Dagbog fra COP27: Valg af uddannelse kan være det vigtigste klimavalg
Jeg deltager på klimatopmødet for første gang. Det har gjort stort indtryk på mig, både personligt og professionelt.
Det er en helt særlig oplevelse at føle, at man møder hele verden på et og samme sted. At man sidder i bus på vej til mødet blandt mennesker fra hele verden, som alle arbejder, hver på sin måde, for den samme sag – nemlig klimaet.
Mødet i bussen med en person fra øerne i Stillehavet, som er frustreret over langsomme forhandlinger uden handling – hvilket er afgørende for hans nærmeste fremtid.
Pakistans pavillon, som i en få minutters video opsummerer de klimakatastrofer, oversvømmelser, temperaturrekorder og skovbrande, landet har oplevet i løbet af det seneste år, og som har efterladt over 30 millioner mennesker uden hjem, skoler og infrastruktur.
Jeg deltager i debat med en virkelig inspirerende aktør fra Kenya og aktiv i Afrikas World Green Building Council.
Vi diskuterer byggeriets problemstillinger, hvor hun skal se ind i en helt anden problemstilling, end vi gør – at 70 procent af den samlede bygningsmasse som forventes i Afrika i 2040, endnu ikke er bygget.
Det sætter tingene i et kontrastfyldt perspektiv. I Danmark taler vi om at bryde siloer ned i byggeriet, og jeg føler, at vi er blevet gode til det. Men jeg kan se, at mine internationale projekter muligvis har haft for ensidigt europæisk fokus.
Byggeriet behøver viden og færdigheder
På COP’en har IDA og Velux afholdt en paneldebat om uddannelse og færdigheder i den grønne omstilling af byggeriet, modereret af Nadia Gulestrup, Danmarks ”youth delegate” til FN. Ing.dk bringer i uge 45 og 46 en dagbog fra klimatopmødet i Sharm el-Sheikh fra en række gæsteskribenter:DAGBOG FRA COP27
Vi indledte diskussionen med bygningers rolle i den grønne omstilling.
Med bygningers globale udledning på omkring 40 procent af de samlede drivhusgasser, er bygninger afgørende, både det eksisterende byggeri og alt det nye, vi bygger.
Den gode løsning ét sted, er desværre ikke nødvendigvis den bedste løsning et andet sted, hvilket gør det hele meget komplekst. Det er derfor helt afgørende med færdigheder og viden for at navigere sig frem til de bedste løsninger i den grønne omstilling i byggeriet.
I panelet havde vi fornøjelsen af at diskutere med Paola Camilli fra BWI Building and wood workers’ international, som er en international paraplyorganisation for bygningsarbejdere.
Set i et globalt perspektiv er renovering af eksisterende byggeri helt afgørende for den grønne omstilling. Vi var enige om, at det kan være komplekst, fx for en husejer, at navigere i, hvad der bør renoveres hvornår, og hvilken løsning der skal vælges.
Paola påpegede, at den gode håndværker har en afgørende rolle i at hjælpe husejere med at finde den gode løsning, hvilket også blev støttet af Kurt Emil Eriksen fra Velux.
Det kræver langt mere fokus på viden om klimarigtige løsninger i håndværkeruddannelserne, og når det gælder udvikling af de vejledninger, håndværkerne efterfølgende skal benytte, når de er kommet ud på arbejdsmarkedet. Paola havde en klar holdning om vigtigheden af at sikre anstændige og sikre arbejdsforhold for at tiltrække unge mennesker til byggeriet.
De garvede sammen med de nye
Nyuddannede ingeniører med viden indenfor livscyklusvurderinger og de nye klimakrav i Bygningsreglementet i Danmark har en afgørende rolle for at sikre succesen, når det rulles ud i januar 2023.
Vi diskuterede nødvendigheden af at skabe et godt partnerskab mellem fx de garvede ingeniører med mange års erfaring i byggeriet - og de unge ingeniører med den nye viden om byggematerialers klimabelastning.
Men de unge kan ikke klare det alene, og derfor er der behov for meget mere efteruddannelse. Vi er nok vant til gode forhold i Danmark, hvor vi i høj grad får vores efteruddannelse i arbejdstiden. Paola anbefalede da også netop investeringer i uddannelse og retten til uddannelse i arbejdstiden som vigtige prioriteter.
Vores diskussion mundede ud i en konklusion om, at uddannelsesvalget kan være det vigtigste klimavalg, man tager som en ung person – og at man i byggerifaget kan gøre en kæmpe forskel i Danmark og hele verden.
