det betyder, at Folketinget og regeringen ikke bare kan vælge, hvor mange penge der bruges år til år. Nu laver vi så en klimalov, der skal sikre, at der også er balance i klimapolitikken,« sagde Dan Jørgensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I store træk er den co2-reduktion vi har opnået siden 1990, den er opstået ved at flytte industriproduktioner til udlandet og øge co2-udledningen i f.eks. Kina og så skifte gas og kul ud med det i bogholderimæssige sammenhæng co2-neutrale træ som i virkeligheden udleder mellem 30 og 100 % mere co2 end kul og gas.

Er det den vej der skal fortsættes af, for at nå de 70 % reduktion ??

  • 6
  • 10

Skal flere og flere co2-belastende elektronik- og plastprodukter som produceres i Kina og forbruges i Danmark ikke pålægges den danske co2-udledning

Produkter som forbruges i Danmark er reelt en del af Kinas øgede co2 udledning se

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten