Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Cykelchip-forslag droppet efter overvågnings-kritik

Et beslutningsforslag, der pålagde regeringen at forberede sig på at installere sporingschips i alle landets cykler, så de fremover kunne fungere som et digitalt stelnummer, er nu trukket tilbage.

Det oplyser Enhedslistens sekretariat i Folketinget til Ingeniøren. Forslaget dikterede ikke en specifik teknologi, men lagde op til, at man fulgte en arbejdsgruppes anbefalinger om digitale stelnumre. Som Ingeniøren tidligere har fortalt indebar det, at alle cykler skulle mærkes med to chips, hvoraf den ene skulle kunne læses fra vejkanten.

Netop denne RFID-chip har mødt kritik, da en sådan chip som udgangspunkt er åben for, at alle kan læse forbipasserende cyklers stelnumre fra vejkanten. Dermed ville hvem som helst kunne opstille standere i nærheden af cykelstier og dermed få overblik over enkelte cyklers færden i byen. Det samme ville politiet kunne få.

Læs også: Enhedslisten vil have sporingschip i alle cykler

»Det svarer til nummerpladescannerne, som man er begyndt at bruge ved biler. Den slags registrering burde ikke være lovlig. Nogen vil kunne følge din færdsel på cykel og du har ikke kontrol med, hvor oplysningerne ender,« vurderede formand i IT-poltiisk forening, Jesper Lund i sidste uge om forslaget over for Ingeniøren.

Det er denne kritik, Enhedslisten har taget til sig. Forslaget blev trukket tilbage tirsdag aften efter partiet havde fået henvendelser angående privatlivsbekymringerne, som politikerne ikke var klar over. De er nu taget til efterretning og forslaget er trukket tilbage af hensyn til privatlivets fred, oplyser Enhedslisten til Ingeniøren.

EL: »Det er ikke GPS«

I sidste uge, da forslaget blev fremsat for Folketinget fastholdt partiets ordfører på forslaget, Bruno Jerup, at partiet havde overvejet privatlivsimplikationerne af det.

»Hvis det for eksempel havde været et GPS-system, havde det været ret kraftig overvågning. Det er slet ikke det, vi lægger op til. Cyklerne skal kun kunne scannes fra ca. en meters afstand,« pointerede han.

Læs også: Digitalt stelnummer skal aflaste politiet og opspore cykler

Ingeniøren ville gerne vide, hvilke privatlivsaspekter, der var nye for partiet og afgørende for, at forslaget ikke kunne fortsætte. Det var dog ikke muligt at få en kommentar fra Bruno Jerup.

Også på Twitter har privatlivsfortalere været flittige i deres kritik af Enhedslistens forslag siden det blev fremlagt sidste uge.


Læs også: Cykeltyverier faldet med en tredjedel: Ingen ved hvorfor


Flere af Folketingets partier udover Enhedslisten har tidligere været positive over for idéen om digitale stelnumre. Om andre partier fremlægger et forslag på området er endnu uvist.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som følge af en EU-lov er alle biler solgt siden 2012 udstyret med en RFID(TPMS) chip, der nemt kan aflæses på afstand. Det bekymre kun meget få, men måske forkastning af lovforslaget om cykel-RFID, kan øge interessen for TPMS.

  • 6
  • 0

Jeg bliver så glad, så glad! Tænk at der er nogen der synes jeg er så interessant! De vil overvåge min cykel-færden!

Hvor ærgeligt at de ikke må få lov til det, når de nu så gerne vil.

Og hvor GODT at min cykel skal tages med op i lejligheden og forsynes med tunge store låse! Og hvor dejligt at cykeltyvene stadig har frit spil!

Cookies der overvåger min færden på internettet har også vist sig at været et ENORMT problem i mit liv.

  • 4
  • 11

Cookies der overvåger min færden på internettet har også vist sig at været et ENORMT problem i mit liv.

Jeg må indrømme jeg finder det lidt irriterende at min facebook væg bliver plastret til med fitbit reklamer, fordi jeg har købt en på nettet. Det er da klart at jeg har brug for mange af dem...

Men i øvrigt har vi jo allerede totalovervågning af alle. Din mobiltelefon registrerer jo den nærmeste mast, og disse data bliver logget. Det er blot et spørgsmål om tid før politiet kører en data-mining på det og skriver fart bøder ud med tilbagevirkende kraft.

Her kan man så undgå det ved at slukke for apparatet. Kunne man ikke gøre det samme med cykel-chippen?. Send en kode og den sover i 24 timer, hvis man skal besøge elskerinden.

  • 4
  • 1

Markeringen af 'min' cykel med en RFID har ingen overvågningsmæssige konsekvenser - sålænge identifikationen ikke er knyttet til mine persondata. På samme vis som læge journaler, biler, mobil telefoner, kreditkort, pas, kørekort og alt muligt andet registrerbart.

Det er først når disse identifikationer knyttes til mine persondata (som i givet fald ville være tilstrækkelige til at udpege mig i en fysisk verden), at det har potentielt privatlivskrænkende konsekvenser.

Jeg har tidligere foreslået Sophie Lødhe og Digitaliseringsstyrelsen - ifm minID (som det vist kommer til at hedde) - at de istedet skulle udbyde driften af en id-broker og lade id-services være et markedsanliggende. Brokeren kunne herefter tilkoble id-services som overholdt forskellige grader af sikkerhed, hurtighed, kvalitet, præcision osv.

Den enkelte borger kunne derefter vælge netop den id-service vedkommende mente matchede pengepung og behov. Læger, banker, politi, skat mfl kunne så forlange id (og evt med et krav om et id af en særlig fin kvalitet) af borgeren - når borgeren ville have adgang - og borgerens valgte id-service kunne så aflevere dettte id (nogen med iris scanning, andre med SMS pin-kode, andre igen med 2 faktor godkendelse, med stemme godkendelse, afgivelse af blodprøve - what-ever.

Hvis nogen så havde lyst til at skrive nummerplader op ved fortorvet (som jeg selv gjorde da jeg var 7-8 år)' - så ville de skulle kontakte en id-service for at få adgang til persondata bag! (Og id-service-provideren ville bla være forpligtet til at viderestille opkaldet, hvis det nu ikke lige var hendes kunde - men det er noget rent implementeringsteknisk som er irrelevant i den her sammenhæng). Det samme ville være tilfældet, når politiet ville følge din telefon, lægen opdatere din journal, banken trække dig for et gebyr. Mange opkald om dagen? Det bestemmer du så selv - du kan jo blot give 'brugeren' i den anden ende et carte blanche (á la det de har idag).

Når jeg så bliver 'notificeret' på mit smart-device (ur, brille, "phone", *) kan jeg se, hvem der spørger om lov - måske en begrundelse - og så kan jeg give adgang, ubegrænset, til specifikke oplysninger som fx alder og køn, i et specifikt tidsrum som fx 48 timer eller helt afvise.

Men det vil så kræve at vi giver magten tilbage til folket, hele folket og kun folket - og det ved vi jo godt at det kan folket hverken finde ud af eller forvalte :o

  • nå jo - og så er det hverken indviklet eller dyrt nok (og data er heller ikke længere 'magtens ejendom' ) så det er en rigtig skidt idé ;)
  • 3
  • 1

Folk er bekymrede for at der skal ID på cykler, mens biler har haft det i årevis. Sidst har vi fået automatisk nummerplade identifikation både stationært og mobilt. Det betyder at myndighederne har mulighed for at logge bilisters adfærd.

Hold det op mod et shortrange system til cykler som ikke er linket til personens identitet.

I øvrigt kan forslaget fra enhedslisten fikses. Såfremt man lader kunden bestemme hvorvidt deres ID skulle være beskyttet eller ej. Folk med dyre cykler ville vælge en "ikke beskyttet" version kunne virke som beskrevet i forslaget.

Andre ville vælge en "beskyttet" version, hvor kun en del af ID's kunne fås som beskrevet i forslaget og hvor resten kun var tilgængeligt når man kom med en nøgle som ejeren opgav til politiet når cyklen blev meldt stjålet.

  • 4
  • 2

Som du jo er en flittig fortaler for!

Jeg er på ingen måde interesseret i overvågning som ikke er sanktioneret af domstolene. Og specielt nummerplade skanningssystemet mener jeg er ren "big brother" og jeg kan ikke forstå at en liberal justitsminister kunne få sig selv til at indføre den slags.

Men såfremt folk selv ønsker at deres cykel kan trackes, så er det fint med mig. Det vil typisk være folk med dyre cykler som på den måde sikkert kan få et nedslag i forsikringen.

For alle andre synes jeg det er fint med et system hvor politiet - efter at jeg har opgivet en kode - er i stand til at se om det er min cykel der ligger bagi en lastbil. Men hvor man i øvrigt ikke kan tracke enkelte cykler.

  • 2
  • 0

Hvis det er en radiochip, som det ser ud til, kan den ikke monteres inde i stellet, men skal være udenfor. Så er det nemt at finde den og fjerne den (som cykeltyv).

Det skal selvfølgelig være forbudt at have en cykel uden ID. Men hvordan skal det kontrolleres?

Hvis det ikke er en radiochip, men en anden ID teknologi, skal den kunne ses. Som f.eks stelnummeret. Eller en nummerplade, der skal være synlig. Den kan også give indtægter, både via registreringsafgiften og via de trafikbøder, der kan udskrives på baggrund af nummerpladen.

Kort sagt, når du vil indføre en kontrol/tracking, skal du også overveje hvorledes denne kan omgås. Og om dette kan kontrolleres.

  • 2
  • 0

Hvis det er en radiochip, som det ser ud til, kan den ikke monteres inde i stellet, men skal være udenfor. Så er det nemt at finde den og fjerne den (som cykeltyv).

Den skal indbygges i stellet, sådan at man er nødt til at ødelægge cyklen for at få den ud. Det vil sige, det skal være en del af cyklen.

Det skal selvfølgelig være forbudt at have en cykel uden ID. Men hvordan skal det kontrolleres?

Du kan ikke få cyklen forsikret uden ID.

  • 0
  • 1

. chip, så vi kan holde øje med hvad de nu er ude at få fantastiske ideer til.

Såsom at Folketingets medlemmer ikke skal have højere løn, at Folketingets medlemmer ikke skal have lavere pensionsalder, at politik ikke handler om at skaffe stemmer ligegyldig hvad omkostningerne er for det danske folk, at politikere skal være så intelligente at de kan forstå og håndtere komplekse sammenhænge, at politikere skal have etik og moral?

Ja hvor har du dog ret.

  • 1
  • 1

Formålet med ID til cykler må vel være at få reduceret tyverierne mest muligt. Der er i realiteten kun tre muligheder i kombination hvis ikke persondata skal kompromitteres.

  • Sikring
  • Overvågning
  • Efterforskning.

Særligt overvågning giver anledning til hed debat, men det er kun cyklen der overvåges, ikke personen der benytter den. I princippet kan cyklen skifte brugere adskillige gange på en dag. Derfor kan cyklens spor via en chip ikke bruges strafferetslig mod personer. Omvendt kan en mistænkt også skifte transportmiddel adskillige gange i samme tidsrum. Det vil enhver grøn forsvarsadvokat øjeblikkelig fremfører.

Retsplejeloven kræver derfor helt anderledes håndfaste beviser end data fra en genstand såfremt man ønsker domsfældelse af en person. Derfor rejser politiet først sigtelse når der foreligger håndfaste beviser.

Der er ingen lov der forhindrer dig i at mærke dine ejendele på alle tænkelige måder. Der er heller ingen lov der skelner mellem hvilke lovlige midler du anvender, og de forslåede teknologier er alle lovlige. Endelig er der heller ingen lov der påbyder i hvilken afstand data må opsamles eller med hvilket udstyr, men disse data må kun overdrages til politiet da de som udgangspunkt vil kunne knyttes til en person.

Det er dit ansvar hvis du anvender avanceret sporingsudstyr, og det er dit ansvar hvis dine opsamlede data misbruges.

Her slutter din aktive medvirken. Resten er op til politiet.

  • 1
  • 0

Hvad er formålet med Uenighedslistens zigzag kurs? Er det et øjebliks ophidselse over at have fået stjålet sin cykel?

Det er stærkt kritisabelt at politikere med magt foreslår uigennemtænkte love ud fra egne behov der risikerer at kompromittere borgernes retssikkerhed.

Bekæmpelse af kriminalitet er ikke spørgsmål om en tsunami af love, men optimering af midler og resurser hvor teknologien sin berettigelse.

  • 2
  • 1

Politiet har jo ikke ressourcer til at hjælpe

Og det er naivt at forestille sig at det vil ændre sig fordi der indsættes en chip i cyklerne.

Men det ville immervæk gøre det nemmere for politiet at tjecke en cykel hvis det kan gøres på 10 sekunder, fremfor at lede efter stelnummer og gøre det læseligt.

Men det aller vigtigste det skal være nemt for en køber af en brugt cykel at tjecke om den er stjålet eller vitterligt tilhøre den person der er ved at sælge den. Og hvis en betjent med det samme kørte afsted til gps lokationen hvor en stjålet cykel er ved at blive forsøgt solgt, så ville man kunne udrydde salg af stjålne cykler på mindre en måned.

  • 0
  • 1

Og hvis en betjent med det samme kørte afsted til gps lokationen hvor en stjålet cykel er ved at blive forsøgt solgt, så ville man kunne udrydde salg af stjålne cykler på mindre en måned.

Det kan man med de stelnumre man har idag. Og det sker ikke rigtigt, vel.

Næh det gør der 100% sikkert ikke. Det ville være at spilde politiets knappe ressourcer at anmelde en stjålen cykel. Det stelnummer er i øvrigt alt for nemt at fifle med. http://nyheder.tv2.dk/article.php/id-68601...

Det er en bevist strategi at lade den absolut hyppigste enkelt forbrydelse være konsekvens og straf fri. Artikel fra 2007, her nævnes udbetalinger på 130 millioner, så i løbet af 10 år langt over en milliard + alle dem der ikke fik noget forsikring. http://nyheder.tv2.dk/article.php/id-7755193

BREAKING NEWS: Dansk politi stikker blår i øjnene på skoledreng. http://nyheder.tv2.dk/lokalt/2017-03-23-sk...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten