Fra i dag kan du roame frit - men to teleselskaber vil allerede undtages

Illustration: Rambøll Tele

Danske teleselskaber har modvilligt tilpasset sine abonnementer til EU’s krav om, at man fra i dag skal kunne tale, SMSe og bruge data i alle EU-lande uden at blive opkrævet ekstrabetaling.

Selskaberne har, fra de nye EU-regler først blev foreslået, klaget over, at de kommer til at hænge på store regninger fra udenlandske teleselskaber, når danskerne har været på ferie – regninger, som de tidligere har kunnet sende direkte videre til kunderne.

Den situation har fået to teleselskaber til at søge Energistyrelsen om at blive undtaget fra de nye regler, allerede inden de trådte i kraft i dag. Det oplyser kontorchef i Energistyrelsen Jakob Henrik Juul til Ingeniøren.

Læs også: Myndigheder ‘undrer sig’ over nye mobilabonnementer

»Jeg kan ikke oplyse navne på selskaberne, men vi har fået to ansøgninger. Den første var ufuldstændig og den anden har vi netop modtaget i går sent på eftermiddagen,« siger han, og tilføjer at det derfor ikke endnu har været muligt at tage stilling til de to ansøgninger.

Muligheden for at blive undtaget gælder selskaber, hvis økonomi påvirkes uforholdsmæssigt meget af roaming-udgifterne.

Læs også: Klar besked til danske teleselskaber: Roaming er en dårlig undskyldning for jeres prisstigninger

Flere selskaber bevæger sig på kanten

Som Ingeniøren tidligere har skrevet, har flere selskaber lanceret abonnementer, der til forveksling ligner hinanden bortset fra muligheden for EU-roaming.

De to typer abonnementer må imidlertid ikke være identiske bortset fra EU-roaming og pris. Det opfatter den nye forordning som en indirekte ekstrapris på roaming, hvilket er imod reglerne - og det er netop denne type abonnementer, Energistyrelsen har advaret selskaberne imod.

Læs også: Sydeuropæere skal betale for danske turisters mobiltrafik

»Vi har været i dialog med nogle selskaber om, at de skulle genoverveje deres abonnementer, men reglerne er jo først trådt i kraft i dag, så før i dag er der ingen, der har overtrådt reglerne,« siger Jakob Henrik Juul.

Blandt andet på grund af de nye regler ændrer abonnementerne sig nu så hurtigt, at det endnu er umuligt at sige, hvor mange selskaber, der kunne være på kant med reglerne.

Læs også: Teleselskaber: Alle advarede EU om mobilpriser for roaming

Styrelsen vil også fremover holde øje med de abonnementer selskaberne tilbyder for at undgå overtrædelser, for eksempel i form af de identiske abonnementer.

»Vi kommer til over de næste to ugers tid at lave en screening for at se hvordan det forholder sig. Vi vil udvælge nogle selskaber, som kunne have særlig interesse og udvælge andre tilfældigt. Derefter kontakter vi selskaberne, hvis vi finder noget, der ligner en overtrædelse,« siger Jakob Henrik Juul.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har et abonnement hos CBB fri tale og 30 Gb nu plus EU shit til 129 kr pr mdr ! Det er ikke muligt til trods for loven at få et abonnement med fri tale og 30 GB minus EU, det nærmeste er 20 timer og 20 Gb for 119 kr ! Jeg kan kun se dette show fra selskabernes side, som rent optrækkeri på baggrundet af en hamoniseringslov fra EU som de misbruger som en lusket undskyldning til at skrue priserne massivt op ! Er der nogen der har anderledes oplevelser ?

 • 7
 • 3

Vi flyttede familiens tre abonnementer fra netop CBB til Oister af samme årsag. Vi fik det samme som hos CBB + EU roaming til en lavere pris end det vi betalte til CBB før de hævede prisen på vores abonnementer pga. EU roaming.

 • 3
 • 0

Jeg kan kun se dette show fra selskabernes side, som rent optrækkeri på baggrundet af en hamoniseringslov fra EU som de misbruger som en lusket undskyldning til at skrue priserne massivt op ! Er der nogen der har anderledes oplevelser ?

Ro på!

Lad markedskræfterne virke. Det kan godt være du kommer til at betale mere for dit abonnement de næste måneder, men i sidste ende kommer priserne tilbage under det niveau vi havde før. Når 3 kan finde ud af at levere euro-abonnement billigere end de andre, så er det en indikation på at det ikke handler om store udgifter for teleselskaberne.

Teleselskaberne har blot brugt dette som et påskud for at hæve priserne. Vores opgave som forbrugere er nu at vælge det bedste tilbud, men da der er 6 måneders bindingsperiode på de fleste abonnementer, så giver det mening at vente til røgen har lagt sig. Personligt kan jeg siger at Telmore ryger ud, hvis de ikke kommer med noget bedre.

 • 3
 • 1

Michael Cederberg Det grimme er at de skal tilbyde et abonnement som ikke har EU roaming på, og ja det gør de MEN markant ringere på tid og data til højere pris, og ringer man til dem så er de påstålige og siger at det kommer men vil intet sige om hvornår ! Jeg har meget lidt til overs for det der i dag går for at være "markedskræfterne" for de har holdt indflytning i alle dele af samfundet, det er ikke reelt markedskræfter, men en ekstrem profit maksimeringshunger, vi tager 99.99999 % af hvad vi kan suge ud af kvæget, PENGE er den endegyldige målestok og potensforlænger, moral, ordentlighed, åbenhed, gennemsigtighed er røget ud af vinduet for mange år siden, for ussel mammon skyld ! Vi kan gøre det, så derfor gør vi det, og kan i ikke lide lugten i bageriet så prøv at finde et andet sted, og det siges uden at blinke !

Det ser ofte ud som om at vi er til for at de kan malke os, de gør os en kæmpe tjeneste ved at stille dette til rådighed, det er ikke mere os der er kunder ret mange steder men vi er kun malkekvæg ! Der er hos virksomhederne tale om en omvendt ide om "hønen og ægget" ! Du vil sikkert være vildt uenig, og en google søgning viser en sandsynlig grund til hvorfor du kunne være uenig, er du det ikke så er du undtagelsen der bekræfter reglen !

 • 1
 • 2

Jeg har meget lidt til overs for det der i dag går for at være "markedskræfterne" for de har holdt indflytning i alle dele af samfundet, det er ikke reelt markedskræfter, men en ekstrem profit maksimeringshunger, [her har jeg cuttet resten af dit rant]

Mobilpriserne i Danmark er ganske lave i forhold til resten af verden. Det er de fordi markedskræfterne er blevet sluppet løs og monopoler er blevet bekæmpet. Kunne det gøres bedre? Helt sikkert! Ville det gøre en stor forskel for forbrugerne? Sikkert ikke ikke noget de kunne mærke.

Men hvis du er så bange for markedskræfterne, så kig dig omkring i verden. I alle lande hvor markedskræfterne ikke får lov at råde, der ender det i død og armod. Senest har kommunismen næsten taget livet af Venezuela, hvilket er lidt af en bedrift fordi Venezuela stadigvæk kan hive en nærmest uendelig mængde olie op af undergrunden til relativt lave omkostninger.

 • 1
 • 4

Jeg har haft Telmore siden Frank Rasmussen startede det op, og da TDC mente at han holdt ikke længe, fæ som de altid har været. Og det er den eneste grund til at jeg stadig er hol Telmore (endnu)

Men både min kone og jeg modtog sms angående netop roaming som abonnement. Det er hvad jeg hader mest af alle, slet skjulte trusler som enten eller.

Det finder jeg mig ikke i og har aldrig gjort det, det er den ultimative provokation.

Det er -i stil med anklageren der i retten spørger en person "er du holdt op med at slå din kone" hvis vedkommende aldrig har slået sin kone, hvad skal man så svarer???

Det er hvad jeg har her. 1. Jeg har aldrig brugt roaming. 2. Jeg bruger aldrig min taletid op, der er flere timer til overs. 3. Jeg har ca 40GB data som jeg heller ikke har gjort det store brug af (online sikkerhed)

Så reelt er jeg i en særdeles fordelagtig situation i forhold til Telmore, der reelt har nær 100% fordel af mit abonnement i forhold til mit forbrug og kundebesvær, jeg klarer ærterne selv.

Til gengæld har vi begge brug for billig takst til Kina, og VUPTI så kommer 3 pludselig frem på lystavlen. Jeg har længe overvejet om det var noget vi kunne bruge, såååååå.....

Kære Telmore, jeres enten eller ultimatum denne mafiametode, den gider jeg ikke. Jeg har altid valgt at svarer det der MINDST fordelagtigt for den der udfordrer mig på den måde.

Og her er det vidst tydeligt, at TDC(Telmore) mister mig som kunde, for hverken A eller B tiltaler mig. Erkend at verden ikke er som det danske folketing, de der ude er ikke til falds for jeres mistænkeligt store samarbejdsvilje med landets lige så mistænkeligt samarbejdsvillige politikerer.

Ja jeg bliver måske lidt for meget her til slut, men jeg er 100% overbevist om, hvis det ikke var for EU, så ville det danske folketing være særdeles samarbejdsvillige.

Så nu får vi at se om jeg I Frank Rasmussens ånd fortsætter hos Telmore eller om jeg skal skifte, og NUL eftergivenhed over for jeres trusler.

 • 1
 • 0

Da det blev kendt, at de nye EU-regler var vedtaget, fik jeg få dage senere et brev fra Telia med besked om, at fra 15. juni kunne min mobiltelefon ikke mere benyttes i udlandet! Så skrev jeg en e-postbesked til dem, og anførte, at jeg i så fald forventede, at abonnementsprisen ville blive sænket, da netop muligheden for mobilforbindelse i udlandet er vigtig for mig under ferier mv. Få dage efter fik jeg en automeddelelse om, at beskeden var slettet uden at være læst... :-( Til historien hører, at jeg bare har en ganske almindelig telefon, hvorfra der kan føres samtaler og udveksles sms-beskeder ... dvs. jeg bruger ingen MB af betydning... Og jeg er godt sur over mobilselskabernes arrogante facon over for deres kunder - vi skal have nationaliseret telekommunikation! For der er jo ingen reel konkurrence alligevel :-(

 • 1
 • 0

Til historien hører, at jeg bare har en ganske almindelig telefon, hvorfra der kan føres samtaler og udveksles sms-beskeder ... dvs. jeg bruger ingen MB af betydning...

Essensen af lovgivningen er jo netop, at hvis du har et antal MB/GB data inkluderet i dit abonnement, så SKAL denne mængde (med nogle undtagelser når man kommer over en vis grænse) være tilgængelig i EU også. Dvs. har du købt et abonnement med inkluderet data, så må dit teleselskab kalkulere med at du bruger en del af dette i EU, og agere derefter. En løsning kunne måske være at finde et abonnement uden inkluderet data og så bare betale efter forbrug herhjemme?

For der er jo ingen reel konkurrence alligevel :-(

??? Danmark er et af de lande med den absolut højeste konkurrence indenfor telebranchen. Hvad var din abonnements- og minutpris da TeleDanmark havde monopol? Er du HELT sikker på det er det du ønsker tilbage?

 • 0
 • 0

Markedskræfterne fungerer typisk sådan at de største virksomheder på et marked dominerer både priser og produkter. Ellers er det typiske at et marked med få udbydere beskytter sig mod (nedbrydende) priskonkurrence. (Der er sevlfølgelig undtagelser, især på unge markeder.) Der er en vis konkurrence på mobitelefonilmarkedet, men der er også en række måder at beskytte sig på såsom uigennemskuelige abonnomenter, tillægydelser, tilbud på mobiltelefoner, tilgængelighed (butikker), samarbejde med f.eks. Elgiganten, udnyttelse af at være veletablerede, osv. osv.

Mobiltelefonimarkedet er altså et marked hvor konkurrencen er sat DELVIS ud af kraft. Roamingreglerne presser nu selskaberne økonomisk så de ikke kan udnytte deres markedspositioner så godt som før. Det giver selvfølgelig lidt tumult og politisk brokkeri. 3 har dog allerede for længt udnyttet deres internationale styrke så de vinder på roamingreglerne. Så det ender vel bare med at dem der kan tilpasse sig det indre mobilmarked, bliver styrket, dvs. markedet bliver mere koncentreret og konkurrencen svækkes yderligere. Dvs. roamingregler styrker de stærke ... altså det sædvanlige ....

Iøvrigt må den systemiske konkurrence fra VOIP vel på et eller andet tidspunkt slå igennem. Jeg ringer for ingen penge så længe det passer mig til alle mulige lande i Europa. Så roaming bliver vel mindre interessant med tiden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten