Dagens gode nyhed: Kina er midt i stort skift fra kul til grøn energi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dagens gode nyhed: Kina er midt i stort skift fra kul til grøn energi

Kina står for omkring en tredjedel af Jordens CO2-udledning. Når verden brænder 1 ton kul af, vil næsten 500 kilo af det gå op i røg og varme i Kina.

Derfor er det et kæmpe skridt i den rigtige retning, når Kina nu kan rapportere, at Riget i Midten i 2015 øgede sin energiproduktion fra solceller og vindmøller med henholdsvis 74 og 34 procent.

Læs også: Nu går det stærkt: Global energi-omstilling er på vej

Imens er Kinas forbrug af kul faldet med 3,7 procent. Det skriver newscientist.com.

Mens 3,7 procent ikke lyder af meget, svarer det til 31,1 gange den mængde, Danmark årligt brænder af. Eller en sjettedel af det kul, USA brænder af, baseret på tal fra 2012.

Miljømæssigt paradigmeskift

»Disse seneste tal bekræfter Kinas rekord-brydende skift i retning af mere vedvarende energi og væk fra kul,« siger Tim Buckley fra Institute for Energy Economics and Financial Analysis i Cleveland, Ohio.

Alene i 2014 øgede Kina sin vindmøllekapacitet med 20,7 gigawatt. Kinas vindmøller leverer dermed en verdensrekord i vedvarende energi med deres enorme ydelse på 32,5 gigawatt.

Læs også: Beijing udsender højeste smog-alarm i år

»Det viser, at vi nu er på et niveau, hvor vedvarende energi kan konkurrere direkte med gas og kul på prisen. Og det betyder, at denne vækst vil fortsætte,« siger direktør for RenewableUK Maf Smith til newscientist.com.

Stadig lang vej endnu

Trods de store forøgelser af grønne energi-initiativer står kul stadig for to tredjedele af Kinas energiforbrug. Landet importerer massive mængder kul, men importen faldt i 2015 med hele 30 procent.

Det peger på, at Kinas kulforbrug har nået toppen, og at udviklingen er ved at vende.

Læs også: I Kina er sol og vind ikke længere for sjov

»Det tyder efterhånden på, at Kinas behov for kul er ved at være mættet og nu gradvist vil aftage,« siger den uafhængige økonom Andy Xie fra Hongkong til newscientist.com

Hvor mange procent udgør vindenergi af den kinesiske elproduction og energiforbrug?

Isolerede vækstprocenter og nameplate effekter er ret så flotte, men fortæller ikke så meget om vindenergiens reelle størrelse og indflydelse på reduktion af forurening.

  • 11
  • 9

Hvor mange procent udgør vindenergi af den kinesiske elproduction og energiforbrug?

I 2014 var el-produktionen 22.9% fra 'renewables'. I dag er Kina et enormt marked for vind-energi, hvilket bl.a. kan ses på at den største producent af vindmøller i verden nu hedder Goldwind, og de er kun meget begrænset på andre markeder end det kinesiske.

Det er forøvrigt ingen nyhed at Kina er ved at skifte fra kul til grøn energi. Det har været en fuldstændig officiel strategi de sidste par år, og man har kunnet se tendensen længe.

Forøvrigt pudsigt at vestens medier konstant er overraskede over Kinas tal. Det er simpel kultur-forskel: når vestlige ledere kommer med en udmelding, så er det typisk et max. (fx. 30% grøn energi kan godt blive 29%, og så kaldes det en succes). I Kina er en udmelding noget man SKAL nå, ellers er det pinligt for regeringen og dermed hele landet (30% mål kan derfor blive til 35%, til gengæld kommer de med lavere mål end vesten).

  • 26
  • 0

Citat: "Dagens gode nyhed: Kina er midt i stort skift fra kul til grøn energi"

....efterfølges af et billede af et ellers ubebygget skovområde hvor tusindvis af træer tydeligvis er fældet for at gøre plads til vindmøllerne.

Hvad gør vi ikke for naturens skyld? :-)

  • 6
  • 30