Da krydsordsentusiasterne slog Hitler

Illustration: "The Imitation Game" : Black Bear Pictures, Film Nation Entertainment & Bristol Automotive

»Var jeg Gud?,« spørger Alan Turing og fortsætter:

»Nej. Gud vandt ikke krigen – vi gjorde.«

Seks krydsordsentusiaster i det sydlige England gjorde Anden Verdenskrig to år kortere, muliggjorde invasionen i Normandiet og vandt krigen. Så stort slås matematikeren Alan Turings indsats op i filmen ‘The Imitation Game’, der handler om arbejdet med at knække tyskernes elektromekaniske chiffermaskine Enigma, der krypterede tyskernes beskeder under krigen.

Benedict Cumberbatch brillerer i rollen som Alan Turing: en arrogant, små-autistisk, selvisk, ekstremt intelligent hovedperson med en ulmende homoseksualitet. Men det er måske ikke så underligt, for egenskaberne deles mere eller mindre med Benedict Cumberbatchs rolle som Sherlock Holmes i den populære BBC-serie Sherlock. Ikke desto mindre er indsatsen mildest talt betagende.

Filmen er baseret på virkeligheden i form af biografien ‘Alan Turing: The Enigma’, skrevet af Andrew Hodges. Det er ikke første – og formentlig næppe sidste – gang, at en af grundlæggerne af datalogien portrætteres.

The Imitation Game er en hollywoodificering af tidligere tiders mere beskedne dokumentarer. Men selv om historien i sig selv er storslået, er filmen ikke prangende. Og det er godt. For det lader seerne læne sig tilbage i biografmørket og blive suget ind i den fascinerende historie om en excentrisk matematikers mission for at løse sit livs gåde.

Turings kampe

I filmen springes der mellem Turings vigtigste kampe: hans traumatiske barndom på drengeskolen Sherborne School i slutningen af 1920’erne, hans indædte indsats for at knække Enigma-maskinens krypteringsteknik på godset Bletchley Park i 1940’erne og hans liv som dømt homoseksuel i i Manchester i starten af 1950’erne.

På drengeskolen udsættes Alan Turing for mobning, fordi han er anderledes. Men det er også her, han knytter et venskab til den ældre dreng Christopher, der deler Alan Turings interesse for kryptografi. Et venskab, der viser sig at præge Turing gennem hele livet. Den fælles fascination manifesterer sig nemlig i kærlighed til vennen, der dør, mens begge elever går på skolen.

På Bletchley Park må de ansatte lade som om, de arbejder på en radiofabrik. Godset, der også går under navnet Station X, var ejet af af den britiske oversøiske efterretningstjeneste Secret Intelligence Service, også kendt som MI6. En tjeneste så hemmelig, at den britiske regering først engang i 1990’erne indrømmede dens eksistens.

Det går hurtigt op for Alan Turing, at han har brug for assistance, hvis det skal lykkes ham at knække Enigmaens kryptering. Men han bryder sig ikke om flere af de andre kryptologer, der arbejder på projektet – de sinker ham.

Med premierminister Winston Churchills godkendelse fyrer Alan Turing hurtigt to af kryptologerne og giver sig i kast med at hyre en række nye medarbejdere. Han indrykker et usædvanligt jobopslag i aviserne med et krydsord, og de, der løser opgaven inden for 12 minutter, bliver inviteret til samtale.

Holdet sættes, og – højst usædvanligt – tilslutter en kvinde sig. Joan Clarke, spillet af Keira Knightley, skal vise sig senere at spille en afgørende rolle i missionen om at knække Enigma-maskinen.

Men tiden er en anden end i dag, og hendes forældre ser ikke positivt på, at hun skal arbejde sammen med en række mænd i et mandejob. Hun får derfor en proformaansættelse sammen med de andre kvinder på stationen, mens hun i virkeligheden arbejder på lige fod med de andre kryptologer.

Filmen blander historiske film- og lydklip med filmens scener, og det er overbevisende og inddragende. Skuespillerne i filmen har et hav af storslåede film og serier bag sig, men spiller overbevisende i filmen, og man glemmer alt om deres andre roller.

Du finder ikke meget i filmen, som du ikke i forvejen kan læse dig til på Wikipedia, i biografier eller andre steder. Men du finder næppe en bedre dramatisering, og historiefortællingen er i top.

Emner : Kryptering
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det amerikanske+engelske bidrag til anden verdenskrig var at redde Vesteuropa fra at blive befriet af USSR, som havde løbet Tyskland over ende uanset hvad der måtte være sket de sidste 10 måneder på Vestfronten.

 • 3
 • 5

Uden England og USA havde USSR tabt krigen omkring sommeren / efterår 1942. USSR modtog tidligt i krigen massive mængder køretøjer og fly fra USA samt enorme mængder fødevarer og tøj ikke at forglemme de enorme mængder brændstof til deres kampvogne. Aircraft.............................14,795 Tanks.................................7,056 Jeeps................................51,503 Trucks..............................375,883 Motorcycles..........................35,170 Tractors..............................8,071 Guns..................................8,218 Machine guns........................131,633 Explosives..........................345,735 tons Building equipment valued.......$10,910,000 Railroad freight cars................11,155 Locomotives...........................1,981 Cargo ships..............................90 Submarine hunters.......................105 Torpedo boats...........................197 Ship engines..........................7,784 Food supplies.....................4,478,000 tons Machines and equipment.......$1,078,965,000 Noniron metals......................802,000 tons Petroleum products................2,670,000 tons Chemicals...........................842,000 tons Cotton..........................106,893,000 tons Leather..............................49,860 tons Tires.............................3,786,000 Army boots.......................15,417,000 pairs

http://www.oilru.com/or/23/390/

 • 9
 • 1

Og for øvrigt uden USA var England også blevet løbet over ende. Krigen havde nok taget lidt længere tid og vi havde alle haft russisk som andet sprog!

 • 5
 • 3

Ja det er ikke uden grund at nogen Pearl Harbour var enten en fælde for Japanerne eller en direkte konspiration (jeg er ikke blandt dem). Amerikanerne havde brug for en undskyldning til at træde direkte ind i krigen. Ellers kunne det meget vel tænkes at hele Europa var blevet Tysk. Man kan sige meget om Tyskerne under anden verdenskrig, men man kan ikke tage fra dem at deres krigsmaskine var knusende effektiv! Alene det faktum at de var i stand til at holde det meste af den resterende verden fra døren i fem år siger en hel del! Havde USA og England ikke holdt vestfronten, så havde tyskerne haft fri adgang til ressourcer der kunne have sikret at russerne blev knust (husk også at russerne mistede 20 mio mennesker for at trænge tyskerne tilbage). Var Rusland faldet, så var hele Asien faldet og dermed ville det blive meget svært for det resterende vesten at nedkæmpe Tyskerne.

 • 1
 • 1

.......mellem 1939 og 1946 omkring 10 millioner kan tilskrives Hitler og tyskernes hærgende. De resterende 14 millioner sørgede Stalin for at ombringe.

Russere der blev taget til fange af tyskerne eller på anden måde overgav sig blev skudt af russerne når de blev befriet fra tyske fang lejre og vendte hjem.

Folk der arbejdede på hemmelige projekter blev ombragt for at resultaterne af deres viden om fejlslagne projekter ikke skulle blive kendte.

Hvis industrier havde store dødsrater blandt personalet, på grund af hensynsløse arbejdsforhold, skaffede man sig arbejdskraft ved at arrestere tilfældige og sende dem i arbejdslejre (jævnfør Solsjenitsyn "Gulag Øhavet eller se Solovetsky monastry archipelago, et sted kun meget få overlevede så længe, at de kunne fortælle om det)

 • 3
 • 0

The Imitation Game har premiere den 29. januar 2015, men allerede den 19 er der forpremiere så kan alle vi andre jo selv se hvad vi synes om filmen. Om 2. verdenskrig så blev den jo vundet af de forenede nationer (de allierede) i fælleskab, og USA bidrog i betydeligt omfang i begyndelse af krigen med våbenleverancer og forsyninger til England og USSR. Samlet måske op mod 10 - 15 procent af materielet i sovjet under krigen kom fra USA der tilgengæld betalte leje. Osv. osv. Kodemaskiner og spionerier var kun en del af den samlede indsats, sonar og andre fremskridt var også med til at få bugt med blokaden som var en vigtig forudsætning for d-dag den anden front, og den endelige sejr. Det er altså en krig der er skrevet flere biblioteker om. Og den gang som nu er der konsensus blandt historikere om at Sovjetunionen tog det hårdeste slag mod Tyskland i Europa. Men alle allierede var også enige om at den amerikanske våbenbistand var vital ved krigens udbrud. Men alt det handler filmen vel ikke om? Den handler vel netop om at alle gør deres del og vinder over nazismen i forening. Og det kan der snart blive brug for at huske.

 • 3
 • 0

Jeg havde fornøjelsen at se filmen ved en særforevisning sidste uge, hvor Turing-kenderen Jack Copeland, der pt. er gæsteprofessor i København kommenterede filmen.

Filmen beskrives som 'based on a true story' . Det centrale ord er 'based' ikke 'true', det betyder, at der er foretaget mange kunstneriske friheder, og flere af personerne er portrætteret helt misvisende. Selv Turing har fået et unødvendigt twist af Hollywood.

Vi er i samme problematik som med '1864'.

Som drama fungerer det godt (og bedre end '1864' synes jeg), men da Hollywood har lagt til og trukket fra, så skal man ikke tro, at man får sandheden om hvem og hvordan de knækkede Enigma i denne film.

 • 2
 • 0

Det var polakken Edward Fokczynskis som brød tyskernes kodemaskine Enigma tilbage i 1932 sammen med kollegerne Marian Rajewski, Jerzy Rozycki og Henryk Zygalski. Han blev senere tilknyttet et hemmeligt team af 15 medlemmer, der blev evakueret til Frankrig da krigen brød ud i 1939 i Polen. Han blev sammen med 3 kolleger pågrebet af tyskerne i 1943, hvorefter hans arbejde blev overdraget til briterne, der videreudviklede Enigma-afkodninger på en tophemmelig afdeling på Bletchley Park i England. Se mere på bl.a. http://polennu.dk/haeder-til-edward-fokczy...

 • 0
 • 0

Jeg har læst mange bøger om Bletchley Park og arbejdet der blev gjort der, men ingen beskriver Alan Turings liv så detaljeret som "Alan Turing: The Enigma" - en murstens-tyk bog af Andrew Hodges, som jeg netop er i gang med. Her kan man læse, at Turing allerede sidst i 1930'erne havde ideerne til fremtidens computerprogrammering, mange år før det lykkedes at bygge en praktisk computer (hvilket han iøvrigt også var foregangsmand for).

Så jo, selvfølgelig skal jeg også se filmen.

Én ting mangler jeg dog stadig svar på: Hvorfor var det nødvendigt at hemmeligholde arbejdet på BP i 30 år efter krigen?

 • 0
 • 0

Det var nødvendigt da England efter krigen overgav Enigma-systemet til deres tidligere kolonier som gladeligt tog det i brug da det jo 'have givet tyskland sikker kommunikation under krigen'.....

Det er i hvart fald hvad der påstås på side 322 i David Kahn's bog 'How I Discovered World War II's Greatest Spy and Other Stories of Inteligence and Code'

(og det lyder plausibelt, hvad ville være bedre end at kunne lytte med på hvad de tidligere kolonier lavede, altså set fra CGHQ's side?)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten