Dårlige vitser kan gavne karrieren - og det er ikke en joke

Illustration: Milkos/Bigstock

Folk, der fyrer jokes af, fremstår fulde af selvtillid. En veltimet og skarp vittighed, som får grin med på vejen fra tilskuerne, får afsenderen til at fremtræde som en dygtigere person og medarbejder. Selv hvis vitsen er tynd, styrker det afsenderen. Kun hvis joken er direkte upassende og bliver sluppet løs i forkert selskab, vil afsenderen blive opfattet direkte negativt.

Det viser en undersøgelse udført af Harvard Business School og Wharton School, som er en del af University of Pennsylvania.

Læs jobopslag, hvor ordet 'sjov' indgår. Tjek Jobfinder.

Forskerne bag rapporten 'Risky Business: When Humor Increases and Decreases Status' kiggede nærmere på de fordele og ulemper, som humor kan bringe med sig på arbejdspladsen eller til jobsamtalen.

Eksempelvis mente 166 deltagere i et af forsøgene, at oplægsholdere, som fortalte vellykkede vitser, klarede sig bedre end dem, der holdt sig helt væk fra humor. Respondenterne i undersøgelsen var endda mere tilbøjelige til at vælge ’den sjove oplægsholder’ som leder til forestående opgaver.

Selv platte vittigheder virker

Konklusionen i rapporten kan koges ned til tre råd, som man bør kende, inden man hiver jokes ud af ærmet i frokostpausen eller til jobsamtalen.

  1. Frygt ikke den dårlige joke
    Det er svært helt at undgå jokes, der falder til jorden, men det skal ikke holde dig fra at gøre forsøget. Ifølge researchholdet bag undersøgelsen er det vigtigste, at vittigheden ikke er stødende. Selvom det er en dårlig joke, du slynger ud til kollegerne, ændrer det ikke på din sociale status.

Alene det, at du tør fortælle vitser, sender et signal om, at du har selvtillid. Fejler dit forsøg på at få din sidekammerat på kontoret til at grine, får det dig ikke til at virke mindre dygtig, så længe joken er passende i forhold til miljøet, du befinder dig i.

  1. Prøv at ramme dit publikum
    Forsøg altid at målrette dine vittigheder til lytterne. En vellykket joke, der rammer dine kolleger lige i lattermusklen, vil styrke kollegernes billede af dig som mere kompetent og fuld af selvtillid og dermed løfte din sociale status.

  2. Upassende jokes giver bagslag
    På trods af den latter, du måtte udløse med en upassende vits, kan det ikke betale sig, mener forskerne bag undersøgelsen. Det giver nemlig ikke en højere social status og får dig ikke til at fremtræde som en dygtigere medarbejder, tværtimod.

Og i de værste tilfælde kan upassende jokes, som ikke spreder smil på kollegernes læber, skade dit omdømme og dermed din karriere.

Derfor er det en god idé først og fremmest at prøve at føle omgivelserne an, inden du fyrer vittigheder, der kan være lige på grænsen, af.

Humor virker til jobsamtalen

Brugen af humor kan ikke kun løfte din sociale status på din arbejdsplads, men kan også bidrage til, at du efterlader din kommende chef med et ekstra godt indtryk af dig efter jobsamtalen.

I en anden del af undersøgelsen bad forskerholdet bag 274 deltagere læse forskellige transskriptioner af et jobinterview og derefter vurdere den jobsøgendes præstation.

Arbejdsgiveren spørger i alle scenarier den ansøgende, hvor han ser sig selv om fem år? Hertil giver den jobsøgende varierende svar, som enten er af seriøs eller frisk og sjov karakter.

De folk, der fortalte en succesfuld vits, blev anset for at være mere kompetente, mere selvtillidsfyldte og for at have højere social status end dem, der gav alvorlige svar.

Men overraskende nok afslørede undersøgelsen samtidig, at en joke, der ikke udløser latter og falder til jorden, kan være lige så god som et seriøst svar.

Vil du afprøve din humoristiske evner til en jobsamtale? Tjek Jobfinder for de nyeste jobopslag.

Kandidaterne med de usjove vitser blev fortsat vurderet som mere selvtillidsfyldte, så længe de undgik direkte upassende vittigheder.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 17. januar 2017). Jobfinder udgiver nogle af de bedste historier fra 2017 i mellem jul og nytår samt i januar.