Dårlig byplanlægning gør flere til pendlere

Plus6. december 2019 kl. 09:307
Dårlig byplanlægning gør flere til pendlere
Illustration: MI Grafik.
Arbejdspladser tæt på boliger er en effektiv måde at nedbringe udslippet fra bilparken på. Men ifølge forskere har vi svigtet princippet.
Artiklen er ældre end 30 dage

pendling principper eller ej

mbr@ing.dk

Høreapparatproducenten Widex er et godt eksempel på, at Danmark har fejlet, når det gælder selv de områder, hvor forskerne i årevis har fortalt os, at vi har mulighed for at nedbringe udslippet af drivhusgasser. Widex ligger i Allerød Kommune tæt på en motorvejsafkørsel, men 5 km fra nærmeste S-togs-station.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
8. december 2019 kl. 00:37

I 1992 fik vi som de første i Verden Svend Aukens og de Radikales absurde kuldioxidafgiftslov, hvis raison d´etre hævdedes at være, at vi skulle have mere arbejdskraftintensiv og mindre energiintensiv produktion. Det sidste lykkedes til fulde, idet industritunge virksomheder navnlig i udkantsdanmark måtte flytte produktionen til lande med garanteret mindre energieefktiv produktion. Resultat af hr. Aukens bestræbelser: Øget global kuldioxidudledning. Og vi der boede i udlantsdanmark mistede ikke bare vor arbejde, men vore huse blev også nærmest værdiløse, så vi måtte igang med ikke at flytte efter vores arbejde, men at køre efter dette. Mange over 100 km om dagen, hvor vi tidligere kunne klare os med to cykler i familien mod nu 2 biler.

Gad vide, hvem der står bag den massive kampagne, der har fået europæerne til at miste forstanden og kaste sig ud i en uigennemførlig energiplan, der selv om den kunne gennemføres ikke ville have en mærkbar indflydelse på Verdens forbrug af fossile brændstoffer. Man kunne mistænke Det muslimske Broderskab, for at stå bag, idet Europæernes interesse for "klimaet" har fået dem til at miste interessen for vort virkelig problem. De lave europæiske fødselstal og masseindvandring af mennesker, der i hvert fald ikke føler sig forpligtede på den europæiske kultur og civilisation.

6
6. december 2019 kl. 16:05

Det er et problem, ikke for CO2-udledningen, men for "vejnettet".

Det kræver ikke stor fantasi at se på danske byer placeret ved hav, sund, bælt, fjord eller måske å: de er alle begrænset af de naturlige forhindringer.

Derfor er udflytning af virksomheder, som kan "fortynde" trafikken en forudsætning for et ændret paradime: el-bil pendling, måske udført intelligent med parker-og-kør mulighed - så kan een (ubemandet) el-bus klare den lange strækning OG små ubemandede transfer-busser klare lokal-transporten.

Ud på landet, væk fra bykernerne. Der kan så være boliger for dem som vil bo der.

5
6. december 2019 kl. 15:55

Er det nu så stort et problem, når el-bilerne gør deres indtog. Så skal hele regnestykket gøres om, hvad er egentligt mest miljøvenligt, at køre i en el bil eller i tog.

Jeg kan heller ikke se andet end at byplanlægningen kommer til at sætte en begrænsning på den økonomiske udvikling. Der er nu en gang begrænset plads indenfor en radius af 700 meter.

4
6. december 2019 kl. 14:36
  • hvorfor de ønsker STORE, mennnesketunge, arbejdspladser inde i byerne ? Hvis disse arbejdspladser lå UNDENFOR byerne, så kunne by-elskerne bo i byen og rejse i modsat retning = mindre trængsel.

Eksempler fra Region Hovedstaden: Der er bygget STORE kontor-arbejdspladser på Amager, hvilket kun er smart for dem som bor der. Der bygges stort, nyt, kontorhus på Postterminal-grunden (super centralt), men det kræver pendling på de mest trafikerede linier.

Det er kommunalt skable trængselsproblemer, som kunne undgås ved decentral placering af disse arbejdspladser. Fingerplan betyder ikke, at der skal være arbejdspladser på håndfladen !

3
6. december 2019 kl. 11:22

Beløn arbejdsgiverne for at spare på ansattes pendlede kilometre. Ved at give mulighed for at vidensarbejdere kan sidde lokalt i satellit/delekontorer 2-3 dage om ugen fjernes en masse biler fra vejene samtidig med vækst i antal cyklede kilometre og mere fritid/familietid. Som man samarbejder idag er det mindre relevant at skulle møde ind på hovedkontoret hver dag.

Jeg selv bor og arbejder i Horsens og har små 10 minutters cykling på arbejde. Der skal meget til for at jeg skifter cyklen ud med bil og pendler til de tungere "ingeniørbyer" som Aarhus og Vejle (igen)

2
6. december 2019 kl. 11:02

Handler det ikke om at jord/land der ligger tæt på en station/by er dyere end land/jord der ligger uden for bebygget zone samt at det er muligt at lave anderledes bygninger med mere frirum i land-zoner fremfor by-zoner?

Så der er vel i virkeligheden modsatrettet ønsker:

Bygge-herre ønsker

  • En billig bygge grund
  • Få restriktioner med hensyn til lokal planer, bygge højder etc.

Kommune/stat ønsker: Høj inkomst på skatter (Grundejer skat) Bebyggelse nær stationer Manage arbejdespladser i kommunen

Ansatte ønsker: Nem og hurtig adgang til deres arbejdsplas enten via offentlig eller privat transport (og tiden er en meget vigtigere faktor en prisen her)

Så løsningen er for at alle skal være lidt glade: Placer firmaet i en land-zone = Lav ejendomsskat for Ejer + nem adgang for ansatte via bil + flere arbejdspladser for kommunen...

Taber= Offentlig transport

Og så er jeg i øvrigt meget enig med Michael Madsen.... Det offentlgie transport system tager alt for tid at bruge.... Tid er bare vigtig... hvordan kan man forvente at folk vil acceptere at bruge 2-3 gange så lang tid på at transportere sig fra A til B???

1
6. december 2019 kl. 09:19

Jeg husker tydeligt at det var en politisk beslutning: "Arbejdsmarked skal være mere mobilt", blev der sagt i folketinget, en gang. (Husker desværre ikke hvem / hvornår)

Jeg fik selv bil, fordi transporttiden med offentligt var for lang. Besparelsen var på 2/3 af transporttiden, forårsaget af en fuldstændig skør ruteplanlægning, selv om min arbejdsplads lå i et industrikvarter og jeg selv kom fra det indre København.

Min nuværende arbejdsplads har det samme problem, her bruger jeg en 35 minutter i bil, 45 på cykel, men det tager 1 time og 5 minutter med bus og metro. Jeg vil lige tilføje at transporttiden kun er blevet længere da vi fik metro, til trods for jeg bor samme sted og nu arbejder på Amager.

Det er kun derfor jeg tager bilen!

P.s. Min nye bil blev kun 50% elektrisk, det skyldes også en politisk beslutning. Jeg er ikke politiker, så det var ikke min beslutning (alene).