Dagens sensation anno 1900: Telegrafering uden Traad

»Man kan kaste elektriske Bølger ud i Luften, til Dels bestemme deres Art og Vej og langt borte atter opfange dem. Dette stemmer saa lidt med den Opfattelse af Elektricitetens Væsen, der for blot faa Aar siden var den gængse, at man uvilkaarligt spørger: hvad er da egentlig elektriciteten?«

Ja, det sidste skændes de lærde vist stadig om. Mens min regnmåler ude i haven sender besked til et display inde i stuen - aldeles trådløst! Ligesom stereoradio, tv, "mobilos" og pc klarer at kommunikere med et væld af tv-leverandører, teleselskaber og internettet over satellitter - og helt uden trådforbindelse.

1900 var ellers spændende nok på mange andre teknologiske områder, som det ganske unge "Ingeniøren" skrev om. Den jydske Jærnbanekommission aflagde således betænkning, og de nye "elektriske Motorvogne" (de første elbiler!) havde været udstillet i Berlin. Betænkningen om "Vestkysthavnesagen", dvs. behovet for havneanlæg i Skagen, Hirshals, Hanstholm og Klitmøller blev ligeledes grundigt behandlet. Men mest fantastisk tror jeg nok var disse års fremkomst af "Telegrafering uden Traad".

Indrømmet - sensationen fremtræder ikke i den mest indbydende opsætning! De næsten fem tætte sider med nogle få diagrammer giver til gengæld "state of the art" om den fantastiske trådløse telegraf - starten på en teknologisk og informationsmæssig revolution. Næh, de var ikke så dumme dengang - og netop derfor kan du for resten sidde og læse dette lige nu - muligvis endda trådløst.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tak ing. og Erik for et fint initeativ

Min svigerfar Knud Madsen var i begyndelsen af tyverne (1920) maskinmester på damperen "Silkeborg", som gik så tæt på sydpolen som man turde på ruten til USA. Silkeborg hade ingen telegraf, og var så lang tid om rejsen, at man i Danmark mente, at den var forlist.

Jeg fik aldrig klart for mig om Silkeborg hade el ombord.

Siden kom Knud Madsen på "Indien" med dieselmotor og telegraf og gik mange gange gennem Panamakanalen på traden til Australien.

Min kone er født 1931 efter landgang!

Så langt rækker "Mand minde", hilser Tyge

 • 0
 • 0

På en tur i Irland (NordIrland) i 2007 besøgte vi "stedet": http://www.geocaching.com/seek/cache_detai...

Samt denne: http://www.geocaching.com/seek/cache_detai... Som handler om det første transatlantiske kabel, der gik i land her på Valentia Island.

Cachen er desværre er arkiveret. Citat:

Bray Head is also where Guiliermo Marconi sent his first historic radio signal over the Atlantic Ocean to America on the 11th May, 1887.

 • 0
 • 0

Tak ing. og Erik for et fint initeativ

Min svigerfar Knud Madsen var i begyndelsen af tyverne (1920) maskinmester på damperen "Silkeborg", som gik så tæt på sydpolen som man turde på ruten til USA.

Globusen var ikke opfundet? USA ligger da kun lidt ude til højre.

 • 0
 • 0

Jamen det var en dansk ingeniør, der etablerede verdens første trådløse kommunitationsforbindelse. Det var fra havnen i Thyborøn til redningsskibet "Vestkysten". Samme Sørensen udførte et vellykket forsøg i marinens regi med trådløs telefoni over en strækning på ca.1 km i Storebælt. Begge dele i sidste halvdel af 1890-erne. Da Marconi sendte testsignaler over Atlanten, var Sørensen med på en lytter med sit grej på Refshaleøen.

 • 0
 • 0

@navnløs

Jamen det var en dansk ingeniør, der etablerede verdens første trådløse kommunitationsforbindelse. Det var fra havnen i Thyborøn til redningsskibet "Vestkysten". Samme Sørensen ...

Sørensen er ikke nem at søge på. Har du et link der beskriver hvad han udviklede?

 • 0
 • 0

@navnløs [quote]Jamen det var en dansk ingeniør, der etablerede verdens første trådløse kommunitationsforbindelse. Det var fra havnen i Thyborøn til redningsskibet "Vestkysten". Samme Sørensen ...

Sørensen er ikke nem at søge på. Har du et link der beskriver hvad han udviklede?[/quote]

Søg på Johan Poul Sørensen og specielt hans bog 'Mine Traadløse Forsøg 1891-96' samt en omtale af ham i 'Elektricitetens Historie og dens Mænd', bind 3, 1940 side 509-522. En kort biografi findes i samme værks bind 2 side 360.

Hilsen Sven

 • 0
 • 0

Af Egon Jensen

Johan P. Sørensen beretter om sit liv og færden i Johan P. Sørensen: 30 Aar på Søen og samme: 30 Aar til Lands. I sidstnævnte om sine tekniske forsøg. Og iøvrigt som angivet af Sven. En mindesten for J.P.S. står i Tebstrup v. gl hovedvej 10 syd for Skanderborg.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten