I dag er råbene stilnet af, og der er stadig ingen penge til at rydde op i Grindsted

Illustration: Scanpix

Borgmesteren blev forstyrret i morgenkaffen en journalist kl. 6.30 om morgenen, lystfiskerformanden fik lov til at vise sin å frem på landsdækkende tv, og oppositionen kunne vise sin forargelse.

Reaktionerne på Ingeniørens forsideartikel om forureningen af Grindsted Å fyldte godt op i medierne i fredags, da avisen var på gaden. 100 kg kræftfremkaldende vinylklorid årligt var for meget for politikerne, særligt de lokale. Da journalisterne begyndte at ringe, stod de klar med bekymrede miner.

Læs også: DTU-tal afslører voldsom forurening fra gammelt giftdepot i Grindsted

Men her mandag er sagen igen glemt og gemt. Forureningen, som er årtier gammel, ligger lige så solidt i fire depoter under Grindstedværket, og der er stadig ingen, som har fundet pengene til at fjerne den – endsige undersøge, hvor dyr en oprydning vil blive.

Miljøministeren: Vi må se på det næste år

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) opsummerede meget godt debatten. Han pointerede over for Danmarks Radio, at regionerne har ansvaret for at rydde op på forurenede grunde. De er blevet bedt om at identificere de steder, hvor jordforurening truer vandmiljøet. Det arbejde foregår til og med i år. Derefter skal aftalen med regionerne genforhandles.

»Vi må se på det til den tid,« sagde han.

»Vi har bedt regionerne håndtere det her, og de har cirka 420 millioner kroner om året, og det er altså deres ansvar at prioritere de midler,« som ministeren udtrykte det.

Læs også: Region Syddanmark: Vi har ikke penge til at rydde forurening af Grindsted Å

S: Grindstedværket er en af vores topprioriteter

Tilsvarende roligt tog oppositionen det ikke, her den socialdemokratiske miljøordfører Christian Rabjerg Madsen, som igen ifølge Danmarks Radio var »forarget«.

»Grindstedværket vil være en af vores topprioriteter, når vi senere i år skal forhandle om jordforurening,« sagde han.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Den lokalt valgte partifælle Troels Ravn stillede hurtigt et spørgsmål, som Esben Lunde Larsen skal svare på i Folketinget onsdag, selv om svaret allerede er faldet i medierne:

»Er det ministerens vurdering, at vi i Folketinget bør agere og træde til med hjælp til afvikling af den voldsomme og kræftfremkaldende forurening i Grindsted, som Ingeniøren den 25. januar 2018 afslørede på baggrund af ny forskning fra DTU?«

SF: Toppen af isbjerget

SF ventede ikke på at blive ringet op af journalister, men udsendte en pressemeddelelse. Heri slår partiformand Pia Olsen Dyhr til lyd for at oprette en fond på en milliard kroner til at rydde op i jordforureninger:

»Grindstedværket er bare toppen af det her isbjerg. Jeg håber virkelig, at den her forskning gør det klart for alle, at vi ikke bare kan gå og vente på, at problemet løser sig selv. Det er simpelthen uansvarligt.«

»Igen og igen har vi skullet høre på dårlige undskyldninger om, at man ikke kender risikoen, og måske er det ikke så slemt. Den her forskning viser jo, at hvis man har den indstilling til jordforurening, så handler vi først, når det er gået galt. Det holder jo ikke en meter,« siger hun i pressemeddelelsen.

Hvor ligger Danmarks mest forurenede grunde?

Og så var der borgmesteren i Billund Kommune, Ib Kristensen (V), som intet havde hørt om kræftfremkaldende stoffer i Grindsted Å, da journalisterne begyndte at ringe. Sidst på fredagen havde han fordøjet Ingeniørens oplysninger tilstrækkeligt til gå i offensiven. Ikke, at der er så meget for kommunen at gøre, når nu Region Syddanmark har ansvaret for de forurenede grunde.

»Men jeg har noteret, at regionen ikke har penge til at gøre noget her og nu. Med de nye oplysninger har vi i Billund Kommune et omgående behov for, at borgerne i Grindsted kan få information. Derfor er det vigtigt, at vi omgående kommer i dialog med Ministeren. Jeg har orienteret formand for Regionsrådet Stephanie Lose om, at jeg ønsker et fælles møde med ministeren og regionen,« lød hans budskab i en pressemeddelelse.

Nu er depoterne under Grindstedværket og Kærgaard Klitplantage, hvor spildevandet også blev dumpet, langt fra de eneste giftgrunde herhjemme. Flinke læsere kan måske hjælpe os ved at nævne de største forureningssager, som vi endnu ikke har ryddet op i, i debatten under artiklen, ud over måske Høfde 42, som nok også ringer en klokke hos mange.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

100 kg kræftfremkaldende vinylklorid årligt var for meget for politikerne, særligt de lokale.

Politikerne var i sin tid meget interesseret i, at Grindstedværket beskæftigede en masse mennesker, særligt de lokale. Folketingspolitikerne besluttede med miljølovgivningen, at man bare kunne hælde vinylklorid o.a. direkte ud på jorden. Så det er vel egentlig politikerne der ansvarlige for forureningen? Og de (samfundet, os) skal betale for oprydningen.

Hvis nogen kan argumentere for, at Dupont skal betale, så lytter jeg gerne.

 • 5
 • 1

Der må være nogle kloge hoveder her der kan svare på ,om man ikke kan lave et bassin med aktiv kul som vandet fra grindsted å kan løbe igennem. Og herved forholdsvis billig kan rense vandet?

 • 0
 • 1

Det er utroligt, at det forlanges at myndighederne skal tage stilling til og bevilge hundrede af millioner kr. til noget, der endnu ikke er dokumenteret. Hvor er undersøgelsesrapporten eller den videnskabelige artikel, der ligger til grund for Ingeniørens sensationsjournalisme?

 • 2
 • 1

Folketingspolitikerne besluttede med miljølovgivningen, at man bare kunne hælde vinylklorid o.a. direkte ud på jorden.

Mage til vrøvl skal man lede længe efter. Det meste deponering er sket før miljølovgivningen blev gennemført, og lovgivningen ville aldrig tillade at vinylchlorid blev hældt direkte ud på jorden. Det kan heller ikke lade sig gøre, fordi vinylchlorid er en gas!

Grindstedværket anvendte ikke vinylchlorid. Det er tilsyneladende blevet dannet i små mængder ved nedbrydning af tri- og perchlorethylen i affaldsgrupperne. Der er formentligt fordampet mere vinylchlorid fra grupperne, end der er sivet ud i åen, hvor de 300 gram om dagen (hvis tallet er rigtigt) ikke vil gøre skade. Det vil hurtigt fordampe eller hydrolyseres. Det medfølgende trichlorethylen vil formentligt forekomme i meget højere koncentration i åvandet. Hvorfor ignoreres det? Lad os nu få den spændende forskningsrapport på bordet!

Det vinylchlorid, der er fordampet fra grupperne gennem årene, er nok et større sundhedsproblem for Grindsteds borgere end udsivningen til åen.

 • 3
 • 0

Der tales op oprensning af Kærgård Kiltplantage, som er et ufrugtbart område, hvor der ikke kan vokse andet end forkrøblede nåletræer.

Hvad skal der ske med de kemikaliemættede sand, hvis det graves op og køres "bort" af tusindvis af lastvognstræk?

Er det ikke bedre at lade det ligge, som et skammens mindesmærke over tidligere tiders tankeløshed?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten