Dagen efter, at F-35B blev brugt i kamp første gang, gik det første fly tabt

Fire F-35B Lightning II fra Marine Fighter Attack Squadron 211, 13th Marine Expeditionary Unit (MEU) på opgave i Stillehavet tidligere i år. (Cpl. Francisco Diaz) Illustration: Cpl. Francisco Diaz

Den 27. september kom et amerikansk F-35-våben i kamp for første gang. Der var tale om et F-35B-fly fra US Marine Corps, som fløj fra et amfibiekrigsskib og angreb mål i Afghanistan for at støtte landstyrker.

Milepælen var dog knap passeret, før marinekorpset måtte rapportere flere ‘breaking news’ – med negativt fortegn: Dagen efter havarerede et af deres F-35B nemlig under træning hjemme i USA.

Det er det første F-35-fly, der går tabt, siden flytypen gik i luften for snart 12 år siden.

Piloten skød sig ud

Ifølge Marine Corps Air Station Beaufort styrtede flyet omkring kl 11.45, lokal tid fredag, i nærheden af Little Barnwell Island, som ligger ved atlanterhavskysten cirka 50 kilometer sydvest for Charleston i South Carolina.

Her lastes våben om bord på et F-35B på dækket på USS Essex (LHD 2). Illustration: Lance Cpl. A. J. Van Fredenberg

Piloten skød sig ud og blev udskrevet fra sygehuset senere samme dag. Heller ikke på landjorden kom nogen til skade ved ulykken. MCAS Beaufort har foreløbig ikke givet nogle oplysninger om årsagen til havariet eller afsløret andre detaljer om den igangværende undersøgelse.

Flyet tilhørte Marine Fighter Attack Training Squadron 501 (VMFAT-501), der hører under 2nd Marine Aircraft Wing.

US Marine Corps (USMC) var de første til at tage F-35 i operativ brug (IOC) i 2015, året før US Air Force, der benytter F-35A – samme flytype, som Danmark har indkøbt.

Det er snart 18 år siden, prototypen X-35A gennemførte sin jomfrutur (24. oktober 2000), og 12 år siden F-35A’s jomfrutur (15. december 2006). Over 320 fly er nu leveret og taget i brug rundt om i verden.

Over Afghanistan

Det var altså dagen før ulykken, torsdag den 27. september, at F-35B blev sendt i kamp for første gang. USMC, som erklærede initial operativ kapacitet med F-35B allerede i 2015, har i flere uger været i Mellemøsten med USS Essex – et amfibisk landingsfartøj i Wasp-klassen.

USS Essex, som tilhører Marine Fighter Attack Squadron 211, 13th Marine Expeditionary Unit (MEU), sejlede fra San Diego i juli. Fartøjet rejste først til Adenbugten og satte siden kurs nordpå mod Omanbugten og Den Persiske Bugt.

De amerikanske myndigheder beskriver turen som vellykket uden dog at give detaljer om, hvor og med hvad der præcist blev angrebet, ud over at der har været snak om at yde flystøtte til landets egne landtropper i Afghanistan. I videoen herunder, som USMC har frigivet, ser det ud, som om der lastes en GPS-styret bombe og 25-millimeter ammunition til GAU-22-maskingeværet, som flyene må have med som våben under brug.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det er første gang, amerikanerne har anvendt våben i kamp med F-35. De er imidlertid ikke de første ud af de 12 F-35-nationer, der har gjort det. I maj offentliggjorde det israelske luftvåben (IAF), at de havde brugt deres F-35I Adir til at angribe landbaserede mål i Libanon og Syria.

Britiske fly på hangarskib

F-35B er STOVL-varianten (short takeoff/vertical landing) af kampflyet og bruges, eller er ved at blive taget i brug, af USMC, Storbritannien og Italien. Som navnet indikerer, må et F-35B med våben og fyldte brændstoftanke som udgangspunkt lette konventionelt, men det kan til gengæld lande vertikalt.

F-35B landede vertikalt til søs første gang den 3. oktober 2011 på USS Wasp, og dette skib blev anvendt til tests i flere perioder. Wasp-klassen benyttes blandt andet af fly, som både kan lette og lande vertikalt – MV-22 Osprey og helikoptere – mens USS Essex/VMFA-211 nu har erstattet AV-8B Harrier II med F-35B.

To britiske F-35B Lightning II landede for første gang på det nye hangarskib HMS Queen Elizabeth i forrige uge. Illustration: Dane Wiedmann

I hælene på USMC følger nu britiske Royal Air Force (RAF), som hentede sine fire første F-35B til hjemmebasen RAF Marham i Norfolk 6. juni. I forrige uge landede to britiske F-35B på HMS Queen Elizabeth for første gang, og nu begynder hangarskib-testene.

Det er 617. eskadrille, der er genopstået som RAF’s første operative F-35-eskadrille. Eskadrillen har i nyere tid opereret fra Lossiemouth i det nordlige Skotland med Tornado GR4 og er mest kendt for sine dæmningsbombeaktioner under Anden Verdenskrig, der gav dem tilnavnet ‘Dambusters’.

Fremover skal eskadrillen, med mandskab fra RAF og Royal Navy, operere fra både Marham, HMS Queen Elizabeth og det kommende HMS Prince of Wales.

Artiklen er fra tu.no

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan er de to begivenheder overhovedet relaterede? Et fly bruges for første gang i kamp, dagen efter styrter et tilsvarende fly på en træningsmission. Kære ing.dk, det lugter af, at I har prøvet at skabe trafik ved at insinuere at flyet er tabt i kamp, dagen efter det er indsat. Clickbait? Det burde I holde jer for gode til...

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten