En af ophavsmændene til det kritiserede forslag om at udstyre alle danske cykler med RFID-chips tager nu til genmæle. Kritikken står ikke mål med de fordele, der ville være ved at digitalisere stelnumrene på landets cykler, lyder det fra Mike White, hovedbestyrelsesmedlem i Cyklistforbundet og medlem af den såkaldte innovationsgruppe, der står bag idéen om RFID-baserede digitale stelnumre.
»Vi er ærgerlige og forundrede over kritikken, fordi vores forslag bliver præsenteret som noget andet, end det er. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være så forfærdeligt for de folk, der får en chip i cyklen, når alle i forvejen kører rundt med en mobiltelefon i lommen,« siger Mike White med henvisning til den langt mere omfattende overvågning, der finder sted gennem teleselskaber og teknologiselskaberne bag telefonens apps.
Læs også: Cykelchip-forslag droppet efter overvågnings-kritik
Forslaget fra Enhedslisten, som blev trukket tilbage tirsdag ville, hvis det blev vedtaget, diktere, at regeringen skulle forberede en ordning om digitale stelnumre. Forslaget lænede sig op af anbefalingerne fra innovationsgruppen, som ud over Cyklistforbundet tæller repræsentanter fra cykelbranchen, sikkerhedsfirmaer og en it-kyndig trafikforsker.
Ifølge Mike White, som er Cyklistforbundets repræsentant i gruppen, er innovationsgruppens forslag imidlertid ikke klar til en politisk vedtagelse endnu – særligt fordi teknologien endnu ikke er afprøvet, og der derfor ikke er afklaring på en del spørgsmål om eksempelvis privatliv.
Gruppens forslag går på at udstyre cykler med to RFID-chips; den ene med den kortrækkende og batteriløse NFC-teknologi og den anden med en RFID-chip, der er forsynet med et batteri, så den kan række 2-4 meter. Det ville gøre det muligt for politiet at scanne for stjålne cykler med apparatur fra kanten af cykelstien, men som kritikere i sidste uge påpegede over for Ingeniøren, ville det samtidig gøre det muligt for enhver med en smartphone eller lignende teknologi at registrere, hvilke cykler der passerer.
Læs også: Enhedslisten vil have sporingschip i alle cykler
»Det svarer til nummerpladescannerne, som man er begyndt at bruge ved biler. Den slags registrering burde ikke være lovlig. Nogle vil kunne følge din færdsel på cykel, og du har ikke kontrol med, hvor oplysningerne ender,« påpegede formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund i sidste uge over for Ingeniøren.
Mike White fra Cyklistforbundet afviser ikke, at det kan lade sig gøre, men påpeger, at det i hans øjne er utænkeligt, at det vil ske i praksis.
»Hvem som helst kan i princippet misbruge hvad som helst, hvis de vil, men jeg kan ikke forestille mig, at nogen faktisk vil stille uautoriserede standere op langs gader og stræder i hele landet,« vurderer han.
Hertil kommer, at der er en lang række fordele ved systemet, som kan opveje den risiko, mener han. Blandt andet ville borgere lettere end i dag kunne kontrollere stelnummeret på en brugt cykel, ligesom politiets arbejde med at tjekke cykler ville kunne gøres så let, at det kunne ske ved almindelige trafikkontroller. Endelig ville kommuner og boligforeninger kunne spare millioner på ikke at skulle håndtere store mængder herreløse cykler.
»Alt det er provokerende for de borgere, der oplever, at deres stjålne cykler kører rundt i landskabet. De får deres retsfølelse krænket,« siger Mike White.
Vil det sige, at de fordele i dine øjne opvejer de privatlivsbekymringer, der måtte være?
»Det kunne man fristes til at sige. Den bekymring, der er udtrykt, er i mine øjne skudt over målet. Det er et kunstigt problem,« mener Mike White.
Læs også: Digitalt stelnummer skal aflaste politiet og opspore cykler
Han understreger, at han i andre henseender er dybt optaget af privatlivsspørgsmål, men at kritikken i hans øjne er forfejlet i forhold til cykelchips.
Beslutningsforslaget er trukket tilbage, men Mike White mener stadig, at gruppen har opbakning blandt en stor gruppe partier, så forslaget kan genopstå, når teknologien er afprøvet af gruppen samt de ingeniører, der nu arbejder på proof-of-concept af teknologien.
