Cykelhjelm øger risikoen for trafikuheld
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Cykelhjelm øger risikoen for trafikuheld

Cyklister med hjelm er mere udsatte i trafikken end cyklister uden hjelm. I hvert fald i England, hvis man skal tro en undersøgelse af trafikforsker Ian Walker fra University of Bath.

2.500 gange er han blevet overhalet af motorkøretøjer, mens han cyklede rundt på vejene i Salisbury og Bristol på en cykel udstyret med en computer og en afstandssensor. I halvdelen af tiden bar Ian Walker cykelhjelm og i den anden halvdel af tiden kørte han barhovedet. To gange blev han ramt af henholdsvis en bus og en lastbil – og begge gange bar han cykelhjelm. Måske ikke så overraskende, for det viste sig, at motorkøretøjerne i gennemsnit kørte næsten ni centimeter tættere på ham, når han bar hjelm, end når han var barhovedet. Almindelige biler var i øvrigt dem, der gav mest plads, idet de holdt en afstand på 133 centimeter. Lastvogne passerede 19 centimeter tættere på, og busserne gav 23 centimeter mindre plads.

Ian Walker anerkender, at cykelhjelme yder god beskyttelse ved fald ved lav hastighed, og de derfor er gode for børn, men han stiller sig tvivlende over for, om de virkelig hjælper meget, når man rammes af en bil. Og når bilister – af en eller anden grund – opfatter det mere sikkert at køre tættere på cyklister med hjelm, så er hjelmen for mange cyklister måske mere til fare end til hjælp.

Ian Walker prøvede også at iklæde sig en paryk med langt hår for at udgive sig for en kvinde. I dette tilfælde gav bilisterne ham i gennemsnit 14 centimeter mere plads, når de overhalede. Forskningsresultaterne offentliggøres senere i år i tidsskriftet Accident Analysis & Prevention. [ram]

Kommentarer (0)