Dagbog fra COP27: Klimaviden skal bygges ind i uddannelserne
Klimakrisen er nærmest afgrundsdyb, men på det igangværende COP27-topmøde er der alligevel er vis afklarethed.
De mange detaljer i Paris-aftalen, der skulle forhandles på plads, er nemlig ved at være i orden, og spillebanen er på den både befriende klart tegnet op.
Ingen undskyldninger for at sidde på hænderne kan godtages, og som det gælder i livet helt overordnet, er tomme løfter intet værd. Kun handling tæller.
Danmark, Sverige og Norden har pavilloner, der viser teknologier og fortæller historien om, hvor langt vi er, når det gælder den faktiske handling.
Og vi er med som IDA, fordi vores medlemmer er dybt involverede i at udvikle klimaløsninger og implementere energieffektiviseringer, fjernvarme, vedvarende energi og alle de andre teknologier, der hver især bidrager i retning af et klimaneutralt samfund. Det kan jeg som ingeniør være med til at udbrede for mange, mange relevante deltagere her på COP27.
Mens forhandlingerne kører sit eget spor, er hele det handlingsanvisende spor udenom simpelt sagt en mangfoldig demonstration af forandring.
Det gælder byggeriets gigantiske potentiale, transportens komplette transformation og reel genanvendelse af ressourcer i alverdens varer i hidtil uset grad.
Fra oliearbejder til vindarbejder
På COP mødes hele verden.
Det er derfor også muligheden for at finde ud af, hvor alle andre står i det fælles projekt om at reducere klimagasudledningerne. Vi ønsker i Danmark at vise vejen for, hvordan man kan gennemføre den grønne omstilling. Og fra IDA med flere ønsker vi at gøre det på en måde, hvor ingen efterlades på perronen med forældede uddannelser og kompetencer, som kræver opdatering og udvikling.
Ing.dk bringer i uge 45 og 46 en dagbog fra klimatopmødet i Sharm el-Sheikh fra en række gæsteskribenter: Læs også: Dagbog fra COP27: Valg af uddannelse kan være det vigtigste klimavalg Læs også: Dagbog fra COP27: Klimabistand er givet til fattige lande som dyre lån Læs også: Dagbog fra COP27: Vi skal se på CO2-udledning i bygningers samlede levetid Læs også: Dagbog fra COP27: Invasionen i Ukraine har også klimaperspektiver Læs også: Dagbog fra COP27: Retfærdig omstilling er et vigtigt omdrejningspunkt for holdbare klimaløsningerDAGBOG FRA COP27
LÆS OGSÅ:
Det handler blandt andet om, at vi har erfaring med omskoling af oliearbejdere, der rykker over i vindenergien med samme adresse i Esbjerg.
Den opgave har man mange steder i verden - ofte i langt mere omfattende målestok. Nogle af vores vigtigste allierede på et klimatopmøde er derfor helt naturligt den globale fagbevægelse, hvor vi kan lære en masse af hinanden.
Men vores eksempels magt består også i stærke uddannelsesinstitutioner, der med hjælp fra sådan nogle som os lige nu er dybt optaget af at afklare, hvilke evner og fokus vi skal sørge for, at de unge nyuddannede har med sig for at kunne løfte den grønne omstilling.
Lille land og store visioner
Vi skal kort sagt både uddanne nok af de rette, og de skal have de rigtige redskaber med, så eksempelvis bygningsingeniøren forstår klimaeffekten af sine materialevalg.
Stærke uddannelser og mange nyuddannede er dog ikke nok i sig selv, vi skal også sikre efteruddannelse af alle de mange, der allerede er på arbejdsmarkedet. Vi skal sørge for, at også de erfarne får den nødvendige klimaviden og at medarbejdere, hvis brancher reformeres, får hjælp til at kunne følge med og bidrage inden for fremtidens løsninger.
Vores danske eksempel skal give mening at følge for andre, både når det gælder konkrete løsninger, uddannelser og arbejdsstyrke.
For Danmark er i det store billede et lille land, men vores løsninger har globalt potentiale. Det kræver udsyn at forløse det, hvilket i sagens natur findes i overflod her. Og vi tager i den grad også inspiration med hjem, for COP handler netop om at lære af hinanden. Derfor er det faktisk let at blive motiveret af at være her, selv om opgaven i sig selv er kolossal og konsekvenserne faretruende.
