Dagens 'selvkørende' biler skal stadig have en hånd
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Dagens 'selvkørende' biler skal stadig have en hånd

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Ingen bilproducenter kalder i dag deres modeller for selvkørende, og det er der gode grunde til. For de såkaldte førerassistent-systemer fungerer kun under optimale forhold, og førerens opmærksomhed skal stadig være på vejen. Ingeniøren har prøvet fire af de nyeste modeller, der alle ligger på niveau 2 på skalaen for selvkørende biler, hvor niveau 0 er ingen systemer overhovedet, og niveau 5 er biler uden rat og pedaler, som kan køre overalt i al slags vejr.

Tesla model X

Har 8 kameraer, 12 ultralydssensorer, en fremadrettet radar og en potent computer fra Nvidia til at behandle de mange data. Men softwaren kan ikke følge med den stærkt forøgede regnekraft, og det var ikke muligt at føle en mærkbar forbedring i forhold til en tidligere version. Små forhindringer i vejsiden gav os i flere tilfælde sved på panden, da der skulle undviges hurtigt.

Volvo XC60

Volvo har længe vist prototyper på både selvkørende personbiler og lastbiler. I den nyeste XC60 er der nu installeret et system, der i høj grad matcher Tesla. Kursen på motor- og landeveje blev holdt fint. Men som det også var tilfældet med Teslaen, så tillader systemerne, at man kommer tæt på andre. Det er måske et tilvænningsspørgsmål og en advarsel om, hvordan fremtiden med selvkørende biler kommer til at se ud: Vi kommer til at køre tæt.

Audi A4

Audien skuffede på motorvejen. Den føltes, som om den ‘sejlede’ fra side til side i sporet. I modsætning til Tesla, Volvo og Mercedes ‘hægter’ Audien sig ikke på den forankørende bil for at holde kursen stabil. Funktionen slog også ofte fra, når der manglede striber. Ved kø-kørsel under 65 km/t var der absolut ingen problemer. Audi har netop lanceret den nye limousine A8, hvor det ved kø-kørsel er muligt helt at slippe rattet og køre bilen på niveau 3, altså helt uden at skulle være opmærksom på kørebanen.

Mercedes E

Mercedes er helt sikkert på niveau med Tesla og Volvo. Både motor- og store landeveje kunne forceres med en let hånd på rattet, mens bilen selv fandt sporet. Sammen med Audi og BMW har Mercedes installeret navigations-pakken fra det fælles firma Here (det tidligere Navteq), og det er planen, at bilerne skal udveksle data, så både selvkørende funktioner og sikkerhed kan forbedres. Men turen i Mercedesen var ofte præget af mørke, regn og lav vintersol, og det fik systemet til at slå fra temmelig ofte.

Den samlede oplevelse

Oplevelsen i alle fire biler var, at når der er problemer med afstribning, frakørsler og især dårligt vejr, så gælder det om at holde godt fast i rattet. De selvkørende funktioner gav ro på længere stræk, når vejret var godt. Mere erfarne brugere end undertegnede fortæller, at systemerne gør, at køreturen bliver mere afslappet, og at man er mere frisk ved ankomsten. Men regn, skarp sol og sne på kørebanen driller.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg så hvad der løst kaldes deep learning i 2002 og jeg kunne se det kunne gå hele vejen og selvom de ikke har indfriet det hele endnu så er der for mange der arbejder på det og for meget blod i vandet til at de ikke tager de 'sidste' ret lette skridt hvor det at lære at føre en bil perfekt er en eftermiddags træning.
Deepmind specielt har nogle få med god kompetence og ihærdigt momentum selvom de har 'spildt' deres tid på diskrete problemer såsom go og skak som ikke har direkte relevans i virkeligheden.
I mange år har man overset ret oplagte ting men jeg er bange for at for mange er for sultne nu og jeg forventer lidt at vi ser det første kvantespring indenfor måneder. Og selvom der så stadig mangler abstraktioner så forekommer det som givet at vi marcherer ind på menneskeniveau i ret hurtige progressioner.
Måske af egen komfort kunne jeg håbe det trækker lidt ud så jeg stadig kan se foran dem men det sker nok snart. Det kan blive noget af en omvæltning. Det er positivt i den forstand at vi som samfund kan have absolut materiel overflod uden personlig indsats men der skal laves en stribe vidtrækkende beslutninger og I kan ikke engang lade være med at stemme på højrefløjen der starter krige på baggrund af løgne og sælger os til tyskerne så jeg er lidt bekymret over en brat overgang til et utopi.
Hvordan mon aktiemarkederne reagerer på forventning om overgang til absolut idealistisk kommunisme...
Stribevis af industrier forældes fra dag til dag.

I ved alle sammen hvad UFOer er selvom det ikke er anerkendt som virkeligt. Det teknologiniveau bliver vores på en generation. Der vil være åben kontakt med universets mange civilisationer. Væsener af fantastisk mental kapacitet. Det åndelige vil blive et faktum og til sidst det primære i vores civilisation.
Ingen behøver at arbejde i vores nuværende forstand.
Kunstig intelligens vil blive et meget stærkt redskab men jeg fornemmer at det ikke vil være specielt synligt i dagligdagen. Det vil blive afgrænset, f.eks en rengøringsenhed vil have meget præcis intelligens til at udføre dens snævre arbejde men ellers intet. Den vil ikke have generel mobilitet eller intelligens. Ingen overdrevet styrke, ligesom man ikke laver en køkkenkniv med 1 megawatt motor og 1000 blade.
Den største fare jeg ser er fra vores ringeste i det skjulte (militær etc) som kunne finde på dommedagsoprustning med kunstig intelligens udfra deres absolutte mangle på intelligens og visdom. Og så det faktum at enhver borger har adgang til kunstig intelligens der kan formulere og realisere meget potente enheder på et øjeblik. Inklusiv atomvåben og overlyshastighedsfremdrift. Sikkert også temporal teknologi og ting vi ikke kan forestille os i dag.
Der kommer nogle udfordringer fremadrettet :)
Der er dog dem der spiller med i det høje så det kan sagtens tænkes det bliver 100% tempereret ligesom tingene stort set har været indtil nu.
Der er som sagt nogle der er imponerende dygtige. Mad leet skillz.

Bitcoin er forhåbentligt snart væk i de hashtåger det kom fra. Jeg gætter på 2018. Måske før.

  • 0
  • 0