DAB-sendere forstyrrer Yousee-kunders tv-signal

Flere steder rundt om i landet kan modtagere af kabel-tv fra Yousee opleve forstyrrelser, som kan skyldes signaler fra nærliggende DAB-sendere. Blandt andet har der været tilfælde af forstyrrelser i Brædstrup på DR 1.

Her har Yousee-kunder, som andre steder, skullet genindlæse tv-kanaler i forbindelse med, at kabel-tv-leverandøren har valgt at droppe en række SD-kanaler.

Og i den forbindelse er en række nye tilfælde af forstyrrelse af tv-billedet dukket op, forklarer pressekontakt i Yousee Ib Konrad Jensen.

»De har måske set DR 1 i SD-version eller i analog for den sags skyld. Og i samme øjeblik, de laver denne opdatering, så får de den rigtige version ind, altså HD-versionen, og den viser sig så at have pixeleringer. Det har den hele tiden haft, men kunden begynder først at se det på det her tidspunkt,« siger han.

Læs også: Sådan skal en antenneinstallation ikke se ud

Han fortæller, at der også andre steder i landet kan opstå forstyrrelser af tv-kanalerne som følge af indstråling fra DAB-sendere. Blandt andet i hovedstadsområdet og i Nordjylland. Her er det dog andre kanaler end DR 1. Det kan være Kanal 6, der for eksempel samler mange seere til store fodboldkampe

»Forstyrrelserne er ikke noget, der er der permanent, men optræder engang imellem. Og når der er store fodboldkampe, opdager man det lige pludselig,« siger Ib Konrad Jensen.

Da der med kabel-tv er tale om såkaldte lukkede antennesystemer, er det op til kunderne selv at sikre, at kabler, stik og andet antenneudstyr faktisk er RF-tæt. Det vil sige sige isoleret på en måde, så potentielt forstyrrende radiosignaler fra DAB-sendere, mobilmaster og andre radiokilder ikke trænger ind i installationen, fortæller Ib Konrad Jensen.

I den forbindelse er en del antenneudstyr mærket af kabel-tv-leverandørerne Stofa og Yousee, så det er muligt at se, hvilke stik og kabler der burde være tilstrækkeligt RF-tætte.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ikke hos mig, jeg kan slet ikke tage Dab - i København. :-)

 • 0
 • 0

Jeg kan bekræfte, at det er et STORT problem. I min hjemby, Holstebro, er der MANGE med YouSee, der har udfald på lige netop DR1 i HD. Desværre så er indstrålingen så kraftig, at det ikke altid er nok med nye kabler.

Jeg har f.eks. været nød til at udskifte mit 2 år gamle Samsung TV pga. indstråling i TV'et - jeg kunne simpelthen ikke se DR1 selvom ALLE mine kabler er YouSee godkendt. Et nyt Philips TV løste problemet. Nu magler jeg bare at udskifte mit 3 år gamle Panasonic TV, der heller ikke kan tage DR1 i HD, fordi YouSee benytter en kanal, hvor der sendes DAB.

Jeg syntes faktisk, det er for ringe af YouSee, at de ikke bare har valgt en anden kanal at sende DR1 på.

 • 0
 • 1

Her er der samme problem, dog med omvendt indkøb: Et under et år gammelt Phillips TV er blevet udskiftet med et nyt Samsung. Det 3 år gamle Samsung TV i soveværelset virker heldigvis fint.

 • 0
 • 0

Nu stiller sagen sig således at, der hvor DAB sender i øjeblikket ja da ____ DAB senderne er måske knapt så lovlige, faste sendere eller konstante sendinger må eller bør ikke sendes i netop båndet fra 225 MHz og op til ca 450 MHz. Så klart at nogen forstyrres, fordi de færeste regnede med nogen ville få lov sende i omtalte frekvensbånd. Men díverse love om transmissioner er måske efter elastikmålestok!

 • 0
 • 1

Hvad jeg mener om YouSee godkendte kabler, der skulle mindske gener der sendes via Master, nu stiller sagen sig således at YouSee og andre, har skruet så voldsomt ned for samme signaler at man skal være heldig ved kunne modtage noget (læs modtage uden problemer).

 • 1
 • 2

Så vidt jeg husker er DAB båndet da blevet udvidet med kanalerne 12C, 12D, 13A, 13B, 13C og 13D?

Og går derved op til ca 239 MHz?

Men dengang DAB startede, traf Yousee den beslutning, at de ikke kunne frekvensplanlægge udenom DAB kanalerne, men udnytter ligesom verdens øvrige kabelV operatører et sammenhængende bånd fra ca 150 MHZ og op.

 • 0
 • 0

Eskild Nielsen

Nåh det ved jeg nu ikke, fra dag 1 måtte YouSee undlade sende på S-kanal 12, kanal S-24 og kanal S-25, sidstnævnte 2 var omkring 327 MHz. Fordi dette var totalt forbudt område. Ligeså måtte frekvensen 121,5 (S-kanal 2 eller 3) ikke anvendes i kablerne.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten