Dagen derpå for Richard III-skelet: Sådan så han ud

Et er at finde et skelet og et kranium fra en afdød konge, noget andet er få pustet liv i historien.

Det er lige præcis, hvad der er sket, efter at det i går blev afsløret, at det vitterlig er resterne af den engelske konge Richard III, som arkæologer fandt den 12. september 2012 under en offentlig parkeringsplads i det centrale Leicester.

Forskere ved det lokale universitet har taget dna-prøver fra både en knogle og en tand og sammenlignet med en nulevende direkte efterkommer af Richard III's søster Anne af York. Og forskerne er ikke i tvivl: Skelettet er uden tvivl Richard III, lød meldingen mandag.

Læs også: Richard III: Sådan så han ud

Læs også: Dna-prøven er klar: Skelet fundet under P-plads i Leicester er Richard III

Richard III blev dræbt i slaget ved Bosworth i 1485, og forskerne har hele tiden vidst, at han ville være begravet et sted i Leicester. Det kloster, hvor liget var stedt til hvile, var for længst jævnet med jorden. Derfor var forskerne ikke sikre på, hvor de skulle finde de jordiske rester af den afdøde konge.

Sideløbende med afsløringen af, om skelettet vitterligt er Richard III, har forskere arbejdet på at skabe en model af kongens ansigt.

»Hans ansigt er genskabt ud fra en videnskabelig tilgang, baseret på anatomiske målinger og tolkninger og ved hjælp af 3D-teknikken stereolitografi. Hovedet er desuden malet og udstyret med glasøjne og paryk med forlæg i de eksisterende portrætter for at give en realistisk og kongelig fremtoning,« siger professor Caroline Wilkinson fra kranieidentifikationscentret på Dundee University i en meddelelse om arbejdet.

Efter hendes opfattelse afslører det rekonstruerede ansigt et langt blødere og mere tankefuldt ansigt end det, som eftertiden har udstyret Richard III med.

Forskerne har brugt samme fremgangsmåde, som når kriminalteknikere prøver at rekonstruere ansigter på baggrund af kranier.

Det er Richard III Society, der har bestilt og betalt for rekonstruktionen.

Dokumentation

Dundee University: CAHID and DJCAD experts reconstruct face of Richard III 528 years after his death
Richard III Society: 528 YEARS AFTER HIS DEATH, FACE OF RICHARD III IS UNVEILED
Leicester Universitets hjemmeside om Richard III

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Må meget pardon, men han ser da godtnok androgyn ud, hvis jeg ikke havde læst at det var en mand ville jeg så bestemt havde troet det var en kvinde, især når han ikke har skæg!

  • 0
  • 0

Bemærk at maleriet i galleriet "Richard III: Sådan så han ud" og betegnet "Richard III som han er afbilledet i sin samtid" er fra ca. 1520, altså 35 år efter Richards død. Omend det menes at være baseret på et ældre maleri, ser han en hel del ældre ud end sine 32 år.

For interesserede er der ret meget at læse på de to pro-Richard sites http://www.richardiii.net/ (UK) og især på http://www.r3.org/ (USA), som har et omfattende onlinebibliotek http://www.r3.org/bookcase/

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten