Dampturbiner og havvand skal forvandle Sahara til en grøn oase

Strømproducerende drivhuse fyldt med agurker og tomater i Sahara kan om få år blive til virkelighed ved at hente havvand ind i ørkenen og udnytte Solens stråler.

Første skridt tages næste år, når et testcenter opføres, formentlig, i Sydeuropa under navnet Sahara Forest Project. Bag projektet står partnerne Seawater Greenhouse Ltd, Explorer Architecture, Max Fordham Consulting Engineers og den norske miljøorganisation Bellona Foundation.

Testcentret skal afprøve solkraftanlæg, afdampningsmaskiner og algeproduktion, og erfaringerne fra testcentret skal bruges i et senere byggeri af et cirka 20 hektar stort anlæg i Sahara, fortæller rådgiver Joakim Hauge, Bellona.

Ideen er at opbygge et center, så havvand kan ledes ind i ørkenen. Centret skal have et anlæg med spejle, der skal koncentrere Solens stråler mod vandrør eller vandtanke, så vandet fordamper.

Teknikken til at opvarme havvand med solstråler er kendt, og et forsøgsprojekt er allerede i gang i Tenerife, Oman og De Forenede Arabiske Emirater. Firmaet Seawater Greenhouse står bag byggeriet af drivhuset, der bliver kombineret med teknik, der går under forkortelsen CSP (Concentrated Solar Power).

Fordampningen af havvandet skal bruges til at drive dampturbiner til produktion af elektricitet og overskudsvarme, skriver partnerne bag projektet i deres nyeste brochure.

Ørkenluft kondenseres til drikkevand

For at få vand til grøntsagerne bliver luft ledt ind i drivhuset ad en helt særlig vej. Først bliver luften nedkølet og fortættet ved at passere hen over havvand. Det hjælper med at sænke temperaturen i drivhuset med 15 grader celsius i forhold til temperaturen udenfor.

Når luften forlader væksthuset, pumpes det gennem et inddampningsapparat, der hele tiden overrisles med havvand. Vandet er i forvejen blevet opvarmet af sorte rør, der løber frem og tilbage over væksthuset.

På den måde bliver luften gjort endnu mere fugtig og varm, men møder til sidst en slags fordampningsmåtte, som består af lodrette plasticrør. Gennem rørene flyder koldt havvand, der er hentet fra bunden af kølegitrene i den første inddampningsmaskine.

Når den varme fugtige luft møder den kolde overflade, opstår der kondens i form af ferskvand, som kan indsamles i store mængder.

Ifølge partnerne bag projektet bliver der også indsamlet næringsstoffer fra havvandet til at sparke liv i Saharas næringsfattige jord.

Overskudsvand skaber skov ved siden af drivhuset

Teknikken har allerede vist sig effektiv i Oman, hvor Seawater Greenhouse har opført et 1.000 kvadratmeter stort drivhus, der producerer omkring fem kubikmeter ferskvand om dagen.

Beregninger har vist, at fordampningen foregår så effektivt, at overskuddet af ferskvand rækker til, at områder uden for væksthuset kan gøres så frugtbare, at mere hårdføre planter som Jatropha-træet kan vokse. Netop Jatropha-træet bærer på nødder, som har et meget højt indhold af olie og derfor er velegnede til produktion af biodiesel.

Alger skal dyrkes i lukkede beholdere

Netop produktionen af biobrændstof er miljøorganisationen Bellonas indgang til projektet. Her ser man nemlig en mulighed for at dyrke alger i gennemsigtige lukkede reaktorer.

I Sahara Forest Project kan havvand og CO2 sendes ind i beholderne, mens den kraftige solstråling kan holde algevæksten i topform. Den nøjagtige udformning af algebeholderne er endnu uklar, og på tegnebrættet arbejder Bellona også med åbne beholdere.

I nogle områder af Sahara når temperaturen op på 45 grader celsius, og ørkenen bliver bombarderet med så meget energi fra Solen, at eksperter har beregnet, at et område mindre end Portugal kan give energi svarende til alle verdens kraftværker.

Dokumentation

Sahara Forest Projekt (pdf)
Læs mere om Seawater Greenhouse

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

med nye "grønne" idéer som aldrig før. Det ene misfoster efter det andet.

Det er lidt trættende i det lange løb.

Kommer der ikke snart nogle rigtige gennembrud?

 • 0
 • 0

med nye "grønne" idéer som aldrig før. Det ene misfoster efter det andet.

Ja. I dette tilfælde synes jeg dog det ret interessant at se en miljøorganisation som argumenterer for at lave naturen om. Det lyder umiddelbart som en selvmodsigelse.

 • 0
 • 0

5 m3 om dagen i et 1.000 m2 drivhus er ikke vildt imponerende. Jeg har en idé til en langt billigere fordampningsmetode: Overdæk lavvandede havområder op til land med plastikdække og med en frihøjde på et par meter med luft. Luften suges nu ned i underjordiske rør, hvor den meget koldere jord kondenserer vandet som så kan opsamles i tanke.

 • 0
 • 0

Terraforming i bedste sciencefiction stil :-)

Det hele forekommer meget afhængig af at en masse "seriel" teknik hele tiden virker som det skal. Dette i kombination med vild ekstrapolering får det helt ud på overdrevet eftre min mening.

En hel masse der fugerer i "teorien" virker ikk eordenlig i praksis fordi man har antaget lidt for meget undervejs.

Men det skal da blive spændende at se hvad dette "drømmeprojekt" ender med....:-)

 • Jesper
 • 0
 • 0

5 m3 om dagen i et 1.000 m2 drivhus er ikke vildt imponerende. Jeg har en idé til en langt billigere fordampningsmetode:

Ganske meget vand som lige så godt kan tages med.

Formålet er at lave elektricitet, biobrændstoffer, og næringsstoffer, når der er elektricitet i rigelige mængder kan andre anlæg lave vandingsvand.

 • 0
 • 0

Overdæk lavvandede havområder op til land med plastikdække og med en frihøjde på et par meter med luft.

Hvis formålet kun er at producere vand, må der være idelle betingelser her.

Med de ret kraftige temperatursving fra omkring frysepunktet om natten og typisk 57 Grader i skyggen om dagen, burde det være nemt at gemme lidt nattekulde til at kondensere vanddamp produceret på havvand.

Hvis der rejses skov vil temperatursvinget reduceres, det specielle dyreliv fortrænges, og der kan opstå konflikter med de nye skovejere og landmænd, på de rekreative arealer som nu bruges f.eks til Dakar løbet og anden motorsport, og var det forresten ikke meningen at vi skulle have solcelleparker der.

Sahara er på størrelse med USA, så hvis vi tager en bid af gangen og kalder der naturgenopretning,(der var skov og savanne for 5-6000 år siden),så skulle etikken være hjemme.

 • 0
 • 0

Kan rigtig godt lide dit argument om naturgenopretning, men var kloden ikke dækket komplet af vand engang? Det jeg mener er at det kan have uforudsigelige konsekvenser at bruge "naturgenopretnings-argumentet"...

 • 0
 • 0

Sahara er på størrelse med USA, så hvis vi tager en bid af gangen og kalder der naturgenopretning,(der var skov og savanne for 5-6000 år siden),så skulle etikken være hjemme.

Bare man slap lige så let om ved etikken i min branche LOL

Kan den norske miljøorgansation mon svare på hvad dette vil betyde for klimaet hvis det griber om sig?

I så fald må de have nogle modeller der er noget foran...

 • 0
 • 0

For ganske få millioner vil det være muligt at dyrke store arealer af Sahel-området og på den måde få ørkenvandringen til at stoppe.

Man opsætter kvadratkilometer af sortmalede metaldrivhuse, lavet af skrotmetal, hvori havvandet fordampes og ledes ned i jorden, hvor den bliver til rindende vand, som herefter sendes ud i områder hvor der dyrkes diverse afgrøder, som passer til området og som for hver 50 meter beplantes med en dadelpalme, således at området både får sol og skygge.

Vandet fordeles ved hjælp af slanger, således at vandet ikke kommer direkte i forbindelse med jordoverfladen.

Området vil efterhånden få en højere fugtighed, på grund af planternes afdunsning af vand og det omkringliggende område vil med tiden selv begynde at gå i grønt.

Nu er der visse problemer der skal tages hensyn til.

Græshopper eksempelvis. De vil komme i store sværme og fortære store dele af de opdyrkede arealer, men her indsamler man så græshopperne og pulverseer dem til dyrefoder.

Samtidig beplanter man i starten det omkringliggende område med tørkesikre græsser og steppebuske, som alligevel ville være normale plantearter for området. For med dem at stoppe en tilsanding af de dyrkede areal, når der opstår sandstorme.

Når der gøres sådanne projekter, skal de ikke være højteknologiske projekter, men projekter som mennesker med en viden der kan sammenlignes med den viden befolkningen i Danmark havde, i 18-hundredetallet.

På den måde vil det blive de fattige lokale befolkninger der kan arbejde med dem.

Projekter som disse, skal være til gavn for de folk der bor og lever i området og som for øjeblikket lider sult og afsavn.

At gøre denne slags projekter til højteknologiske projekter er for mig at se, som at pisse på den fattige lokale befolkning.

Vi skal ikke ned i Sahel-området og trække vores højteknologi ned over hovedet på den fattige befolkning, som alligevel ikke forstår at bruge den og derfor vil have en fjendtlig indstilling til et højteknologisk projekt.

Skal lokalbefolkningen kunne acceptere projekter som disse, skal det være projekter som de selv skal kunne håndtere med den viden de selv råder over eller meget enkelt og let kan lære at bruge.

Derfor kan de højteknologiske projekter lige så godt droppes og i stedet starte nogle enkle og forståelige projekter, som lokalbefolkning vil kunne få glæde af, på mange måder, uden at vi i den grad trækker det store forkromede vestlige projekt ned over hovederne på dem.

Med venlig hilsen Lars Kristensen

 • 0
 • 0

få ørkenvandringen til at stoppe.

Hvor mange mennesker bor der i udkanten af Sahara, dvs i de områder som om 15 år er blevet til ørken hvis ingen blander sig?

Hvor mange mennesker bor dybt inde i ørkenen?

Hvis vi samtidig med skov/plantagerejsning kan høste samme mængde energi som alle jordens kraftværker tilsammen producerer, på et lille hjørne svarende til Portugals størrelse, er det så slemt?

Er det bedre at bore efter olie i Arktiske egne?

 • 0
 • 0

Hvor mange mennesker bor der i udkanten af Sahara, dvs i de områder som om 15 år er blevet til ørken hvis ingen blander sig?

Hvor mange mennesker bor dybt inde i ørkenen?

Hvis vi samtidig med skov/plantagerejsning kan høste samme mængde energi som alle jordens kraftværker tilsammen producerer, på et lille hjørne svarende til Portugals størrelse, er det så slemt?

Der bor faktisk millioner af mennesker, men de er enten dødsens sultne eller også får de humanitær hjælp fra den velnærede del af verden, som mere elsker deres pc, bil og båd end levende mennesker.

Er det bedre at bore efter olie i Arktiske egne?

Måske var det en idé at stoppe vores fråds af energi og i stedet bevæge os lidt mindre med energikrævende transportmidler og tage lidt mere varmt tøj på, når det er koldt.

Men hvad vi i den velnærede del af verden ikke vil i dag, kommer dine og mine efterkommere til at gøre, under alle omstændigheder, når det er dem der får overdraget den umådelige misbrugte del af Jorden, som de sidste 5 generationer af velnærede mennesker har gjort gold. Fordi de elskede deres døde teknologi og mekanik, frem for det levende liv der forstyrrelse deres velanrettede byer og villahaver.

Du (og jeg) danser faktisk på mennesker grav, som endnu blot er børn eller som end ikke er født endnu og som vil få overdraget den ødelagte Jord af dig og mig.

Kan du (og jeg) være det bekendt?

Vi har allerede gravet den grav vore efterkommere skal ligge i og samtidig pisset og skidt på/i den.

Foregik der noget sådan på en kirkegård, her i Danmark, vil der komme et ramaskrig, men når det er noget der sker på vore efterkommeres grav, så er vi rent ud sagt, pisse ligeglade, for stoppede vi vort eget pisse- og lortegøremål, ville vi jo skulle give afkald på alt vor luksus og vore glade dage vil være til ende.

Men det vil du selvfølgelig ikke så gerne opleve, for du er en narkoman udi nydelse og en narkoman er pisse ligeglad med sine omgivelser, bare han/hun får sit næste fix.

Nyd du blot dine sidste dage, om så de er mange eller få, men glemme skal du ikke, at du er med til mennesker at ihjelslå.

Med venlig hilsen Lars Kristensen

 • 0
 • 0

Fantastisk projekt. Men som en anden er inde på er det mærkeligt at alt skal ende i dyre højteknologiske projekter.

Men da også Oman, Egypten m.fl. bruger el er det jo en god ting at man gør gavn på 2 områder. Man kan så samtidigt også lave simple måder at afsalte på så man får gjort noget for at stoppe spredningen af ørken noget hurtigere.

Så lad os dog se til at komme igang. Jo hurtigere jo bedre.

 • 0
 • 0

Selv om der blandt nordafrikanske stater skulle være blot et enkelt lille land, som ikke er ramt af korruption samt politisk og militær ustabilitet, så er Sahara nok ikke værd at satse på i starten. Tag hellere et af de udtørrede og værdiløse landbrugsområder i sydspanien, og udlæg til projektet.

 • 0
 • 0

Sidder du ikke selv og bruger en computer lige nu? :D Gå du bare ud og tro verden går under, men vi prøver jo på at rette op på verden i disse år, så lad os nu lige udrydde menneskeheden først ikke? ;)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten