Da Jon ikke fandt den DAB-adapter, han ønskede sig, blev han adapterproducent
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Da Jon ikke fandt den DAB-adapter, han ønskede sig, blev han adapterproducent

Civilingeniør i datateknik Jon Olavsson Neset har tænkt på både fortiden, nutiden og fremtiden ind i sin nye multiradioadapter. Opsætningen foregår i en app. Illustration: Odd R. Valmot

Da de norske FM-kanaler blev slukket, ønskede civilingeniør i datateknik Jon Olavsson Neset ønskede sig en DAB-adapter i sin gamle Nissan Leaf, som kun havde FM-radio. Da han ikke fandt noget, som opfyldte alle hans ønsker, tænkte han, at han havde fundet en forretningsmulighed:

»Jeg ville ikke bare have DAB, jeg ville også have internetradio og FM. Og jeg ville have, at min gamle indbyggede bilradio skulle opgraderes. Jeg ville ikke have en anden.«

Konstruerede egen adapter

Nu er Jon Olavsson Nesets Leaf opgraderet med en særlig adapter, som han selv har konstrueret. Og han mener, der er et marked for adapteren – ikke bare i Norge, men også i andre lande, som udbygger sine digitale radionet og planlægger at lukke FM-båndet.

Anywave SRT18, som adapteren er døbt, er en lille hvid boks, der placeres bag instrumentbrættet og kobles til strøm, antenner og til originalradioens antenneindgang.

»De allerfleste DAB-adaptere, som folk hidtil har kunnet købe, bruger en FM-frekvens for at sende trådløst til den gamle radio. Det er enkelt, men det giver også en del ulemper. Først for fremmest reducerer det lydkvaliteten. En FM-sender, som bygges ind i en adapter, kan ikke sende med mere end 50 nanowatt og vil være sart over for forstyrrelser. Den sender også på samme frekvens hele tiden,« siger Jon Olavsson Neset.

I stedet for at sende på en FM-frekvens trådløst, frakobler man FM-antennen fra den originale bilradio og kobler den i stedet til Anywave SRT18. Adapteren kobles til radioens antenneindgang med sit eget kabel og har derfor fuld kontrol over signalerne og kan ’boltre sig’ i hele frekvensbåndet. Jon Olavsson Neset har afsat 18 frekvenser, som hver især sender en FM-kanal over antennekablet til radioen. At der er 18 frekvenser skyldes, at der som regel er 18 kanalforvalg i bilradioer.

Tre teknologier

Når Anywave SRT18 kobles til, fungerer originalradioen som en ren 'slave' og kan kun tage det, der kommer ind via adapteren. Derfor har adapteren også en FM-tuner, som kan bruges til at tage de lokalradiokanaler, der stadig kun sender analogt, og til FM-kanaler i udlandet. Adapteren bruger så den originale FM-antenne.

Anywave SRT18 skjules i instrumentbrættet og kobles til den gamle FM-radio. Illustration: Odd R. Valmot

Fordi radioadapteren også har en indbygget DAB-modtager, skal den kobles til en egnet DAB-antenne. Det kan være en vinduesantenne eller en kombi-antenne på taget med en splitter bag instrumentbrættet.

Adapteren er også en internetadapter. Anywave SRT18 har en indbygget webserver, som henter datastrømmen fra wifi-funktionen på mobilen. Mobilen kan parres med adapteren, og så kan man indstille de radiokanaler, man ønsker, på originalradioen som rene internetkanaler.

»Bruger man flere telefoner, lægger man de samme accesspunkter og password til adapteren ind på alle telefonerne. Internetradioen gør, at man kan indstille kanaler fra hele verden, men den giver også gevinst lokalt i Norge. Det er ikke altid, at de kommercielle kanaler har den samme dækning som NRK-kanalerne. Skulle man miste f eks. P4, så kan man høre videre på internetradio,« siger han.

Ingen interferens

»En del af pointen med Anywave er, at den ikke interfererer med bilens underholdningsanlæg. Det skal fungere som før, men de antennesignaler, det modtager, kommer via et kabel fra adapteren.«

Fordi den originale FM-radio kun skal indstille de 18 stationer, bruger man en app for at sætte FM-frekvenserne op. Selve radioen kan automatisk søge efter FM- og DAB-stationer, og så vælger man dem, man vil have i appen, og giver dem en frekvens og en forvalgsknap på bilradioen.

Finder adapteren kanalinformation på FM eller DAB, så sendes den på RDS, der er standarden på FM. Internetkanalerne programmeres på sammen måde i appen og tildeles også en forvalgsknap.

Adapteren er både konstrueret og produceret i Norge. Dynamic Precision fra Kjeller ved Oslo producerer radioadapteren, mens Audiocom står for distributionen. Adapteren skulle snart komme til salg i Norge, og der arbejdes på at få den distribueret i udlandet.

Artiklen er fra tu.no

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg mangler sådan en boks, men til TV'et. Så vil jeg streame mine tv kanaler til den... og zappe med min fjernbetjening. Ja det er bare et medie center, men hvor finder man et der kan bruge kanal skiftet på TV'et til at skifte mellem kanalerne. Da jeg kun har freeview kanalerne er 18 rigeligt... ;-)

 • 1
 • 1

Jeg er ret sikker på du kan laver noget der ligner det du vil have med en Raspberry Pi og nogle af de medicentre der findes til den. Den løsning bruger dog en anden fjernbetjening end TVets, så det er ikke sikkert det er det rigtige.

 • 0
 • 0

Jeg mangler sådan en boks, men til TV'et. Så vil jeg streame mine tv kanaler til den... og zappe med min fjernbetjening. Ja det er bare et medie center, men hvor finder man et der kan bruge kanal skiftet på TV'et til at skifte mellem kanalerne. Da jeg kun har freeview kanalerne er 18 rigeligt... ;-)

Problemet er at den ikke ved hvilken kanal du ser (eller lytter til). Derfor er den nødt til at streame alle kanalerne uanset om du ser/lytter dem eller ej. Med radio modtaget via FM eller DAB kan det lade sig gøre. Men med streaming via mobiltelefon kan jeg ikke se at det er praktisk at streame en masse kanaler, blot på grund af muligheden for at du måtte lytte til én af dem.

Med TV er problemet det samme blot er datamængderne meget større. Hvis du har noget godt fiber internet, så har du muligvis båndbredden til at streame alle DRs kanaler samtidig. Men DR vil hurtigt blive træt af dig, specielt hvis i bliver mange der laver tricket. Det går galt i server enden.

Et godt gæt er at streaming stadig skal aktiveres manuelt og at der kun kan være én streaming kanal i gang ad gangen.

 • 3
 • 1

Den er godt nok smart - den dækker jo lige netop de behov der opstår i en overgangsfase. Flot flot.
Men markedet holder nok ikke i mange år, for DAB dækning bliver forbedret og gamle biler bliver færrer og færrer, så sælg den her og nu, og find så eksportmarkeder som kommer i en lignende situation i en periode. Det sker nok i hele EU, men tidsforskudt. God vind fremover.

 • 0
 • 0

Detekter automatisk hvilken frekvens radioen lytter på, og stream kun den.

Det kan man på radioer som modtager efter heterodyn-princippet, hvor modtageren bruger en oscillator med en frekvens tæt på modtagefrekvensen. Det er muligt at der findes moderne bilradioer som bare modtager hele FM-båndet og dekoder i software, og så virker tricket ikke. Disse radioer har sikkert streaming og DAB indbygget i forvejen.

 • 0
 • 0

"Detekter automatisk hvilken frekvens radioen lytter på, og stream kun den."

Den har tilsyneladende sådan en funktion , for de skriver:
– Vi har en patentert deteksjonsløsning; en algoritme der adapteret sender på 18 frekvenser samtidig via flere FM-sendere. Et lite lydsignal forteller når du bytter kanal på radioen, og adapteret skifter lynfort frekvens, sier Neset.

 • 0
 • 0

Hvor kommer det citat fra? Jeg kan ikke finde det i artiklen. Det er simpelthen fremragende! Lidt synd at det er patenteret, eftersom det er en helt oplagt funktion at bygge ind. Forhåbentligt dækker patentet kun én specifik måde at detektere lækagesignalet fra oscillatoren.

Samme princip vil i princippet virke til et TV, men der er problemet at kun digitale signaler kan levere rimelig kvalitet. Senderen vil kun kunne detektere at TV'et prøver at hente MUX5 eller hvilken det nu er, den kan ikke se hvilken specifik kanal i MUX5 som TV'et gerne vil have. Man kunne præsentere TV'et for en hel masse MUX'er med én kanal i hver...

 • 0
 • 0

Ja det er bare et medie center, men hvor finder man et der kan bruge kanal skiftet på TV'et til at skifte mellem kanalerne.


HDMI-CEC understøtter at kanalskift på fjernsynet skifter kanal på f.eks. en kanal-TV-boks.

Det burde være muligt at få Kodi til at gøre som du ønsker. Jeg kører Kodi på en Fire TV Stick, og den præsenterer sig som en streamingboks til fjernsynet, ikke som en kanal-TV-boks, så fjernsynet sender ikke kanalskift-koderne til den.

Med en rigtig PC med HDMI-CEC-understøttelse bør det virke.

 • 0
 • 0

Man kunne lave Chromecast tricket: der sendes et dummy signal på samtlige TV kanaler sammen med et unikt lydsignal. En mikrofon detekter hvilken kanal TV er indstillet på via lydsignalet. Herefter startes streaming på kun den ene kanal.

 • 0
 • 0

Det her produkt er vildere end hvad jeg forestillede mig for et par år siden, (og som mange anså som urealistisk)

Men markedet holder nok ikke i mange år, for DAB dækning bliver forbedret og gamle biler bliver færrer og færrer, så sælg den her og nu, og find så eksportmarkeder som kommer i en lignende situation i en periode.


Det er nok også det der er planen.
Jeg kan dog ikke se at markedet er mindre end så mange andre elektroniske produkter der forældes inden de når ud af fabrikken.

Det eneste vi mangler er bare prisen. Jeg gætter på 1-2.000 Kr. Det kan man godt få en ny radio til - bare ikke som der passer. Men det vil stadigt være billigere end at få DAB radio i en hel ny bil, her er mer prisen 3-5.000 Kr.

Forventningerne i bil branchen er, at man springer DAB over og går direkte til internet radio. Bluetooth er jo opfundet for længe siden.

 • 0
 • 0

Den kan vel også komme til at fungere med radioen i stuen. Selvom man er på fællesantenne/kabel tv, så udfaser de jo også de analoge radiokanaler, til fordel for digitale, der ikke kan modtages af en normal tuner.
Jo -vist - Jeg kan jo "bare" købe en DAB dims, Sonos, en ny receiver med internetradio eller lign, men hvor ville det være elegant med denne løsning i stedet...

 • 0
 • 0

Kjære alle venner i Danmark!! Glem DAB-adapter!! Glem DAB!! I Norge har vi vært utsatt for en svindelskandale uten sidestykke! Forsøket på tvanginnføring av DAB kan bli en av Norges verste politiske skandaler i nyere tid. Vær advart, hold dere unna DAB!! Dere trenger det ikke! Ikke la dere blir lurt slik mange nordmenn har latt seg lure!! Les mer om DAB-svindelen her: https://www.facebook.com/groups/1092412062...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten