DAGBOG FRA COP26: What happens in Glasgow … må ikke kun blive i Glasgow

Der er blevet lovet meget her på COP26 i år. Alle løfterne kommer ikke til at gå ubemærket hen, for selv om verdenslederne, ping’erne og alle os fra diverse organisationer snart vender snuden hjem til vores egne lande, er vores opgave nu at holde et skarpt øje med, om de flotte løfter nu også bliver overholdt.

En af de gode aftaler her på COP’en er det dansk-costaricanske projekt, Beyond Oil & Gas Alliance - BOGA. Det er en god nyhed, fordi det løfter olie og gas op på COP26-dagsordnen, der ellers i alt for lang tid har handlet mest om kul.

Landene, der tilslutter sig alliancen, lover at stoppe med at indvinde olie og gas i 2050.

Og selvom kun 6 lande og stater er med, så tager BOGA fat på en af ’de varme kartofler’ nemlig at de fossile energikilder skal blive, hvor de kommer fra, nemlig i jorden.

Derfor er det faktisk et glimrende projekt, Dan Jørgensen og Danmark har gang i her.

Man bliver glad, når man ser stater og lande støtter op, selvom det jo ikke ligefrem er de største olie- og gasproducenter, der er med.

At staten Quebec i Canada er med er godt – men hvis hele Canada en dag tilslutter sig aftalen, bliver det endnu bedre. For Canada har gang i noget rigtig skidt med fossiludvinding fra tjæresand, der ikke bare er en dårlig klimaidé, men også noget værre hø for naturen i nærområdet.

Onsdag var olie og gas også på tapetet i den danske pavillon på COP26. Danske virksomheder præsenterede begejstret den danske beslutning om at stoppe for eftersøgninger af olie og gas. Da moderatoren i debatten spurgte: Var der slet ikke nogen, der satte sig i mod, og alle tre deltagere sagde:

»Næh vi kan alle se, at den grønne omstilling er bedre for os, og den danske regering er eminent til at samarbejde med virksomhederne. Der blev afsat nogle midler til efteruddannelse, så nu dropper vi olie.«

Jeg er ret meget i tvivl, om det altid er den bedste storytelling, vi har gang i internationalt. For helt ærligt, det var jo ikke sådan, at begejstringen var stor, da de første forslag kom om at stoppe for ottende udbudsrunde i Nordsøen allerede i 2019.

Esbjergs borgmester synes da, det var ret ærgerligt og var bekymret for arbejdspladserne i området – og olie- og gasindustrien klappede altså heller ikke i hænderne.

Internt i fagbevægelsen var der jo faktisk heller ikke noget, der lignede enighed. Det var heller ikke industrien, der gik forrest og bakkede op om borgerforslaget om stop for ottende udbudsrunde, som vi i IDA stod bag sammen med DM og Greenpeace.

Men enten er hukommelsen virkelig kort i industrien, eller også er vi bare meget bange for at vise, at selv i den grønne foregangsland Danmark er alt ikke harmoni.

Der kommer ikke noget godt ud af, at vi holder så fast i glansbilledet i udlandet. For hvordan får vi nye lande med i BOGA, hvis vi lader som om, der ikke skal forhandlinger til? Hvis vi opfører os som om, der ikke er konflikter?

For vi har jo en måde, vi arbejder med at løse konflikter på arbejdsmarkedet i Danmark.

Det kalder vi trepartsforhandlinger – og alt andet lige er det sgu en vigtigere historie end glansbilledet. Det kan man faktisk bruge til noget i Canada, Nigeria og Rusland og jo også i værtslandet for årets COP, Skotland, hvor stop for olie- og gasudvinding virkelig kunne rykke klimadagsordenen.

Derfor håber jeg på, at alt det, der er blevet sat gang i her i Glasgow, fortsætter med at sprede sig også efter Glasgow.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sådan en udmelding om stop for ny efterforskning klinger noget hult, medmindre deltagerne samtidig holder deres import af fossiler konstant eller mindsker den.

Det kræver enten energibesparelser og/eller at der sikres grønne alternativer. Alternativerne er måske dyrere energi men det kræver blot politisk vilje.

 • 4
 • 10

En af de gode aftaler her på COP’en er det dansk-costaricanske projekt

uha da da!: Costarica kan ikke undgå at give ubehagelige associationer til Karen Christiana Figueres (Olsen):

Three years ago, while pushing for the Paris Climate Accord, U.N. climate official Christiana Figueres described the strategy this way: “This is the first time in the history of mankind that we are setting ourselves the task of intentionally, within a defined period of time, to change the economic development model that has been reigning for at least 150 years, since the Industrial Revolution.”

https://www.heritage.org/energy-economics/...

Dér slap katten vist ud af sækken? ;)

 • 3
 • 16

Utroligt at redaktionen forestiller sig at man kan slippe afsted med sådan noget uden at der er en vågen læser der opdager det

enig! Her et anderledes 'take':

The degeneration of the society has led to the birth of an entire extraordinarily annoying and idiotic parasitic class that believes that they are doing a very important work e.g. if they fly to a distant hotel for 2 weeks, babble nonsense that reveals their complete scientific illiteracy, and then they sign a hateful remark about King Coal, the 964,253rd such remark. Some of the "work" was probably all about the selection of the key word. "Phaseout" defeated "suppression" and even "ching-queng-kung-pao" (the "right" translation of the hostile verb to other languages surely consumed the work of hundreds of translators for many hours: Czech alarmists seem to have adopted "odklon" which could be back-translated as "deflection"). The word "phaseout" is the product of their work. They imagine that they are really controlling the world, they have eaten Solomon's excrement which promoted them to the smartest people in the room, and their choice of the word "phaseout" has the value of trillions of dollars that they deserve to be paid...

https://motls.blogspot.com/2021/11/the-abs...

Dansk opkog i denne, alternative nytårshilsen:

https://klimarealisme.dk/2021/12/31/lubos-...

 • 3
 • 15

Her et lille citat fra den danske oversættelse af Luboš Motls nytårshilsen til deltagerne i COP :

Selv om nogle af passagerne om fremtiden var mere klart definerede, betyder det stadigvæk ikke, at disse passager har noget som helst at gøre med sandheden. Disse sætninger er bare ønskede spådomme fra idioter, der tror at de er ca. 1000 gange mere vigtige og magtfulde, end de er i virkeligheden.

Det undrer mig lidt at, han gider hidse sig sådan op over nogle mennesker, som hverken er "vigtige eller magtfulde" ...

I øvrigt synes jeg, at Motls udgydelser tyder på, at nogen må have byttet hans hjerne ud med en skraldespand fyldt med usorteret og klamt affald ... (for nu blive i stilen ).

 • 10
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten